Musorujsag
Élő Eredmények

Rasovszky 10 km-en épp lemaradt a dobogóról, de olimpiai kvótát szerzett

mti
Rasovszky Kristóf negyedik lett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokságon, ezzel olimpiai kvótát szerzett.

A szám Európa-bajnoki ezüstérmese – aki szombaton 5 kilométeren a szakág történetének első magyar vb-aranyát nyerte – 1:47:59.5 órás idővel ért célba.

A szám másik magyar indulója, Székelyi Dániel 1:50:11.3-mal a 27. lett.

Joszuban, a nyíltvízi úszás helyszínén – amely 130 kilométerre helyezkedik el a vb központjától, Kvangdzsutól – ezúttal is enyhe idő, 22 Celsius-fok és könnyű szél fogadta a versenyzőket.
Óriási mezőny, 74 versenyző ugrott vízbe, Rasovszky a szám Európa-bajnoki ezüstérmeseként a 39-es, Székelyi az 5-ös rajtszámot kapta. A résztvevőknek hat kört kellett teljesíteniük a közel 1,7 kilométeres pályán, az olimpiai kvótához az első tízbe kellett kerülni.

(fotó: MTI/Kovács Tamás) (fotó: MTI/Kovács Tamás)

A 22 éves Rasovszky szokásos taktikáját választotta és rögtön az élmezőnyben foglalta el pozícióját. Székelyi inkább hátrébb „bújt meg”. A táv második felének Rasovszky a 9., Székelyi a 30. helyről vágott neki, a mezőnyt a medencében 1500 méteren olimpiai és világbajnoki címvédő Gregorio Paltrinieri vezette. Az olasz klasszis ugyan egy-egy világkupafutamon már rajthoz állt, de ez volt az első nagy világversenye ebben a szakágban.

Az utolsó kört Rasovszky a harmadik helyről kezdte, elöl két német, a medencében 1500 méteren Európa-bajnok Florian Wellbrock, valamint Rob Muffels úszott. Székelyinek ekkor már nem volt esélye az olimpiai kvótát érő helyek valamelyikére odaérni.

Óriási hosszú hajrát indított meg ekkor a győzelemért az élmezőny, amelyhez csatlakozott a szám olimpiai és világbajnoka, a holland Ferry Weertman, valamint a két éve Balatonfüreden második amerikai Jordan Wilimovsky is. A vb-bronzérmes Marc-Antoine Olivier és Wellbrock 600 méterrel a cél előtt körülbelül négy-öt testhosszal ellépett a többiektől. Elképesztő csatát vívtak a végső sikerért, végül a német egy hajszállal korábban érintette a falat, Rasovszky a másik némettel harcolt, de végül lemaradt a dobogóról.

(fotó: EPA/PATRICK B. KRAEMER)

A nyíltvízi úszók küzdelmei szerdán a nők 5 kilométeres versenyével folytatódnak, a magyar színeket Olasz Anna és Rohács Réka képviseli.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfi 10 km
világbajnok: Florian Wellbrock (Németország) 1:47:55.9 óra
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:47:56.1
3. Rob Muffels (Németország) 1:47:57.4
4. RASOVSZKY KRISTÓF 1:47:59.5
…27. SZÉKELYI DÁNIEL 1:50:11.3

További tartalmak