2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Kieshetnek a németek, megizzadhatnak a belgák – szombati előzetes

MTI
A svédek ellen az életben maradásért lép pályára szombaton a címvédő német labdarúgó-válogatott az oroszországi világbajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában. A belgákra Panama után erősebb ellenfél, méghozzá az angolokat majdnem megtréfáló Tunézia vár.

Joachim Löw együttese a nyitókörben 1-0-ra kikapott Mexikótól, s ha a Svédországot sem győzi le, akkor könnyen elképzelhető, hogy nem éli túl a csoportkört.

Német drukker a Mexikó elleni vb-meccsen (Fotó: EPA/Peter Powell)

Ez lesz a 37. német-svéd összecsapás, egyben az ötödik, amelyet világbajnokságon rendeznek. Tizenöt német siker mellett kilenc döntetlen és tizenkét svéd győzelem született, igaz utóbbiak közül az utolsó 40 évvel ezelőtt, 1978 áprilisában, ráadásul tétmérkőzésen csak egyszer, 1958-ban ünnepelhettek az északiak. A két csapat legutóbbi két egymás elleni összecsapása igazi gólfesztivált hozott, 2013. októberében 5-3-ra nyertek a németek, egy évvel korábban pedig nyolcgólos döntetlen született.

Érdekesség, hogy a németek világbajnokságon 1958 óta nem veszítettek el egymást követő két mérkőzést, míg a svédek a legutóbbi hat, európai rivális elleni vb-mérkőzésükön egyetlen válogatottól kaptak ki, 2006-ban éppen a németektől a nyolcaddöntőben.

Mexikói drukker a németek elleni vb-csoportmeccsen (Fotó: EPA/Felipe Trueba)

A csoportkör első fordulójának egyik legjobb teljesítményét a címvédőt 1-0-ra legyőző Mexikó nyújtotta, amely most a papíron legkönnyebb ellenféllel, a dél-koreaiakkal találkozik az F jelű négyesben. A statisztika szinte minden szegmense a közép-amerikaiak sikerét vetíti előre, például az is, hogy eddigi mindhárom ázsiai rivális elleni vb-mérkőzésüket megnyerték. A dél-koreaiak a nyitófordulóban gyenge teljesítményt nyújtottak, a svédekkel szemben 1-0-ra elveszített összecsapáson nem volt kaput eltaláló lövésük.

Amennyiben Mexikó és Svédország győz, akkor „kéz a kézben” bejut a nyolcaddöntőbe, ha a németek javítani tudnak és begyűjtik a három pontot, akkor még egyik csapat sem kerül a legjobb 16 közé.

Panama után erősebb ellenfél vár Belgiumra

A Panama elleni, könnyed 3-0-s siker után egy erősebb ellenfél, Tunézia vár szombaton a sokak által esélyesnek tartott belga válogatottra.

Belga drukkerek a Panama elleni vb-csoportmeccsen (Fotó: EPA/Friedemann Vogel)

A G csoport 2. fordulójának első meccsén, a moszkvai Szpartak Stadionban az angolok ellen is remekül védekező afrikai együttes várhatóan nagyobb fejtörést okoz majd Roberto Martínez sztárokkal teletűzdelt gárdájának, mint a közép-amerikai csapat. Az európai együttesnek most igazán szüksége lesz Eden Hazard és Kevin De Bruyne kreativitására, hogy közelebb kerüljön a nyolcaddöntőhöz.

„Az első meccs minden tornán kissé nehéz, és nagyon meleg is volt hétfőn. A pihenő után azonban ismét készen állunk” – mondta a Chelsea játékmestere, Hazard.

Tunézia híres arról, hogy kíméletlen védekezéssel, időhúzó taktikájával és játékmódjával hozzon le meccseket, s ez a stílus hétfőn majdnem kifizetődött az angolok ellen, akik csak az utolsó percekben tudták megszerezni a győztest gólt (2-1). Ahhoz azonban, hogy versenyben maradjanak – s megszakítsák 12 meccses nyeretlenségi sorozatukat a vb-ken –, a belgák ellen várhatóan ennél több kell.

