Musorujsag
Élő Eredmények
 

Minden széket kirúgtak alóla, mégis felülhet a BL-trónra a Spurs mágusa

m4sport.hu
Mauricio Pochettino egy olyan szezon végén vezetheti Bajnokok Ligája-győzelemig a Tottenham Hotspur FC-t, amely nemcsak példátlan Angliában, de a pénz- és átigazolásfüggő modern futballban szinte felfoghatatlan.
(fotó: EPA/NEIL HALL)

A Tottenham volt az angol futball történetének első klubja, amely európai kupát tudott nyerni, 1963-ban a KEK-ben értek a csúcsra, azt követően pedig két UEFA-kupát nyertek (1972 és 1984).

Az Ajax drámai kiejtésével így 35 év elteltével jutott ismét európai kupadöntőbe a londoni együttes, a Bajnokok Ligája 2018/2019-es szezonjának utolsó mérkőzésén a Liverpool lesz az ellenfele, a szombaton 21 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

A Spurs az angol futball ötödik klubja, amely BL-döntőbe jutott (az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United után), ez rekord a sorozatban, a spanyolok néggyel állnak. Eddig egy negyeddöntő volt a legjobb eredményük a BL-ben (2010/11), így a mostani finálé hatalmas eredmény és ugrás a klub történetében.

És ebben a sikerben elévülhetetlen érdemei vannak a csapatot 2014 óta irányító menedzsernek, Mauricio Pochettinónak.

(fotó: EPA/ANDY RAIN)

A 20-szoros argentin válogatott korábbi középhátvéd az Espanyol játékosaként vonult vissza 2006-ban és a klub kötelékében kezdte meg edzői pályafutását, 2013-ban a PL-szereplő Southampton nevezte ki menedzsernek, ahol első félidényében olyan nagycsapatok legyőzésével hívta fel magára a figyelmet, mint a Manchester City, a Liverpool és a Chelsea, a következő, 2013/2014-es szezonban pedig nyolcadikként végeztek a PL-ben, ami a klub történetének legjobb helyezése az angol élvonalban.

Ezen a nyáron le is csapott rá a Tottenham, első szezonjában az ötödik helyen végeztek, majd – a Leicester City felejthetetlen aranyérmének idényében – a harmadik helyre léptek fel, ami szintén a klub történetének legjobb bajnoki szereplése, nem beszélve az ezzel járó BL-indulásról, ami öt év szünet után jött ismét össze.

A következő években stabil, dobogóért küzdő és BL-szereplő csapatot faragott a Spursből – a PL-ben második, harmadik, majd negyedik hely következett –, a 2017/18-as idényben a nyolcaddöntőig mentek a BL-ben, idén pedig a finálé is összejött.

(fotó: EPA/OLAF KRAAK)

De a legnagyobb vívmánya egyértelműen az, hogy a Tottenham úgy vált a Premier League egyik legjobb csapatává, hogy jelentős mértékben kevesebb pénzt költenek játékosokra, mint a top six többi tagja.

Az átigazolási piacon produkált egyenleg (kiadás – bevétel) 2015 óta:
Man. City: -568 millió euró
Man. United: -396 millió euró
Chelsea: -235 millió euró
Arsenal: -198 millió euró
Liverpool: -152 millió euró
Tottenham: -27 millió euró

A Tottenham a nála jóval többet költő csapatok közül ebben a szezonban a PL-ben megelőzte a Manchester Unitedet és az Arsnealt, a BL-ből kiejtette a Manchester Cityt, a BL-döntőben pedig a Liverpool győzheti el.

De a legjobb még csak most jön: a 2018/2019-es szezont megelőző nyáron a Tottenham lett a Premier League-éra első klubja, amely egy szezon előtti átigazolási időszakban egyetlen új játékost sem igazolt.

Tehát Pochettino úgy volt kénytelen megfelelni a maga által teremtett magas elvárásoknak, hogy a klub részéről semmilyen támogatást nem kapott a keret megerősítésére azon kívül, hogy a kulcsemberei nem távoztak. Mindezt egy olyan ligában, ahol minden a pénzről szól és még az újonc és sima kieső Cardiff City is több mint 50 millió eurót költött új játékosokra a szezon kezdete előtt.

