Musorujsag
Élő Eredmények

A férfiak a 4x100-as gyorsváltója mellett Késely és Kapás is vb-döntős

A férfiak a 4x100-as gyorsváltója mellett Késely és Kapás is vb-döntős

MTI
Késely Ajna és Kapás Boglárka bejutott a 400 méter gyors vasárnapi fináléjába a kvangdzsui világbajnokságon, és döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó is, Szabó Szebasztián pedig 50 méter pillangón úszhat elődöntőt.

Az elődöntőket és a döntőket közép-európai idő szerint 13 órától rendezik, az M4 Sport és az m4sport.hu pedig élőben közvetíti őket.

A magyarok közül nemcsak Hosszú Katinka kezdte pazarul a vizes vb-t.

Női 100 méter pillangón Szilágyi Liliána, a szám 2014-es ifjúsági olimpiai bajnoka 59.32 másodperces idővel 26. lett.

Férfi 50 méter pillangón a nemrég honosított Szabó Szebasztián – aki márciusban országos csúcsot úszott Debrecenben -, valamint a szám 2015-ös világbajnoki bronzérmese, Cseh László állt rajtkőre. Előbbi 23.07 másodperccel összesítésben a negyedik helyen ment tovább, a 33 éves Cseh viszont 23.94-gyel csak 32. lett. Szabó azt nyilatkozta, hogy a rajt után elkövetett egy kisebb hibát, túlságosan mélyen kezdte meg az első karcsapást, ezt leszámítva viszont minden renden volt. Hozzátette, mindenképpen 23 másodpercen belül kell úsznia a fináléba kerülésért. A kilencedik világbajnokságán szereplő Cseh azt mondta, hogy ez még egy 100 méter pillangó kezdéséhez is rendkívül gyenge lett volna. „Sajnos valami apróság hiányzik az úszásomból” – jegyezte meg letörve.

Cseh László nyilatkozata:

Szabó Szebasztián értékelése:

Női 400 méter gyorson előbb Késely Ajna ugrott medencébe: a 17 éves versenyző 4:03.51 perces új egyéni csúccsal – hat századdal javította meg eddigi legjobbját – a harmadik helyen jutott döntőbe. Őt Kapás Boglárka követte, aki az amerikaiak sztárjával, Katie Ledeckyvel egy futamban, 4:07.05-tel a harmadik lett, és a hetedik helyen jutott tovább.

Késely Ajna nyilatkozata:

„Nagyon erős a mezőny, tudtam, hogy jót kell úsznom ahhoz, hogy bejussak a fináléba. Ariarne Titmusszal próbáltam menni, tudtam, hogy ő erősebben kezd. Az eddigi legjobb délelőtti időmből négy-öt másodpercet sikerült lefaragnom, az érzés viszont ugyanolyan volt, mint máskor. Meglátjuk, mert délután mindig jobbat megyek” – mondta Késely Ajna, aki a fináléban megcélozza Kapás országos csúcsát (4:02.37).

Kapás Boglárka értékelése:

„Boldog vagyok, mert döntőbe jutottam. Mondjuk, amikor megláttam az időt, akkor jöttem rá, miért is nem fáradtam el. A fináléba mindenképpen szeretnék 4:03 alá bemenni” – nyilatkozta Kapás.

Férfi 100 méter mellen Horváth Dávid 1:02.38-as idővel 46. lett.

Az előfutamok zárásaként a 4×100 méteres férfi gyorsváltók küzdelmeit rendezték meg, két éve Budapesten a magyarok a vb egyik legnagyobb szenzációját okozták azzal, hogy bronzérmet szereztek. Kozma Dominikhez, Németh Nándorhoz és Bohus Richárdhoz ezúttal Szabó Szebasztián csatlakozott. A váltó végül – főként Szabó óriási hajrájának köszönhetően – 3:13.90 perces eredménnyel a nyolcadik helyen becsúszott a fináléba. Ezzel az eredménnyel a váltó kvótát szerzett a jövő évi tokiói olimpiára.

 A 4×100-as gyorsváltó nyilatkozata:

Sós Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy az esti döntőben Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter és Németh Nándor úszik majd. Szabó az 50 méter pillangó elődöntőjére koncentrál.

További tartalmak