Musorujsag
Élő Eredmények

„Hatpontos meccset” nyert és 5. helyen végzett a női kardcsapat a vb-n

MTI
Az ötödik helyen végzett a magyar női kardcsapat a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.
Budapest, 2019. július 23. Márton Anna (b), Katona Renáta (b2), Pusztai Liza (j2) és László Luca a vívó-világbajnokság női kard csapatversenyének negyeddöntőjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 23-án. MTI/Czagány Balázs Márton Anna (b), Katona Renáta (b2), Pusztai Liza (j2) és László Luca a vívó-világbajnokság női kard csapatversenyének negyeddöntőjében (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású csapat hétfőn magabiztosan győzte le a románokat, majd Pusztai nagy fordításával szűken a lengyeleket, így kedden a legjobb nyolc között folytathatta szereplését.

Az olaszok elleni mérkőzés nem alakult jól, görcsösen vívtak a magyarok, így hiába volt megint elemében Pusztai az utolsó asszóban, az addig összeszedett 16 tusos hátrányt csak csökkenteni tudta.

Ezután legjobb esetben ötödik lehetett a magyar válogatott és ezt a helyezést ki is harcolta úgy, hogy előbb a kínaiak, majd az ukránok ellen fordította meg a kedvezőtlen állást. Az ázsiaiak már 25-14-re is vezettek, de Márton a hatodik párban 9-5-re, nyolcadikban pedig 12-4-re verte ellenfelét, végül Pusztai hozott egy 5-2-es győzelmet.

Márton plusz 12-es, Katona és László mínusz 4-es mutatóval fejezte be a mérkőzést, Pusztai pedig annyi tust adott, amennyit kapott.

A helyosztón ugyancsak jelentős hátrányba kerültek a magyarok, az ötödik pár után 18-25 állt az eredményjelzőn, de a hatodik asszóban Pusztai 12-2-re nyert Alina Komascsuk ellen, ezzel fordított, a további párharcokban pedig már nem történt újabb fordulat.

Pusztai plusz 9-cel, Márton és Katona plusz 2-vel, László mínusz 8-cal zárt.

Pusztai Liza és Gárdos Gábor szakági vezetőedző a vívó-világbajnokság női kard csapatversenyének selejtezőjében (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

„Úgy is kell ünnepelni, mert ez olyan volt, mint fociban egy „hatpontos” meccs – reagált Gárdos Gábor vezetőedző arra, hogy a magyar csapat tagjai úgy örültek a végén, mintha érmet nyertek volna. – Nekünk az ukránokat kell előzni az olimpiai kijutáshoz, és itt most négy plusz pont, illetve négy mínusz pont a különbség. Tehát nagyon fontos volt ez.”

„Visszatérve az olaszok elleni mérkőzéshez, ennyire még nem láttam izgulni a lányokat. Nagyon várták, hogy győzelem lesz belőle, ez lebénította őket. Annyira izgultak, hogy se lábbal, se kézzel nem vívtak – folytatta értékelését. – A kínaiak ellen kaptunk egy kis lendületet, szerintem ott Panka egy kicsit meghúzta a csapatot és onnantól jól működött minden.”

Beszélt arról is, hogy Mártonnak a kínaiak elleni mérkőzésen meghúzódott a lába, de amúgy is volt neki egy sípcsontsérülése. „Talán ez kellett ahhoz, hogy ne rohanjon annyira, hanem kezdjen el vívni” – tette hozzá.

„Az ötödik hely azért is jó, mert mégis csak két győzelemmel fejeztük be a világbajnokságot – nyilatkozott Márton. – Az ukránok elleni összecsapás presztízsharc volt, és az olimpiai kvalifikáció miatt is fontos. Az éremszerzés varázslatos dolog lett volna, de ez a két siker nagyon kellett a végén!”

Elmondta, már reggel érezte, hogy fáradtabb a lába, de akkor azt hitte, csak azért van, mert már sokadik napja vív.

„Aztán kiderült, hogy meghúzódtam, ezért görcsölt be a lábam, ami iszonyú nagy fájdalommal járt. A páston ezért érzékenyültem el és sírtam el magam, mert egy sportolónak borzasztó érzés, ha a fizikai fájdalom miatt nem tud valamit megcsinálni. Aztán az edzőm odajött hozzám, nyugtatott, és mondtam neki, hogy megcsinálom” – utalt a kínaiak elleni középső asszójára.

Eredmények:
női kard:
hétfőn:
a 32 között:

Magyarország-Románia 45-21

a 16 között:
Magyarország-Lengyelország 45-41

kedden:
negyeddöntő:

Franciaország-Ukrajna 45-34
Koreai Köztársaság-Egyesült Államok 45-39
Olaszország-Magyarország 45-38
Oroszország-Kína 45-28

az 5-8. helyért:
Magyarország-Kína 45-41

az 5. helyért:
Magyarország-Ukrajna 45-40

elődöntő:

Franciaország-Koreai Köztársaság 45-43

Oroszország-Olaszország 45-37

a 3. helyért:

Koreai Köztársaság-Olaszország 45-35

döntő:

Oroszország-Franciaország 45-40

Végeredmény:

női kard csapatverseny, világbajnok:

Oroszország (Jana Jegorjan, Olga Nyikityina, Szofija Velikaja, Szofija Pozdnyakova)

2. Franciaország (Cecilia Berder, Manon Brunet, Charlotte Lembach, Caroline Queroli)

3. Koreai Köztársaság (Csoj Szu Jeon, Hvang Szeo Na, Kim Dzsi Jeon, Jun Dzsi Szu)

…5. Magyarország (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca)

További tartalmak