Musorujsag
Élő Eredmények

A minimális elvárást teljesítették a sportlövők a hazai Eb-n

A minimális elvárást teljesítették a sportlövők a hazai Eb-n

MTI
Az olimpiai számok semelyikében nem sikerült érmet szerezniük a magyar sportolóknak.

A hazai csapat az érmek számában a minimális elvárást teljesítette, ám az igazán jó eredmények elmaradtak a vasárnap zárult győri légfegyveres Európa-bajnokságon, mely után Győrik Csaba szövetségi kapitány szerint ki kell elemezni a történteket.

A szakvezető nem titkoltan abban bízott, hogy az olimpiai számokban, puskában és pisztolyban az egyéni és a vegyescsapatok küzdelmében sikerül érmet szerezni, ám a pénteki és szombati napon elmaradtak a versenyzők a várakozásoktól. Két évvel ezelőtt, a szintén Győrben rendezett, olimpiai kvalifikációs Eb-n minden összejött a magyaroknak, akik három kvótát és rengeteg érmes és döntős helyezést értek el, most viszont épp az ellenkezője történt, s még az előzetesen biztosnak vélt eredmények sem jöttek.

„Le kell ülnünk egyenként minden edzővel, s át kell gondolnunk, hogy mik voltak a visszafogottabb szereplés okai. Ugyanis többen nem tudták azt nyújtani, amit vártunk” – jegyezte meg a kapitány, azt külön hangsúlyozva, hogy senkitől sem vártak csodát, csak annyit, amennyit az elmúlt időszakban a hazai és a nemzetközi versenyeken produkált.

A legnagyobb csalódást a férfi puskások egyéni száma hozta, melyben a tavalyi világkupadöntőben győztes Péni István és a 2016-os vk-fináléban első, olimpiai ötödik Sidi Péter sem jutott döntőbe. Győrik Csaba különösen előbbitől várt döntőt, ám a gyengébb kezdés és a végén rontott két lövés miatt csak a  12. helyen zárt.

„Istvánnál például érdemes megvizsgálni, hogy az esélyesség terhe nyomta-e túlságosan a vállát, vagy esetleg más volt a hibák oka. Mindenesetre a csapatversenyben már kiválóan lőtt, s húzóember volt” – mondta Győrik.

Legközelebb a fináléhoz Major Veronika állt női pisztolyban, aki csak kevesebb belső tizesével maradt le a nyolcadik helyről, s végzett 12.-ként. Ugyanakkor a szakvezető már szombaton azt emelte ki, hogy a keszthelyi tehetség tudásától elmaradt, jó pár körrel többet kellett volna lőnie, s a döntő sokkal inkább ezen múlt, semmint a belső tizeseken.

Győrik Csaba nem mentségként, hanem a tények rögzítése végett azt is megjegyezte, hogy a csapat teljesítményét egyértelműen befolyásolta az az influenzajárvány, mely a válogatott több mint felén végigsöpört. A betegek között volt például Sidi Péter is, aki maga említette meg vasárnap este, hogy a láz és egyéb kellemetlen tünetek miatt az Eb számára leginkább a túlélésről szólt.

„Nem akarok ezzel kibúvót keresni, de az biztos, hogy nem segítette az eredményeket az influenza. A hazai orvosi stáb 150 ezer forintnyi gyógyszert osztott szét a megbetegedett hazai és külföldi versenyzők, illetve versenybírók között, ugyanis a zárt csarnokban sajnos mentehetetlenül terjedt a betegség” – nyilatkozta a szakember.

A kontinenstorna zárása vasárnap jól sikerült, mert Péni, Sidi és Somogyi Péter csapatban bronzérmet nyert a férfi puskások között. Azt megelőzően viszont csak az olimpián nem szereplő, futócéllövő szakág szerzett érmet, méghozzá összesen nyolc bronzot a juniorok és a felnőttek között. A képet némileg árnyalja, hogy a felnőtt nőknél, illetve a junior férfiaknál és nőknél is csupán három-három csapat szerepelt. Egyéniben csupán a felnőtt férfiak 40 vegyes számában volt magyar dobogós: Boros László 40 vegyesben lett harmadik.

További tartalmak