(fotó: EPA/WILL OLIVER)

Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy a januári átigazolási szezonban sem igazolt senkit a Spurs, ennek (illetve a nyári spórolásnak) legfőbb oka pedig az volt, hogy a klub 1 milliárd font értékben épített új stadiont. A 25 ezres White Hart Lane-t hosszú évek kemény munkája és türelmes várakozás árán egy 62 ezres szuperlétesítményre cserélte, amelynek átadása azonban majdnem egy évet csúszott, így a 2018/19-es szezon nagy részében is a Wembleyben kellett hazai pályán játszania a csapatnak, csak áprilisban vehették birtokba új otthonukat.

A Crystal Palace elleni meccsel avatták fel a Tottenham új stadionját 2019. április 3-án (Fotó: EPA/Will Oliver) (fotó: EPA/Will Oliver)

Tehát sem új igazolások, sem igazi otthon, de a Tottenham szereplését ezek a nehezítő tényezők sem hátráltatták.

Mindennek tetejében a szezon legfontosabb időszakában, április első felében, a Manchester City elleni BL-negyeddöntő első mérkőzésén megsérült a csapat legfontosabb játékosa és gólgyárosa, Harry Kane, aki így lemaradt a Premier League hajrájáról és a BL-negyeddöntő visszavágójáról, majd elődöntőjéről. Jó hír a szurkolóknak, hogy nagyon úgy tűnik, a szombati döntőben már pályára léphet.

Harry Kane (Fotó: EPA/NEIL HALL) Harry Kane (fotó: EPA/NEIL HALL)

Ha kínkeservesen is, de a Tottenham legnagyobb sztárja hiányát is túlélte a kulcsfontosságú mérkőzéseken, ami tökéletes bizonyíték arra, hogy Pochettino egy olyan keretet és játékrendszert kovácsolt össze, amely egy-egy fontos láncszem kiesése esetén is hatékonyan tud működni, miközben olyan játékosok tudtak vezérré válni, akikről kevesen gondolták: a dél-koreai Szon Hung Min, aki a Manchester City ellen lőtt parádés gólokat, vagy a brazil Lucas Moura, aki amszterdami mesterhármasával lőtte BL-döntőbe csapatát.

epa07556554 Lucas Moura (L) of Tottenham Hotspur celebrates scoring the 1-2 goal during the UEFA Champions League semi final, second leg soccer match between Ajax Amsterdam and Tottenham Hotspur in Amsterdam, The Netherlands, 08 May 2019.  EPA/OLAF KRAAK (fotó: EPA/OLAF KRAAK)

Az öltözőn belül uralkodó egységre szintén tökéletes példa Pochettino BL-döntőre kitalált terve: nemcsak a kezdőtizenegyet, hanem a 23 fős keret minden tagját szeretné látni a kezdő sípszót megelőző csapatképen. Lenyűgöző gesztus és akár követendő példa is lehetne.

A Spurs tehát minden létező akadályt leküzdött és története legjobb szezonját produkálta, már azzal, hogy ott van a Bajnokok Ligája döntőjében. Képzeljük el, milyen magasságokba emelkedhetnek, ha a Liverpoolt legyőzve elhódítják a trófeát – ami egyébként Pochettino karrierjének első serlege lenne. Ezt, azaz a trófeák hiányát sokan a szemére vetik, de ahogyan Jürgen Klopp a Liverpoolban, úgy ő a Tottenhamnél mutatta meg, egy klub trófea nélkül is lehet eredményes és sikeres. Persze a habot mindenki szereti a torta tetején.

(fotó: EPA/ANDY RAIN)

Akármi is lesz a finálé vége, szinte biztos, hogy új fejezet kezdődik a klub és Pochettino életében.

Az kristálytisztán látszik, hogy ha az argentin megkapná a megfelelő anyagi támogatást, hosszú évekre Anglia legjobbjai közé emelhetné a Tottenhamet, de az sem kizárt, hogy hamarosan egy másik topklub kispadján látjuk majd. Szinte minden évben felmerül a neve egy-egy vezetőedzőt kereső gigásznál. Korábban a PSG-vel, a Manchester Uniteddel, a Real Madriddal, legutóbb pedig az Allegritől megváló Juventusszal boronálták össze, ami munkáját látva egyáltalán nem meglepő és az is kétségtelen, hogy ebben az idényben a szakma jelenleg dolgozó legjobbjai közé lépett.

(fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

További tartalmak