Musorujsag
Élő Eredmények

Balogh meghatottan búcsúzott, a válogatott nehezen éli meg az elvesztését

mti
A német-dán közös rendezésű világbajnokságon szereplő magyar férfi kézilabda-válogatott nehezen éli meg jobbátlövője, Balogh Zsolt bokasérülés miatti elvesztését – ezt Zsiga Gyula mondta az MTI-nek, a magyar szövetség (MKSZ) szakmai igazgatója melett Ilyés Ferenc, a csapat tapasztalt játékosa szerint társa könnyesen búcsúzott társaitól.

„Egyelőre nem tudom pontosan, mit jelent Balogh Zsolt kiesése. Nagyon nehezen éljük meg, hiszen nemcsak a játékritmusával, a góljaival, hanem a gólpasszaival és a játékszituációk jó kialakításával is nagy szerepet vállalt a sikerekből” – mondta a szakember.

Koppenhága, 2019. január 14. Balogh Zsolt, miután megsérült a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 3. fordulójában játszott Magyarország - Katar mérkőzésen Koppenhágában 2019. január 14-én. MTI/Illyés Tibor Balogh Zsolt, miután megsérült a katariak ellen (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A MOL-Pick Szeged játékosának a bokája hétfőn, a Katar elleni mérkőzés első félidejében sérült meg, kedden hazautazott, a gyógykezelése Magyarországon folytatódik, és a hátralévő két csoportmeccsen biztosan nem lép pályára. A panaszok várható csökkenését követően, a csoportkör után újra csatlakozhat a válogatotthoz.

Zsiga Gyula kifejtette, hogy a csapatnak van még két balkezes átlövője Nagy László és Ancsin Gábor személyében. A szakmai stáb nem igazán gondolkodik cserében, hiszen bíznak benne, hogy az eddig 18 gólt szerzett Balogh Zsolt három nap múlva visszatér. Hozzátette, az említett két játékos lassabban teszi a dolgát, de a veszélyes távoli lövéseikkel két-két embert stabilan leköthetnek, a gyors kézilabdázók pedig kihasználhatják az ezáltal keletkező szabad területeket.

A védőspecialista Ilyés Ferenc kijelentette, visszavárják a sérült átlövőt, de a legfontosabb, hogy a lába rendben legyen. „Nagyon megható pillanata volt a mai napnak, hogy a videózás előtt Balogh Zsolt beköszönt hozzánk, és közben a könnyeivel küszködött. Ez is mutatja, mennyire fontos neki a csapat és a világbajnokság” – tette hozzá a Tatabánya játékosa, aki a mérkőzéseken a csapatkapitányi teendőket is ellátja, amíg Schuch Timuzsin nincs a szűk keretben.

Ilyés elárulta, hogy kedden szabad délelőttöt kapott a csapat, mindenki addig aludt, ameddig akart, a reggeli sem volt kötelező, az első közös program az ebéd volt. „Ilyen nem volt a felkészülés kezdete óta, beleértve a két ünnep közötti időszakot és az újév elejét is. Mindenkinek jólesett, voltak, akik már nagyon igényelték, és tényleg sokáig aludtak, illetve olyanok is, akik besétáltak a városba egy kávéra. Próbáltuk kézilabdamentesen tölteni az időt, az ebéd után viszont már elővettük a videót” – mesélte a 224-szeres válogatott balátlövő.

Hangsúlyozta, differenciált munkával készülnek, hiszen vannak, akik többet játszottak eddig, nekik több pihenőre van szükségük. Az erőnléti edző napi rendszerességgel méri a játékosok adatait, és aszerint osztja el a csapatot. Ilyés a 45 perces videózás tanulságai alapján úgy fogalmazott, a szerdai ellenfél, Egyiptom válogatottja változatos kézilabdát játszik a jelenlegi veszprémi vezetőedző, David Davis irányításával.

Ilyés Ferenc (balról) végre kialudhatta magát, aligha labdával álmodott (fotó: MTI/Illyés Tibor)

„Ha ezt a fontos mérkőzést megnyerjük, nagyon jó helyzetbe kerülünk, és a svédekkel ki-ki meccset tudunk játszani” – vélekedett Zsiga Gyula. A szakmai igazgató szerint a magyar válogatott már az olimpiai bajnok Dánia elleni második, megnyert felkészülési meccsen is nagyon jó arcát mutatta, nagyon sok potenciál volt a játékában, ami korábban nem igazán került felszínre. Zsiga pozitívumként említette, hogy tavalyhoz és tavalyelőtthöz képest stabilabb a csapat, illetve Csoknyai István és Vladan Matics szövetségi kapitányok tökéletesen ismerik a játékosokat.

„Lépésről lépésre haladunk előre. Azok a hiányosságok, amelyek a döntetlennel zárult első csoportmeccsen felszínre kerültek, a második és a harmadik találkozón egyáltalán nem jelentettek problémát. Úgy gondolom, az első sorunk védekezésben olyan szinten teszi a dolgát, mint Európa élcsapatai. Támadásban olykor becsúszik némi kapkodás és meggondolatlanság, de inkább ezek legyenek, mint egyfajta semmitmondó bénultság” – magyarázta a szakember.

A magyar válogatott a koppenhágai D csoportban múlt pénteken 25-25-ös döntetlent játszott Argentínával, majd vasárnap Angolát 34-24-re, hétfőn Katart 32-26-ra legyőzte. Szerdán 18 órától Egyiptommal, csütörtökön 20.30-tól pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik (mindkettő élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n). A hatosból az első három jut a herningi középdöntőbe.

A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

További tartalmak