Tunéziai drukkerek az angolok elleni vb-csoportmeccsen (Fotó: EPA/Francis R. Malasig)

A két csapat negyedszer találkozik egymással, az előző három összecsapás mérlege egy-egy győzelem és döntetlen. Vb-n egyszer mérkőztek meg, a 2002-es tornán 1-1 lett a végeredmény, Tunézia azt az egy pontot szerezte azon a viadalon. Az európai válogatott megnyerte utóbbi öt vb-csoportmeccsét, és tíz találkozó óta veretlen ezt a szakaszt figyelembe véve, s ami még fontosabb: utóbbi hét szereplése alkalmával ötször nyert, kétszer pedig döntetlent játszott a második összecsapásán. A tunéziai válogatott mindössze egyszer tudott győzni világbajnokságon: még 1978-ban, a debütáló meccsén 3-1-re verte Mexikót.

A szombati találkozó 14 órakor kezdődik, amennyiben a belgák a papírformát igazolva nyernek, fél lábbal már a nyolcaddöntőben érezhetik magukat. A csoport másik második fordulós mérkőzését vasárnap játssza Anglia és Panama.

Svéd drukker a Dél-Korea elleni vb-meccsen (Fotó: EPA/Franck Robichon) Svéd drukker a Dél-Korea elleni vb-meccsen (Fotó: EPA/Franck Robichon)

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság szombati programja:

G csoport, 2. forduló:
Belgium-Tunézia, Moszkva (Szpartak Stadion) 14.00 (M4 Sport, m4sport.hu)

A várható kezdőcsapatok:
Belgium:
Thibaut Courtois – Toby Alderweireld, Dedryck Boyata, Jan Vertonghen, Thomas Meunier – Kevin De Bruyne, Axel Witsel – Yannick Carrasco, Dries Mertens, Eden Hazard – Romelu Lukaku

Tunézia:
Fárúk Ben Musztafí – Dylan Bronn, Szíám Ben Júszef, Jasszin Meriah, Alí Malúl – Elljesz Shíri, Fahr al-Din Júszef, Ferdzsání Szászím, Anisz Badri – Naim Szliti, Vahbí Hazrí

A csoport állása:
1. Belgium 1 1 – – 3-0 3 pont
2. Anglia 1 1 – – 2-1 3
3. Tunézia 1 – – 1 1-2 0
4. Panama 1 – – 1 0-3 0

F csoport, 2. forduló:
Koreai Köztársaság-Mexikó, Rosztov 17.00 (M4 Sport, m4sport.hu)

A várható kezdőcsapatok:
Koreai Köztársaság:
Cso Hjun Vo – Li Jong, Dzsang Hjun Szo, Kim Joung Kvon, Park Dzso Ho – Li Dzse Szung, Ki Szung Jueng, Go Dzsa Csol – Hvang He Csan, Ki Sin Vok, Szon Hung Min

Mexikó:
Guillermo Ochoa, Carlos Salcedo, Hugo Ayala, Héctor Moreno, Jesús Gallardo – Héctor Herrera, Andrés Guadrado, Miguel Layún, Carlos Vela – Hirving Lozano, Javier Hernandez

Németország-Svédország, Szocsi 20.00 (M4 Sport, m4sport.hu)

A várható kezdőcsapatok:
Németország:
Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Jerome Boateng, Mats Hummels, Jonas Hector – Toni Kroos, Ilkay Gündogan – Thomas Müller, Mesut Özil, Julian Draxler – Timo Werner

Svédország:
Robin Olsen – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Lindelöf, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen

A csoport állása:
1. Mexikó 1 1 – – 1-0 3 pont
Svédország 1 1 – – 1-0 3
3. Koreai Köztrásaság 1 – – 1 0-1 0
Németország 1 – – 1 0-1 0