Musorujsag
Élő Eredmények

F1-es visszatérés helyett a 8. szezon a Red Bull kispadján

F1-es visszatérés helyett a 8. szezon a Red Bull kispadján

Red Bull, Motorsport-Total
Nyolcadik szezonját kezdi meg a Red Bull tartalékversenyzőjeként a korábban F1-ben versenyző Sébastien Buemi. De miért nem jöhetett szóba a 2019-es Toro Rossó-s visszatérése?

Daniel Ricciardo távozott, Pierre Gasly érkezett, így 2019-től a még mindig csupán 21 esztendős Max Verstappen lesz a Red Bull csapatának rutinosabb versenyzője a maga négy F1-es szezonjával. A valódi folytonosságot azonban így sem a holland jelenti Milton Keynes számára, hanem Sébastien Buemi, akiről a csapat megerősítette, hogy idén is tartalékversenyzőként fogja szolgálni őket.

A 30 esztendős svájci ezzel már a 8. szezonját kezdi a Red Bull hivatalos kispadosaként. Buemi lesz tehát bevetésen, ha a gárda egyik versenyzője valamilyen oknál fogva nem lesz képes autóba ülni – emellett pedig továbbra is ő nyüstöli majd legtöbbet a Milton Keynes-i szimulátort, segítve ezzel a fejlesztési munkát és a versenyekre való felkészülést.

Buemi az F1-es szerepe mellett további két állást is betölt. Egyfelől a Forma–E-ben versenyez a Nissan csapatának színeiben, másfelől a Toyota tagja a hosszú távú sportautó-világbajnokságban, Fernando Alonso és Nakadzsima Kazuki csapattársaként. E röppályára 2011 után kényszerült, amikor is három szezon után a Red Bull ajtót mutatott neki az F1-ben, mivel az első számú csapatuknál nem volt számára hely, a Toro Rossót pedig újabb fiataloknak kívánták fenntartani. A svájci ezzel a Red Bull egyik első olyan versenyzője lett, aki jobb sorsra lett volna érdemes, mégis eltorlaszolták előtte az F1-es utat.

Az utóbbi két évben ugyanakkor úgy tűnt, talán lehet esélye a visszatérésre. 2017-ben és 2018-ban is emlegették a Toro Rosso potenciális jelöltjei között, és miután a Red Bull mostanság több tékozló fiát visszafogadta (Brendon Hartley, Alexander Albon), nem is tűnt okvetlenül irreálisnak Buemi szerződtetése.

Fernando Alonso, Sébastien Buemi és Nakadzsima Kazuki (Fotó: XPB) Sébastien Buemi Fernando Alonso és Nakadzsima Kazuki társaságában ünnepli 2018-as Le Mans-i győzelmét (Fotó: XPB)

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a Motorsport-Totalnak adott interjúban azt állította, mindezek ellenére fel sem merült náluk Buemi Toro Rossó-s reaktiválása. Szerinte egyszerűen arról volt szó, hogy az F1-es visszatérés ütközött a versenyző érdekeivel… „Ő a Forma–E-ben nagyon-nagyon sok pénzt keres” – mondta Marko, utalva arra, hogy Buemi a Nissantól kétszer akkora fizetést kap, mint a Toyotától a WEC-ben. „Egy boldog közeg veszi őt körül, mi pedig a Toro Rossóval nem tudtunk volna akkora fizetést kínálni számára, amekkorát a Forma–E-ben és a WEC-ben együttesen kap.”

Marko szerint tehát Buemi az F1-en kívül már számukra megfizethetetlenné vált, így ami őket illeti, a 8. évben is a szimulátor- és tartalékversenyzői állása révén adott keresetkiegészítéssel segítik őt tovább.

Borítókép: Sébastien Buemi (Fotó: XPB)

További tartalmak