Musorujsag
Élő Eredmények

Menesztették Georges Leekenst, Marco Rossi az új szövetségi kapitány

m4sport.hu
A Magyar Labdarúgó Szövetség kedden bejelentette: felbontotta Georges Leekens szövetségi kapitány szerződését és Marco Rossit nevezte ki a magyar válogatott élére.
Az MLSZ 4 mérkőzés után menesztette Georges Leekenst, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát. (fotó: MTI/Illyés Tibor) Az MLSZ 4 mérkőzés után menesztette Georges Leekenst
(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Marco Rossi  tavaly bajnoki címet nyert a Budapest Honvéddal, a 2017/2018-as idényben a DAC-cal Európa Ligát érő helyen végzett a szlovák bajnokságban. Az olasz tréner 2020 nyaráig szóló szerződést kötött.

„A Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy meg van a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben. Ezek alapján az MLSZ elnöksége megállapodott Georges Leekens-szel szerződése felbontásáról. Az MLSZ elnöksége továbbra is elismeri Leekens szakmai felkészültségét, emberi kvalitásait és megköszöni eddigi erőfeszítéseit. A belga szakember nem tart igényt végkielégítésre” – olvasható az MLSZ közleményében.

Leekenst 2017 októberben nevezték ki a nemzeti csapat élére, megbízatása eredetileg két évre, az Eb-selejtezősorozat végéig szólt, plusz féléves opcióval. Csányi Sándor MLSZ-elnök akkor azt mondta, az új kapitánnyal teljesítményalapú bérezésben állapodtak meg, melynek legfőbb kritériuma a 2020-as Európa-bajnokságra való kijutás.

A 69 éves tréner négy felkészülési mérkőzésen irányította a magyar válogatottat, mérlege három vereség és egy döntetlen: a csapat március 23-án hazai pályán kapott ki 3–2-re Kazahsztántól, négy nappal később, szintén a Groupama Arénában 1–0-ra Skóciától, múlt szerdán 1–1-et játszott Fehéroroszország vendégeként, szombaton pedig Ausztráliával szemben szenvedett 2–1-es vereséget.

A fehéroroszok elleni meccs után Leekens kijelentette, a rossz eredmények és a drukkerek elégedetlensége ellenére nem gondol a távozásra, mert sok fejlődést lát a csapaton.

Marco Rossi (fotó: MTI/Illyés Tibor) Marco Rossi (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Rossi kinevezésével kapcsolatban a szövetség honlapja így fogalmaz: „Marco Rossi edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján, jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018-2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes együttes kialakításának feladatát. Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, a közösségteremtés szakembere, képes a fiatal, tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására.”

Az MLSZ hangsúlyozta, továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a válogatott kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra – amelynek három csoportmérkőzését és egy nyolcaddöntőjét Budapesten rendezik -, emellett leszögezi, az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása fiatal játékosok beépítésével.

Marco Rossi a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában mutatkozik majd be a magyarok kispadján, így tétmérkőzéseken kell kialakítania annak a csapatnak a gerincét, amely az MLSZ elvárásai szerint képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. Szeptember 8-án Finnországba látogat a válogatott, három nappal később pedig – zárt kapuk mögött – a görögöket fogadja a Nemzetek Ligája C osztályában.

További tartalmak