Musorujsag
Élő Eredmények
 

Klopp szerint a világ - betekintés a Liverpool edzőjének fejébe

Klopp szerint a világ - betekintés a Liverpool edzőjének fejébe

m4sport.hu/Liverpool
Jürgen Klopp nagy feladat előtt áll. tavaly ilyenkor eljutott a Bajnokok Ligája döntőjéig, akkor elbukta a Real Madriddal szemben. Június első napján alkalma van neki és csapatának a javításra, ezúttal a Tottenham ellen. Hogy a Vörösök két egymást követő évben is eljutottak a legrangosabb klubsorozat fináléjáig, nagyban köszönhető a német edző filozófiájának, bár ő maga tagadja, hogy ez filozófia. Ő csak így él, így gondolkodik.

A futball egy játék, amit szabadon kell játszanod.

„Sokkal több információval rendelkezem, mint amit a játékosokkal megosztok, de ezt nem azért tartom magamban mert nem akarom átadni nekik. Nekik egy futballmérkőzést kell játszaniuk, és ez a fontos, hogy a futball egy játék, amit szabadon kell játszanod. Amikor egy új játékos érkezik hozzánk, akkor nem mondok neki semmit, hanem hagyom játszani. Így tanulmányozhatom, hogy természetes körülmények között mit hoz ki magából az ember. Tudni fogom, hogy min kell javítani, mit kell elhagynia és mi az, amit szabadon használhat a későbbiekben. Napról napra tanulsz valamit a játékosaidról. Megtanulod, hogy közelíts hozzájuk, hogy kezeld őket… Rengeteg dolog történhet a négyszemközti beszélgetéseken, amivel jó formába, jó helyzetbe kerülhetnek. Megpróbálsz segíteni tizenegy játékosnak, hogy a legjobb dolgot csinálják a megfelelő pillanatban.”

Egy tartalék üzemanyagtartály vagyok a játékosok számára.

„Két oka van annak, hogy ennyire vehemens vagyok az oldalvonalnál. Az egyik természetesen a személyiségem. Igazság szerint már jóval nyugodtabb vagyok, mint korábban. Egyfajta tartalék üzemanyagtartály vagyok a játékosok számára. Amikor látom, hogy egy kicsit fogy az energiájuk, akkor én ott vagyok, hogy kicsit rugdossam a seggüket vagy valami, függően attól, hogy mire van szükségük. Inkább rám haragudjanak, minthogy az járjon a fejükben, túlzottan fárasztó, amit csinálnak. Mindig reagálni kell ilyenkor valamit, hogy megértsék, mi kell. Játékosként nekem is szükségem volt erre. Azt hiszem, a srácok már megszokták ezt. Ha kell, akkor dicsérem őket, értékelem, ha jó dolgot csináltak, máskor viszont kiabálok, ha a dolgok nem mennek jól.”

A világ elég kicsi ahhoz, hogy bárhova elérj órákon belül.

„Teljes mértékben tudatos lépés volt, hogy Angliába jöttem. Hogy más országba jöjjek, hogy új dolgokat tanuljak, hogy egy új nyelvet fejlesszek. Minden jól alakult, sok jó embert ismertem meg, szóval, nem hiányzik nekem semmi. A világ – legalábbis Európa – elég kicsi ahhoz, hogy bárhova elérj órákon belül.”

Mindig megpróbálom elképzelni, mit csinálhatnak a nappalikban szerte a világon.

„Ez a klub egészen elképzelhetetlenül nagy. Hihetetlen. Jó érzés, ami hatalmas erőt ad. Nekem ez nem jelent plusz nyomást, néha azt próbálom elképzelni, hogy mit csinálhatnak az emberek a nappaliban szerte a világon. Emberek millió figyelhetik, hogy mit csinálunk a pályán, csak arra koncentrálnak, amit csinálunk. A hét folyamán követik, hogy mit csinálunk, legyünk bármerre is, mindent elolvasnak rólunk, ami nagyon pozitív a számunkra. A lehető legjobb dolog, amit szabadidődben csinálhatsz, persze csak akkor, ha szereted a labdarúgást. A szezon folyamán sok jó pillanatot élhettek át az emberek, és remélem, hogy ez még folytatódik.”

Minden a kapcsolatokról szól.

„Minden, amit az életben csinálunk, a kapcsolatokról szól, különben olyan ez, mintha egy erdőben vagy egy hegyen élnél remeteként, semmiért nem vagy felelős. Másfelől, ha belépsz egy szobába,akkor máris van némi felelősséget abban, hogy milyen hangulat legyen abban a szobában. Mi egy focicsapat vagyunk, együtt élünk. szorosan együttműködve kell dolgoznunk. Minden játékos tudja mindenki nevén, aki Melwoodban dolgozik. Nem az én dolgom csupán, hogy milyen a hangulat, minden egyes embernek megvan a maga felelőssége. Ez hatványozottan érvényes egy labdarúgócsapat esetében. Ez eddig jól működött, hogy mindannyian egymásért nyerünk. Minél nagyobb csoportért teszel valamit, annál jobban fogod érezni magad. Így megy ez”

Igazi támasza legyél az embereknek körülötted. Ezt hívják vezetésnek.

„Mindent megpróbálok, hogy a lehető legsikeresebb legyek. Százszázalékosan a játékosokért, a játékosoknak élek. Bármit csinálunk a klubbért. Ezt gondolom, hogy ezt hívják elsősorban vezetésnek. Vezetőként nem lehetsz te, aki utolsóként érkezik és elsőként megy el. Persze nem kell, hogy ez minden egyes alkalommal így legyen, de az egyértelmű, hogy jó példát kell mutatnod. Elég magabiztosak vagyunk és ez nagyon fontos egy vezető számára. Mert ha magamtól elvárom, hogy mindent tudjak, és én legyek a legjobb mindenben, akkor igazából nincs önbizalmam. Tudom, hogy pár dologban nagyon jó vagyok, és ez elég. Abban, amiben jó vagyok, abban magabiztosnak kell lennem, és ezzel segíthetem magam körül az embereket, hogy mellettem fejlődjenek. Amire szükségem van, hogy tapasztalt emberek vegyenek körül, ahogyan az is fontos, hogy empatikus legyél. Hogy megpróbálod megérteni magad körül az embereket, és igazi támasza vagy nekik. Így mindenki teljesíteni fog. Ezt hívják vezetésnek. Legyenek erős emberek körülötted, nagyobb tudással más dolgokban, mint amiket te tudsz, ne játszd meg, hogy te mindent tudsz, ne is gondold ezt. Fogadd el, hogy bizonyos pillanatokban dunsztod sincs arról, hogy mi a megoldás, de adj magadnak pár percet, és így eljuthatsz a megoldáshoz. Én így fogom megérteni a dolgokat. Ez nem filozófia, én így működöm, így élek.”

Borítókép: Jürgen Klopp (Fotó: EPA/PETER POWELL)

További tartalmak