Musorujsag
Élő Eredmények

Guardiola már a negyedik legeredményesebb edző a történelemben

m4sport.hu
Életkora alapján nem elképzelhetetlen, hogy megdönti Ferguson rekordját.
Pep Guardiola (Fotó: EPA/PETER POWELL) Pep Guardiola (Fotó: EPA/PETER POWELL)

Pep Guardiola ebben a szezonban négy trófeát nyert a Manchester City együttesével. A Premier League mellett az FA Kupát, a Ligakupát és a Szuperkupát is begyűjtötték Angliában. Ezzel a katalán szakember már 27 felnőtt csapattal elért címnél jár, amióta 2008-ban kinevezték a Barcelona edzőjévé.

Ezzel a teljesítményével a történelem negyedik legeredményesebb edzője. Ha az eddigiekhez hasonló ütemben nyeri a trófeákat, megdöntheti Sir Alex Ferguson rekordját. Ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, nem akar 60-65 éves koráig edzősködni.

A listán Ferguson az első, aki 38 szezon alatt 48 címet gyűjtött, mindezt két csapat, a skót Aberdeen és a Manchester United kispadján. Első sikere a Kupagyőztesek Európa Kupájának megnyerése volt még 1983-ban, a legutolsó pedig a 2013-ban nyert PL-cím.

A román Mircea Lucescu áll a második helyen, a 73 esztendős szakember 32 címet szerzett eddig. Összesen 14 csapatnál edzősködött, de címeit hat együttesnél (Dinamo Bukarest, Galatasaray, Besiktas, Zenit, Sahtar, Rapid Bukarest) gyűjtötte be. A legeredményesebb a Sahtarral volt, 2004 és 16 között 21 címet nyert: nyolc bajnokságot, hat kupát és hét szuper kupát.

A 2002-ben elhunyt Valerij Lobanovszkij 29 trófeát gyűjtött, ebből 28-at a Dinamo Kijevvel, amelyet három időszakban is sikeresen vezetett. Az egykori Szovjetunióban és később Ukrajnában is irányította a kijevieket, előbbiben hatszor, utóbbiban háromszor lett velük bajnok. Az egy fennmaradó címét pedig az Egyesült Arab Emírségekben szerezte, az Öböl Kupa megnyerésével.

Őket követi Guardiola, aki a Barcelona trénereként 14, a Bayern kispadján 7, míg jelenlegi csapatával a Manchester Cityvel 6 trófeát nyert. Mivel még csak 48 éves, és többnyire sztárcsapatok kispadján merül fel a neve, így elképzelhető, hogy Lobanovszkij és Lucescu eredményeit megdönti, Ferguson utoléréséhez azonban még neki is komoly bravúrra lenne szüksége. Ugyanakkor ha azt nézzük, hogy ezt a 27 trófeát 11 év alatt gyűjtötte össze, nem tűnik lehetetlennek.

 

 

 

További tartalmak