Musorujsag
Élő Eredmények

Rosszabbodott Marchionne állapota, új elnöke van a Ferrarinak

Rosszabbodott Marchionne állapota, új elnöke van a Ferrarinak

Ferrari, FCA
Miközben a Ferrari F1-es csapata Sebastian Vettel németországi pole pozícióját ünnepli, szomorú hírt közölt a márka vezetősége: Sergio Marchionne rossz egészségi állapota miatt nem térhet vissza a munkába.

A hír igaz volt: szombaton a Fiat-Chrysler és a Ferrari elnöksége is rendkívüli ülést tartott, melyen kinevezték elnökük, Sergio Marchionne utódait. A váltásra váratlanul és kényszerből került sor: a 66 éves olaszt nemrég megműtötték, és egy ideje betegszabadságon volt, ám mint most kiderült, az állapota annyira súlyos, hogy nem térhet vissza a munkához.

A Ferrari hivatalos közleményben tudatta a hírt. „A Ferrari NV igazgatótanácsa mély szomorúsággal értesült arról a mai ülése során, hogy az elnök-vezérigazgató Sergio Marchionne képtelen lesz visszatérni a munkához. Az elnökség gondolatban Sergio Marchionnével és a családjával van, és hálás azokért a rendkívüli erőfeszítésekért, amiket az elmúlt években a Ferrariért tett” – írta a maranellói autógyártó.

Marchionne helyét a Ferrari elnöki pozíciójában a korábbi FIAT-főnök, Gianni Agnelli unokája, John Elkann veszi át, míg az ügyvezető igazgatói pozíciót a Philip Morris máltai-egyitomi exelnökére, Louis Camillerire bízzák, aki eleve a Ferrari elnökségének tagja volt.

„Mélységesen szomorú vagyok Sergio egészségi állapota hallatán” – írta közleményében Elkann. „Ez a helyzet még pár órával ezelőtt is elképzelhetetlennek tűnt, és nagy igazságtalanságnak érezzük. Sergióról elsőként az emberi értékei, a nagylelkűsége és az emberismerete jut az eszembe, amit már akkor megtapasztaltam, amikor először beszéltünk arról, hogy a csoportunknak dolgozik. Emellett a vezetői képességei és a rendkívüli intelligenciája is figyelemreméltó.”

John Elkann és Sergio Marchionne (fotó: XPB) John Elkann és Sergio Marchionne (fotó: XPB)

Elkann megköszönte a 14 éves közös munkát Marchionnénak. „Sergio egy felvilágosult vezető volt, egy semmihez sem fogható viszonyítási pont. Rávett minket arra, hogy gondolkodjunk másképpen, és a változtatásra biztatott, gyakran szokatlan módokon, de mindig felelősségteljesen a cég és az emberei iránt.”

Ami a folytatást illeti, hangsúlyozta, dolgoznak azon, hogy gördülékenyen menjen az átállás, a cég szellemiségének megőrzésével. „Emellett mindenkit szeretnék arra kérni, hogy legyen megértő a körülményekkel, és tartsa tiszteletben Sergio és a hozzá közel állók magánéletét” – tette még hozzá.

Eközben a Fiat-Chrysler-csoport (FCA) is megtette a maga bejelentését. Ügyvezető igazgatónak a Jeep első emberét, Mike Manleyt nevezték ki, akinek feladata a nemrég még Marchionne által tervezgetett 2018 és 2022-es időszakra készített üzleti terv megvalósítása lesz.

A cégcsoport kommünikéjében arról írt, hogy Marchionne állapotában „ezen a héten következett be váratlan komplikáció”, a műtétet követő rehabilitáció során, és ők is kiemelték, hogy a helyzet az elmúlt órákban jelentősen súlyosbodott. A konkrét problémájáról nem közöltek információt.

Marchionne 2004-től volt az FCA elnöke, eredetileg 2019-ben járt volna le a megbízatása, és nem  tervezett folytatást. A Ferrari elnöki pozícióját 2014-ben vette át, és a cég élén képzelte el a hosszabb távú jövőjét. Visszalépését a betegsége miatt elkerülhetetlennek tartotta.

Távozása a Ferrari F1-es csapatára is komoly hatással lehet, hiszen politikai fronton ő vitte a csapat zászlaját a sportágban, és az ő vezényletével ment végbe az istálló többszöri megújulása is, melynek eredményeként az elmúlt években csapatuk bajnokesélyessé lépett elő. Marchionne volt emellett a szószóló Charles Leclerc 2019-es szerződtetése mellett is – most viszont már utódainak kell döntenie a jövő évi versenyzőfelállásról.

F1_kozvetiteseink_180721_M4_

Borítókép: Sergio Marchionne (Fotó: XPB)

További tartalmak