Musorujsag
Élő Eredmények

Rövidzárlat, terminátorok, visszavonulás – interjúk a magyar–norvég után

M4 Sport
Csoknyai István szövetségi kapitány szerint a második félidő első tíz percén ment el a norvégok elleni mérkőzés. Mikler Roland úgy véli, a norvég válogatott bombaformában játszik a világbajnokságon, a mieink pedig picit megroppantak a nyomás alatt. Ilyés Ferenc a mérkőzés után arra utalt, hogy befejezi pályafutását a válogatottban. Vladan Matics szerint a norvég játékosok olyanok, mint a terminátorok.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 35–26-ra kapott ki Norvégiától a világbajnokság utolsó középdöntős fordulójában, így nem játszhat az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyért, tizedikként zárta a német-dán közös rendezésű tornát. Elméletileg a 2-7. helyezettek vehetnek részt a jövő tavasszal sorra kerülő olimpiai selejtezőtornákon, de a tizediknek is marad esélye az indulásra, ha a vb legjobb kilenc csapatából Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokságot, Brazília a Pánamerikai bajnokságot, míg a német-francia-horvát-spanyol-dán-norvég-svéd hetesből az egyik Európa-bajnok lesz.

Csoknyai István szövetségi kapitány a mérkőzés után az M4 Sportnak elmondta, az első félidőben jól tartotta magát a csapat, a második játékrész elején azonban a sok technikai hiba megbosszulta magát. „Az első félidőben jó volt a támadójátékunk és hellyel-közzel a védekezésünk is rendben volt, de még így is kaptunk tizenhat gólt. A nagy problémánk a második félidőben volt, amikor az első tíz percben számolatlanul kaptuk az indítás-gólokat, amelyek jobbára a támadásban elszórt labdák utáni lerohanásokból születtek. A védekezésünk sem volt stabil, nem tudtuk megoldani azt, amire készültünk, egyszerűen ma nem sikerült semmi.”

A szakember hozzátette, hogy az utolsó mérkőzés előtti kétnapos szünet nem feltétlenül tett jót a csapatnak. „Kiestünk a ritmusból, nem tudtuk azt a jó játékunkat játszani, ami eddig jellemzett bennünket. Most kaptunk ki a legnagyobb arányban, amikor most kellett volna a legszorosabb mérkőzést játszanunk.”

A kapitányi páros másik tagja, Vladan Matics szerint a norvég válogatott sokkal jobb volt, ez pedig felőrölte a magyar csapatot. „Sokkal jobb volt az ellenfél, mind védekezésben, mind támadásban és lerohanásban. Ez a norvég csapat olyan, mint egy atlétaválogatott, mint a terminátorok, mennek 60 percen keresztül. Mi nem bírtuk ezt a tempót, a második félidőre elfogytunk, hiába cserélgettünk. A norvég védelmük olyan volt, mint egy fal, amit nem tudtunk áttörni. Egyszerűen túl nagy falat volt nekünk ez a norvég válogatott.”

A tréner kérdésre válaszolva elmondta, a világbajnokság tanulsága, hogy olyan játékosok kellenek a magyar válogatottba, akik mindkét irányba tudnak játszani. „Tudomásul kell venni, hogy ez a legerősebb magyar keret, egy-két játékost bele lehet rakni vagy ki lehet venni, de ez van.”

Mikler Roland szerint az egész mérkőzésre rányomta a bélyegét a tét, hiszen tudni lehetett, hogy négynél több góllal nem szabad kikapni a norvégoktól ahhoz, hogy a csapat játszhasson a hetedik helyért. Ötgólos vereségnél számolgatni kellett volna – 29–24-es vereség esetén sorsolás döntött volna Egyiptom és Magyarország között –, az ennél nagyobb különbségű norvég siker pedig a világbajnokság végét jelentette a mieink számára.

„Rajtunk volt a nyomás, hogy ha már megyünk az eredmény után, akkor minél kevesebbel kapjunk ki – fogalmazott a kapus. – Meg szerettük volna nyerni a mérkőzést, de ezt gyorsan rövidre zárta a norvég válogatott, amely olyan formában van, amit nem biztos, hogy bárki is meg tud állítani ezen a világbajnokságon. Végig futottunk az eredmény után, néha megcsillant a remény, néha pedig esélyünk sem volt arra, hogy visszakapaszkodjunk.”

Mikler kérdésre válaszolva elmondta, hogy a sok sérülés és csere miatt „belőhetetlen”, hogy mire képes a jelenlegi magyar válogatott. „Tudunk nagyon szép dolgokat is csinálni, és olyanokat is, amit sosem szeretnénk látni a pályán.”

Ilyés Ferenc csapatkapitány rendkívül csalódottan értékelt az M4 Sportnak, nyilatkozatában arra is utalt, hogy befejezi pályafutását a válogatottban. „Elfáradtunk a végére, nem bírtuk erővel, sokat hibáztunk. Bíztam benne, hogy sikerülni fog a 7-8. hely, sajnos nem sikerült, nagyon rossz így búcsúzni a válogatottól. Nem terveztem ugyan az olimpiára menni, de szerettem volna, ha a fiatalok odajutnak. Egyetlen pozitívum talán az, hogy az utolsó pillanatig harcban voltunk a 7-8. helyért” – fogalmazott a 37 éves balátlövő.

„Nem erre számítottunk és nem így készültünk. Az első felvonásban még tartottuk magunkat, de a második félidőre úgy jöttek ki a norvégok, hogy sajnos nem tudtuk megállítani őket, mi pedig az öltözőben maradtunk, és olyan buta hibákat követtünk el, amiből indításgólokat kaptunk és nagy lett a különbség” – magyarázta Bánhidi Bence az MTI-nek.

A MOL-Pick Szeged beállója, aki hat lövésből négy gólt dobott, elismerte, hogy sok technikai hibát követtek el, és a védekezésük sem olyan volt, amilyennek kellett volna lennie. „Nagyon csalódott vagyok, mert valószínű, hogy ezzel lecsúszunk az olimpiáról, de szerintem nem ezen a meccsen ment el, szerintem a csoportkörben Egyiptom ellen az a döntetlen nem kellett volna” – vélekedett a MOL-Pick Szeged beállója, aki hat lövésből négy gólt dobott.

A magyarok Koppenhágában a csoportkört két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, a középdöntőt pedig egy győzelemmel és két vereséggel zárták, így a herningi II. csoportban az ötödik helyet szerezték meg, mert Egyiptommal azonos pontszámmal, de rosszabb gólkülönbséggel végeztek.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="1165173"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2019/01/07312873-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak