Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone figyelmeztet: Komolyan kell venni a Ferrari fenyegetését!

Ecclestone figyelmeztet: Komolyan kell venni a Ferrari fenyegetését!

Guardian
A Forma–1 korábbi ügyvezetője, Bernie Ecclestone figyelmeztette utódait, vegyék komolyan a Ferrari elnökének fenyegetőzését, hiszen az olaszok valóban kiszállhatnak a királykategóriából és akár egy új sorozatot is indíthatnak, ha a sportág nekik nem tetsző irányba indul.

Mióta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és az F1 jelenlegi többségi tulajdonosa, a Liberty Media ismertette a jövővel kapcsolatos elképzeléseit, a Ferrari első embere, Sergio Marchionne több alkalommal is megemlítette, ha nem változtatnak elképzeléseiken (nyilatkozataiban főként az alkatrészek egységesítését bírálta), csapata elhagyhatja a kategóriát.

Szavait sokan egyszerű fenyegetésként értelmezik, mondván az olaszok így akarják érvényesíteni saját akaratukat. A vörösökkel korábban több hasonló „meccset” is megvívó Ecclestone szerint azonban komolyan kell venni a Ferrari elnökének szavait, a gyár távozása ugyanis komoly érvágás volna a Forma–1 számára, egy esetleges rivális sorozat indítása pedig valós „veszély”. „Ha az FIA nem azt csinálja, ami Sergio szerint helyes – és előnyös a Ferrari számára –, akkor leléphet” – mondta.

„Nem hinném, hogy komolytalanságokat beszél, és nem olyan fickóról van szó, aki mást tesz, mint amit mond. A képlet egyszerű: az F1 a Ferrari, és a Ferrari az F1” – utalt arra, hogy mindkét fél hasznos és elengedhetetlen a másik számára. „Menj bárhová a világon, nem a Ferrari utcai autóira fognak gondolni, hanem az F1-re. Ez a Forma–1. Nem szeretnék egy Ferrari nélküli F1-et látni. Egy versenyszervező sem örülne a Ferrari távozásának” – magyarázta.

Sergio Marchionne és Bernie Ecclestone (Fotó: Photo4 / XPB Images) Sergio Marchionne és Bernie Ecclestone (Fotó: Photo4 / XPB Images)

„Néhányan most egy új sorozaton agyalnak. Sergio már beszélt erről néhány embernek. Szinte azonnal csatlakoznának a Ferrarihoz, ha ez az új sorozat hasonló alapokon nyugodna, de olcsóbb lenne a versenypályák számára” – folytatta a brit üzletember.

Ami a versenyzés jövőjét illeti, Ecclestone meglepő kijelentést tett: az új irányt szerinte is az elektromos autók jelentik. Megjegyzése azért furcsa, mert korábban, az F1 vezetőjeként többször bírálta az FIA elektromos szériáját, de az F1-ben használt hibrid erőforrásokat is szívesen kukázta volna. „Még mindig birtokoljuk az F1 nevet, még mindig szerződésben állunk a szervezőkkel. Csináljunk másféle autókat, és indítsunk el egy teljesen új, elektromos F1-et. Egy F1-et a jövőnek szánva. Csak elég tökösnek kell lenniük ehhez” – hangsúlyozta, most már „kívülállóként”.

A Guardian által készült interjú során a Vietnám Nagydíj is szóba került, amit a jelenlegi tulajdonosok állítólag szívesen felvennének a versenynaptárba, Ecclestone viszont néhány éve visszautasította azt (pedig egy 375 millió dolláros ajánlatot is kapott), mondván nem akarja ismét egy olyan országba vinni az F1-et, ahol annak nincsenek komoly hagyományai. Úgy tudja, most változik a helyzet, és a helyszín hamarosan bekerül a menetrendbe. „Még tudtommal nem kötöttek szerződést, de egy-két év múlva megtörténhet, nem igaz?” – tette fel a költőinek szánt kérdést.

Bernie Ecclestone (Fotó: Moy / XPB Images) Bernie Ecclestone (Fotó: Moy / XPB Images)

 

Szezonkezdés – betekintés az F1-es irodába – Vlog 2018/01

FELIRATKOZÁS

Borítókép: Bernie Ecclestone (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak