Elvették a történelmi olimpiai bronzérmet az orosz párostól

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt megfosztotta bronzérmétől az orosz Alekszandr Kruselnyickijt és Anasztaszija Brizgalovát, akik curling vegyespárosban lettek harmadikok.

(fotó: EPA/JAVIER ETXEZARRETA) Elvették a bronzérmüket (fotó: EPA/JAVIER ETXEZARRETA)



A CAS csütörtöki döntése értelmében a szám bronzérmét a norvég Magnus Nedregotten és Kristin Skaslien kapja meg, akik múlt kedden a harmadik helyért kiírt mérkőzésen 8-4-re kikaptak az OAR-kettőstől. A curling vegyespáros a dél-koreai játékokon debütált.

Kruselnyickij mintájában vasárnap a vérkeringést segítő meldonium nyomaira bukkantak.

A pozitív teszt azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB korábban felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, kizárta a phjongcshangi játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását, „Olimpiai Sportolók Oroszországból” (OAR) megjelöléssel. Ez a jelzés szerepel az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Az Orosz Olimpiai Bizottság elismerte, hogy meldoniummal bukott meg Kruselnyickij, ugyanakkor jelezte: a szervezetében talált mennyiség arra utal, hogy egyetlen gyógyszer bevételéről lehet szó, illetve hogy a játékok előtt elvégzett tesztek negatívak voltak.
Az olimpia idején a CAS hozza meg a fegyelmi határozatokat doppingvétségek esetében, a lausanne-i székhelyű testület ezért a játékok alatt Phjongcshangban is működik.