Musorujsag
Élő Eredmények
 

Guardiola az ellenük megadott két büntető után is támogatja a videobírót

m4sport.hu
Pep Guardiola annak ellenére is híve maradt a videobírós rendszernek, hogy a szerdai Schalke – Manchester City BL-nyolcaddöntőben két tizenegyest is a VAR segítségével ítéltek meg csapata ellen.

A manchesteriek fordulatos meccsen győztek 3–2-re Gelsenkirchenben. A City egy óriási védelmi hiba után szerzett vezetést, a Schalke azonban még a szünet előtt fordított a két büntetővel. Mindkettőt Nabil Bentaleb lőtte be, a francia születésű algériai labdarúgó pedig ezzel már 14-ből 14 értékesített tizenegyesnél tart a német csapat színeiben. A fordulást követően nagy esélyt kapott a Schalke azzal, hogy Nicolás Otamendi kiállítása miatt a 68. percben emberhátrányba került a Manchester City. Az angol bajnok azonban mégis kiegyenlített, a 85. percben ráadásul a korábbi Schalke-játékos, Leroy Sané talált be. Végül a meccset is megnyerte Josep Guardiola együttese, az összecsapást Raheem Sterling gólja döntötte el.

Guardiolát a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón megkérdezték, hogy jogos volt-e a hazaiak két büntetője és a piros lap. A katalán tréner szerint az első egyértelműen az volt, és ugyan a másodikat is szabálytalanság előzte meg, csakhogy korábban leshelyzet volt, így már előbb meg kellett volna állítani a támadást. A kiállítás jogosságát szintén nem vitatta. „Az első tizenegyes volt. Én a videobíró lelkes támogatója vagyok, szóval ha büntető, hát büntető. A második is az volt, csak közben les is. Vitatkozhatnánk itt a VAR-ról, hiszen hiába volt szabálytalanság a tizenhatoson belül, ha előtte les volt. De a piros lap, az piros lap volt.”

A 48 éves edző az idegenben lőtt három góllal természetesen elégedett, a bekapott két találat és a kiállítás pedig szerinte a csapat tapasztalatlanságának jele. „Összességében azt gondolom, hogy jó eredményt értünk el, hiszen idegenben három gólt szerezni remek, de közben kaptunk kettőt és egy piros lapot is. Ez azt mutatja, hogy ezen a szinten még nem állunk készen arra, hogy harcban legyünk a BL-trófeáért, de az eredménnyel elégedett vagyok. Németországban mindig kemény mérkőzésekre lehet számítani, láthatták… A Schalke egyszer sem találta el a kaput, mégis két gólt szerzett, aztán jött a kiállítás az utolsó negyedórában, és talán ha utána jobban tudtak volna nyomni, szerezhettek volna harmadik és negyedik gólt, és akkor nekünk végünk. A párharcnak még nincs vége, de remélem, hogy a szurkolóink segítségével továbbjutunk és fejlődünk a jövőben.”

A Schalke edzője, Domenico Tedesco büszke csapatára, de csalódott az eredmény miatt. „Egyértelműen csalódást jelent számunkra ez az eredmény, többet érdemeltünk volna. Nem sokszor fordult elő velünk a szezonban, hogy szerencsénk volt, de most kétszer is büntetőhöz jutottunk. Hátrányba kerültünk, de a tizenegyesekkel fordítani tudtunk. Aztán jött a piros lap, és mi újra visszajöhettünk a meccsbe. A szurkolók végig mögöttünk álltak, támogattak, és most nagyon jó volt a Schalke vezetőedzőjének lenni, mert remekül játszottunk.”

A Bajnokok Ligája mostani kiírásában a kieséses szakasz kezdetétől vezették be a videobírós rendszert. Azóta a VAR közreműködésével érvénytelenítették az ajaxos Nicolas Tagliafico gólját a Real Madrid ellen, az atléticós Álvaro Morata találatát a Juventus ellen, illetve megítélték a fent említett két tizenegyest a Schalke javára. Többek szerint viszont ha már van videobíró, akkor visszanézhették volna az Atlético–Juve meccs első percében Matuidi és Griezmann összecsapását, hogy nem volt-e tizenegyes.

A BL-nyolcaddöntő odavágóinak eredményei (Forrás: M4 Sport) A BL-nyolcaddöntő odavágóinak eredményei (Forrás: M4 Sport)

Az UEFA egyelőre elégedett a BL-ben debütáló VAR-ral. A kritikusok többsége nem is a döntésekkel elégedetlen, hanem azzal, hogy egyelőre nagyon lassú a döntéshozatal. Az európai szövetség játékvezetői bizottságát vezető Roberto Rosetti ezzel kapcsolatban azt ígérte, megvizsgálják és megpróbálják fejleszteni a rendszer hatékonyságát.

További tartalmak