Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Mutassunk már tiszteletet Vettel irányába!

Hamilton: Mutassunk már tiszteletet Vettel irányába!

Sky Sports, Speedweek, BBC
Ismét kiállt a hibái miatt sokak által keményen támadott Sebastian Vettel mellett Lewis Hamilton, aki továbbra is négyszeres bajnokként, félelmetes ellenfélként tekint a ferrarisra.

A hockenheimi hétvége kezdetén egy évvel ezelőtt még az volt a téma, milyen irányt vesz Sebastian Vettel és Lewis Hamilton izgalmas bajnoki küzdelme. Azóta nagyot fordult a világ. A Mercedesnek idén ellenfele sincs, Vettel kapcsán pedig most ha nem a múlt évi németországi kicsúszását emlegetik, akkor a Max Verstappen ellen két hete bemutatott másik bakiját…

A németet nem kímélik a kritikusok, sem a sajtó. Van, aki az őrségváltást emlegeti, más visszavonultatná őt, és a legszélsőségesebb vélemények szerint a mostani vesszőfutása csak annak bizonyítéka, hogy sosem volt akkora klasszis, mint amekkorának négy bajnoki címe láttatja őt.

Hamiltonnak nem tetszik ez a fajta ítélkezés, és ennek hangot is adott Hockenheimben. „Az emberek könnyen felejtenek. Én egy négyszeres bajnokként, egy félelmetes ellenfélként gondolok rá. Meg kéne tartani a tiszteletet az irányába, és én arra számítok, hogy erősebben fog visszatérni” – állt ki kollégája mellett.

Arról is kérdezték, szerinte mi történhetett Vettellel, amitől ennyire összezuhant korábbi önmagához képest. „Nem tudom. Nem gondolnám, hogy a múlt évi itteni verseny, és azt sem gondolnám, hogy bármi különös történt volna vele. Ő és a csapata is szenvedett, volt pár nehéz versenyük. És ott van mellette egy új fiatal is, aki remek munkát végez. Úgy tűnik, nem ez a legkönnyebb időszaka, de ő ettől még négyszeres világbajnok.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Ami a fiatalokat illeti, Hamilton maga is elismeri, hogy egyre keményebb ellenféllé válik mind Charles Leclerc, mind Max Verstappen, és arra is felkészült, hogy neki is meg kell vívnia velük. „Semmi kétségem nincs afelől, hogy eljön ez az idő. A Red Bull figyelemreméltó előrelépést tett, köszönhetően a motorpartnerüknek is. Max még fiatal, de már tapasztalt. Leclerc csúcsszinten teljesít, pedig még csak a második szezonját futja. Charles egyre erősebb lesz. Mindketten mesés teljesítményt nyújtanak. Hogy a Ferrari is felgyorsul-e, azt nem tudom. Kissé hullámzóak. Az elmúlt években nagyjából egy szinten álltunk velük, és nagyszerű volt. Szóval felkészültem a küzdelemre.”

Egy rendkívüli szezon

Hogy most lesz-e valós küzdelem, az várhatóan a hétvégéi időjáráson is fog múlni. A Mercedes idén csak akkor volt megállítható, amikor a nagy forróság térdre kényszerítette. Hockenehimben pénteken és szombaton nehéz dolguk lehet, ám ha érkezik a vasárnapi lehűlés, az helyzetbe hozhatja őket, és harcba indulhatnak az idei 10. győzelmükért is.

Az eddigi kilencből hetet Hamilton jegyzett, aki a mostanit a legjobb szezonjának nevezte. Ennyire jól még nem kezdett évet, igaz, 2007-ben is kilenc dobogós helyezést számlált az első félévben. „Az első szezonom egészen erős volt, de azóta nem emlékszem, hogy lett volna a mostanihoz hasonlóan erős idényem. A hét győzelem egy kicsit emlékeztet a mclarenes időszakomra, de szerintem ott a legtöbb győzelmem egy éven belül öt volt. Az itteni éveim alatt tízszer talán nyertem egy szezonban, de tízből hétszer még sosem. Ez egy rendkívüli idény, amire nagyon büszkék vagyunk.”

Ha így folytatják, nem is lesz kérdés, veszélybe kerül-e Michael Schumacher egy újabb rekordja. Egy idényen belül eddig a hétszeres világbajnok nyerte a legtöbb versenyt, 2004-ben 13-at. Hamilton ettől hatra van most, de hárommal több futama van a szám elérésére, mint a németnek volt a 18 versenyes akkori idényben. „Csak megyünk tovább leszegett fejjel, és nyomjuk” – mondta a rekordokkal (látszólag?) nem törődő Hamilton. „Csapatként egyre erősebbé válunk az év során, és én versenyzőként is. De mindig van mit tanulni az egyes versenyekből, még úgy is, ha erősek voltak. Az én időmérős teljesítményem például még nem volt tökéletes, szóval dolgozom ezen. A versenytempónk viszont jó volt, és ennek örülök.”

 190725 NemetGP idotabla3duna

Borítókép: Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak