Musorujsag
Élő Eredmények

Lőrincz Viktor világbajnoki ezüstérmes

Lőrincz Viktor világbajnoki ezüstérmes

M4 Sport
Lőrincz Viktor világbajnoki ezüstérmet szerzett Nur Szultanban, miután a döntőben 2-1-es vereséget szenvedett az ukrán Zsan Belenyuktól.

A Budapest Honvéd 2017-es Európa-bajnoka vasárnap türkmén, kirgiz és kínai, majd üzbég rivális legyőzésével jutott döntőbe, melyben az idei Európa-bajnokkal találkozott, aki egyben a 2015-ös vb-győztese és a riói játékok ezüstérmese is. Korábban versenyen csak egyszer, éppen négy éve, a Las Vegas-i világbajnokságon mérkőztek egymással. Akkor Belenyuk szoros meccsen nyert, és most is kiélezett csatára volt kilátás.

Lőrincz vasárnap este még nem tudta megmondani, mi lesz a taktika a ruandai édesapától született ukrán ellen. A látottak alapján úgy tűnt, nem bánná, ha őt küldenék le először passzivitásért. Viszont Belenyuk is éppen ezt akarhatta, legalábbis erre utalt, hogy az első egy-másfél percben nagyon óvatosan bántak egymással az egyébként kőkemény birkózók. A bírók számára sem lehetett könnyű eldönteni, ki a passzívabb, végül úgy határoztak, inkább Lőrincz. Az egy pont így az ukráné lett (0-1), s fentről próbálkozhatott.

Belenyuk pörgetése nagyon erős, s ezúttal is jól összefogta riválisát, aki azonban két alkalommal is egészen bravúrosan védte az indításait, s nem engedte átbillenteni magát.  A szünetig más izgalom már nem történt, majd azt követően sem, csak a menetrendszerű visszaintés törte meg az állóháborút.

Lőrincz Viktor ekkor – később szerzett ponttal – 1-1-es előnybe került, és lentről próbálkozhatott, ám nem tudta megingatni Belenyukot. Még két perc volt hátra, az ukrán pedig nagyobb fokozatra kapcsolt. Az állóharc folytatódott, ám érezhetően a korábbinál sokkal keményebben feszült egymásnak mindkét birkózó. Az ukrán ment előre, mivel neki kellett, s fáradozásait a bírók értékelték, egy perccel a vége előtt megintették a szerintük passzív magyart (1-2), aki ezek után hiába tett meg mindent, nem tudta kibillenteni az újból védekező üzemmódba kapcsolt Belenyukot, s végül ezüstéremmel zárt.

„Nehéz most értékelni a meccset, nagyon friss még az élmény. Eredetileg azt szerettem volna, hogy őt küldjék le először, és a visszaintést követően rámegyek és őt intetem meg újra, de sajnos nem így alakult. A védekezés nagyon jól ment, amikor én voltam felül akkor viszont kétszer tudtam ráfogni és már fel is állítottak, szerintem túl gyorsan. A második intésem is gyorsan jött ezek után, a végén pedig már hiába mentem. Akkor már be tudtam tenni a kezem, egy pillanatra ki is billent, de nem hiába vannak ilyen eredményei, klasszis birkózó. Holnap jobban fogok örülni ennek az eredménynek, jövőre az olimpián, egy jó felkészülést követően pedig hiszem, hogy már le fogom győzni” – mondta a döntő után Lőrincz.

A már az elődöntőbe kerüléssel olimpiai kvótát szerzett ceglédi születésű birkózó karrierje legjobb vb-eredményét érte el, 2013-ban és 2014-ben egyformán bronzérmes volt. Egyúttal az övé a magyar küldöttség második dobogós helye a kazah fővárosban, miután vasárnap Korpási Bálint bronzérmet nyert az olimpiai műsorán nem szereplő 72 kilogrammos súlycsoportban.

Kedden biztosan újabb magyar érem születik, mivel Viktor bátyja, Tamás a 77 kilósok fináléjában lesz érdekelt. Amit a nap összes éremcsatájával egyetemben 12:50-től élőben közvetítünk az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

A Nur-Szultanban zajló olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság hétfői versenynapján a kötöttfogásúak 87 kilogrammos döntőjében Lőrincz Viktort legyőző ukrán Zsan Belenyuk mellett a kubai Ismael Borrero Molina (67 kg) és az orosz Musza Jevlojev (97 kg) diadalmaskodott.

Eredmények:

kötöttfogás 67 kg, világbajnok:
Ismael Borrero Molina (Kuba)
2. Artyom Szurkov (Oroszország)
3. Nemes Máté (Szerbia) és
Frank Stäbler (Németország)

a döntőben:
Borrero Molina-Szurkov 3-1

kötöttfogás 87 kg, világbajnok:
Zsan Belenyuk (Ukrajna)
2. LŐRINCZ VIKTOR
3. Denis Kudla (Németország) és
Rusztam Aszakalov (Üzbegisztán)
a döntőben:
Belenyuk-Lőrincz 2-1

kötöttfogás 97 kg, világbajnok:
Musza Jevlojev (Oroszország)
2. Artur Alekszanyan (Örményország)
3. Mihail Kajaia (Szerbia) és
Cenk Ildem (Törökország)
a döntőben:
Jevlojev-Alekszanyan mérkőzés nélkül

További tartalmak