Musorujsag
Élő Eredmények

Vranjes: Rossz döntés volt mindkét kispadot elvállalnom

M4 Sport
Ljubomir Vranjes szerint rossz döntés volt részéről, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként és a Telekom Veszprém vezetőedzőjeként is dolgozott párhuzamosan – erről az M4 Sportnak adott interjúban beszélt a svéd szakember.

„Veszprémben többször hangsúlyozták, hogy a magyar válogatott is nagyon fontos, összpontosítsak arra is. A válogatottnál ugyancsak elhangzott, hogy a Veszprém is nagyon fontos, arra is koncentráljak, vagyis nem ez volt a probléma. Egyszerűen rossz döntés volt, hogy mindkét csapatot én irányítsam, nem kellett volna dupláznom” – nyilatkozta a svéd edző a német-dán közös rendezésű világbajnokságon a koppenhágai Royal Arenában az M4 Sportnak.

Hangsúlyozta, a válogatott sikeréhez olyan kézilabdázók kellenek, akik sokat játszanak magas szinten, a klubcsapatánál viszont mindig a győzelem volt a célkitűzés, ezért sokszor nem volt lehetősége a magyarokat játszatni. Hozzátette, megpróbált mindkét oldal elvárásának megfelelni, de nagy nyomás volt rajta.

Vranjes 2017 nyarán vette át a válogatott és a Veszprém irányítását, de tavaly október elején mindkét csapat éléről távoznia kellett. A nemzeti együttes az irányításával nyeretlenül, három vereséggel búcsúzott az egy évvel ezelőtti, horvátországi Európa-bajnokságon, nyáron viszont Szlovénia bravúros búcsúztatásával kijutott a mostani világbajnokságra. A Veszprémmel megnyerte a Magyar Kupát, de nem sikerült megvédenie a bajnoki címet, illetve már a rájátszás első fordulójában kiesett a Bajnokok Ligájából. Tehát az elvárásokhoz képest kevésbé eredményes időszakot töltött a klubnál, miközben azzal a szándékkal érkezett, hogy új irányba tereli a csapatot. A Veszprém erejét nagyra tartotta, de elég idősnek látta a keretet. Az egyre elmaradó sikerek miatt azonban fogyott körülötte a levegő, márpedig kellő támogatás nélkül, nem vihette végig, amit akart.

A távozása előtti utolsó napokra úgy emlékezett vissza, mint ahol nagyon gyorsan történtek és változtak a dolgok. Ennek ellenére nem őriz rossz emlékeket a magyarországi munkájáról, csupán néhány ember, egy szűk csoport nem nőtt a szívéhez. De „ez ilyen”, tudja, a profi lét ezzel jár, így nem ez alapján ítél. tudja, ám mind a klubjánál, mind a nemzeti együttesnél szeretett a játékosaival dolgozni. „Egy edző vagyok. Nem az első és nem is az utolsó, akit elküldtek ez a sajátossága ennek a szakmának. Természetesen, ha tizenhat hónapon keresztül minden nap együtt dolgozol a játékosokkal, akkor lesznek érzéseid. Én nemcsak az agyammal, hanem a szívemmel is dolgozom. Szerettem őket. próbáltam nekik adni magamból és én is kaptam tőlük.”

Vranjes elárulta, veszprémi menesztését követően szeretett volna továbbra is a válogatott szövetségi kapitánya maradni, de nem volt rá lehetősége. Amit eddig a mieinktől látott a vébén, az nem teljesen tükrözi azokat az elképzeléseket, amely mentén építkezni kezdett. „Azt kell mondjam, van különbség. Az építkezés  jegyében a fiatalabb generációból több játékosnak adtam volna lehetőséget.

Ám természetesnek tartja a változásokat. „Ez nem az én csapatom. A tapasztalat favorizálása nem az én utam. De ez normális, az új edzők a saját elképzeléseik szerint indulnak el.”

A torna alatt egy svéd televízió szakértőjeként dolgozó Vranjes hazája válogatottját tartja az esélyesebbnek a svéd-magyar csoportelsőségről döntő találkozón. Persze egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek a magyar győzelmet sem. Ehhez szükségesnek tartja, hogy Nagy Lászlóéknál minden klappoljon, és nem árt, ha honfitársai rossz napot fognak ki.

A mindennapjairól és a terveiről is szót ejtett. „Továbbra is Budapesten élek, és ez még körülbelül egy évig így lesz. Nagyon szeretem a várost, és van egy cégem, most azzal foglalkozom. Sok időt töltök a családommal, valamint azzal, hogy mit fogok csinálni a jövőben” – nyilatkozta a svéd sportsajtó értesülései szerint az IFK Kristianstad irányítását hamarosan átvevő szakember.

További tartalmak