Musorujsag
Élő Eredmények
 

Klopp a BL-ben javíthat a Bayern elleni mérlegén

m4sport.hu
Emlékezetes győzelmek és nagy vereségek mellett egy elbukott BL-döntő is található a listán, melyen a legemlékezetesebb találkozások szerepelnek.
Jürgen Klopp (Fotó: EPA/Nigel Roddis) Jürgen Klopp (Fotó: EPA/Nigel Roddis)

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének egyik legpikánsabb összecsapása a Liverpool – Bayern München találkozó lesz, melyet kedden az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetít. A hazaiakat ugyanis német szakember, Jürgen Klopp irányítja, aki korábban már többször összecsapott a bajor együttessel.

2001 óta edzősködik, azóta Carlo Ancelotti kivételével valamennyi Bayern-edző ellen játszott már aktuális csapatával. Eddigi 29 meccséből 9 győzelem, 4 döntetlen és 16 vereség a mérlege. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az újabb találkozás alkalmából összeszedte az eddigi öt legemlékezetesebb Klopp-Bayern találkozást.

2013. május 25., UEFA Bajnokok Ligája-döntő, Dortmund-Bayern 1-2

Klopp korábban elismerte, túl fájdalmas volt számára ez a vereség, ezért még soha nem nézte vissza a meccset. A szezonban korábban két-két döntetlen és Bayern-győzelem volt a mérleg és ez a Wembleyben rendezett fináléban sem javult. Mandžukić szerzett vezetést a bajoroknak, Gündogan ugyan egyenlített, de az a Robben döntötte el a találkozót, aki egyébként is több gólt (9) szerzett Klopp ellen, mint bármely más Bayern játékos.

2012. május 12., Német Kupa-döntő, Dortmund-Bayern 5-2

A BL-döntő a Bayern bosszúja volt, hiszen a 2011/12-es szezonban a Dortmund a Bundesligát és a Német Kupát is megnyerte. Utóbbi döntőjében megsemmisítő verést mérve a bajorokra. Kagawa góljára ugyan Robben még válaszolt, de a folytatásban a Borussia szétfutotta ellenfelét. A Dortmund történetében ez volt az első év, hogy sikerült a duplázás és ez a döntő volt Klopp legnagyobb arányú győzelme a Bayern ellen. „A duplázás a leghihetetlenebb dolog, ami valaha történt velem” – mondta akkor Klopp.

2011. február 26., Bundesliga, Bayern-Dortmund 1-3  

Ez a diadal többek között a dortmundiak nyolcéves müncheni nyeretlenségi szériáját zárta le, és ezzel a sikerrel jelentős lépést tettek a Klopp-éra első bajnoki címének elhódításáért. 22.3 éves átlagéletkorával ez volt minden idők legfiatalabb Dortmundja a Bundesligában. Ennek köszönhetően rengeteg futással és a német rekordbajnokot állandó nyomás alatt tartva sikerült legyőzni Louis van Gaal csapatát.

2009. szeptember 12., Bundesliga, Dortmund-Bayern 1-5 

A sikereket megelőzően Kloppnak hosszú nyeretlenségi szériája volt a Bayern ellen, 11 meccsből két döntetlen és kilenc vereség volt a mérlege. Utóbbiak közül ez volt a legsúlyosabb, többek között Thomas Müllernek köszönhetően, aki ezen a meccsen szerezte első két Bundesliga-gólját. Rajta kívül Gomez, Schweinsteiger és Ribéry volt eredményes. A szépítő találat annak a Hummelsnek a nevéhez kötődik, aki azóta már a Bayern játékosa.

2006. január 24., Német Kupa-negyeddöntő, Bayern- Mainz 3-2

Ez volt edzői pályafutásának negyedik meccse a Bayern ellen és alaposan meg kellett küzdenie a jóval esélyesebb münchenieknek a hosszabbításban a továbbjutásért. Klopp nem állt be védekezni, 4-3-3-as rendszerben küldte pályára csapatát. A Mainz megmutatta azokat a stílusjegyeket, amelyek azóta is Klopp filozófiáját jelképezik. Sok futás, labdavesztés esetén azonnali visszatámadás, minél gyorsabban elérni az ellenfél kapujához.

Az 51 éves Klopp 2015 októbere óta irányítja az angol csapatot, amely a BL-ben még soha nem mérkőzött meg a bajor együttessel, és a sorozat elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában is csupán egy párharc során akadt össze. Az 1980/81-es kiírás elődöntőjében mindkét találkozójuk döntetlennel zárult, végül idegenben szerzett góllal a későbbi győztes Liverpool jutott tovább.

További tartalmak