Musorujsag
Élő Eredmények
 

(Rém)álomsorsolás: a Bayern továbbjutási esélyei zuhantak a legnagyobbat

m4sport.hu
Hétfőn kisorsolták a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosításait, a semleges nézők szempontjából remek végeredménnyel, hiszen számos izgalmas összecsapás vár ránk a tizenhat között. De melyik klub járt jól és kevésbé szerencsésen a húzás során?
(fotó: EPA/SALVATORE DI NOLFI)

A FiveThirtyEight.com statisztikai oldal azt vizsgálta, hogyan változott az egyes csapatok továbbjutási esélye a sorsolás után az azt megelőző állapothoz képest.

Real Madrid(44%)–Ajax(56%)

A címvédő hiába nyerte meg csoportját, egyértelműen kijelenthető, Zinedine Zidane és Cristiano Ronaldo távozása, a sorozatban harmadszor elnyert BL-trófea okozta jóllakottság és a keret néhány tagjának erős formahanyatlása jelenleg komoly gondokat jelent, igaz a februári nyolcaddöntőig még sok minden változhat. A FiveThirtyEight szerint egy újabb címvédésre csupán 5% az esély jelenleg.

A királyiak akár a BL-döntős Liverpoolt, vagy azt a Tottenhamet is kaphatták volna, amely ellen egy pontot szereztek a tavalyi csoportkörben, végül Ajax lett belőle, de hiba lenne lefutottnak hinni a párharcot, még ha a fogadóirodák toronymagas esélyesnek lőtték be a spanyol csapatot, továbbjutása csupán 1,3-szoros pénzt fizet, a hollandoké 5,5-szöröst.

A Real Madrid története legnagyobb hazai BL-vereségével búcsúzott a csoportkörtől (fotó: EPA/Rodrigo Jimenez)

Ne feledjük, Erik ten Hag együttese csak az idegenben lőtt gólok miatt szorult a Bayern mögé a csoportban, a védelmük közepén játszik a 2018 legjobb fiataljának választott Matthijs de Ligt, a támadósorban pedig a csoportkört 5 góllal és 2 gólpasszal záró Dusan Tadic minden sebezhető védelemre veszélyt jelenthet.

A FiveThirtyEight szerint ha vékonyan is, de az Ajax a párharc esélyese (56%), a Real Madrid sansza 62%-ról 44%-ra esett a sorsolást követően.

Az egyes csapatok srosolás előtti, illetve utáni továbbjutási esélyei, illetve a változás mértéke százalékban(forrás: fivethirtyeight.com) Az egyes csapatok sorsolás előtti, illetve utáni továbbjutási esélyei, illetve a változás mértéke százalékban (forrás: fivethirtyeight.com)

Bayern München(52%)–Liverpool(48%)

A csoportkör utolsó fordulója előtt még az is kérdés volt, hogy a Liverpool egyáltalán képes lesz-e nyolcaddöntőbe jutni, de a Napoli 1–0-s legyőzése és a hazai pályán szerzett 9 pont, 8 szerzett és 2 kapott gól feledtetni tudta az idegenbeli gyengélkedést (0 pont, egy szerzett gól, összesen öt kaput eltaláló lövés).

Mivel a halálcsoport második helyén végeztek Kloppék, szinte biztos volt, hogy komoly feladat vár rájuk, végül a Bayern München jött szembe, ami egy klasszikus lehetett volna jobb, de rosszabb is forgatókönyv.

Klopp 30. Bayern elleni meccsére készülhet, de sosem indult még ilyen jó helyzetből (fotó: EPA/PETER POWELL)

Ez nem mondható el a Bayernre, amely egyértelműen a legkeményebb ellenfelet kapta a lehetséges csoportmásodikok közül, a Niko Kovac irányításával nem kimondottan meggyőző németek mellett szólhat azonban, hogy a visszavágót Münchenben rendezik,náluk játszik a csoportkör gólkirálya, Robert Lewandowski (8 találattal), a liverpooli mérkőzésen pedig nem léphet pályára a világ talán legjobb középhátvédje, a sárga lapok miatt eltiltott Virgil Van Dijk.

A bukmékerek szerint nem a Bayern München a továbbjutás favoritja, a FiveThirtyeight-modell alapján pedig esélyeik 21%-ot zuhantak, a legnagyobbat a mezőnyben: a sorsolás előtti 72-ről 52%-ra. Egyébként ez az egyetlen párharc, ahol mindkét fél negyeddöntős szereplése távolabb került, a Liverpoolé 61%-ról 48-ra módosult.

Manchester City(90%)–Schalke(10%)

A második angol–német párharc (van belőle három) már kevésbé kiegyenlített, hiszen a végső győzelem legnagyobb esélyese a City (19%), míg a Schalkénak 1%-ot sem jósolnak.

Guardiola többször hangoztatta, csapata még nem áll készen a BL-győzelemre (fotó: EPA/NIGEL RODDIS)

Az angol bajnok a második legtöbb gólt szerezte a csoportkörben (16), míg a továbbjutók közül a Schalke a legkevesebbet (6), így a németek esélye inkább a védelemben rejlik, ami a csoportkörben remekül működött, erről árulkodik a négy kapott gól. Bár a Galatasaray, a Lokomotiv Moszkva és a Porto ellen más dimenzió védekezni, mint Pep Guardiola támadógépezete ellen.

Paris Saint-Germain(75%)–Manchester United(25%)

A Citynél csak a halálcsoportot megnyerő PSG szerzett több gólt ősszel (meccsenként 2,63-at), miközben a Manchester United a nyolcaddöntő egyetlen csapata, amely negatív xG (várható gólok) mutatóval jutott tovább.

José Mourinho együttese a Premier League-ben már most több gólt kapott, mint az előző szezonban összesen és kérdés, hogy mire megy egy ilyen instabil védelemmel Kylian Mbappé, Nerymar és Edinson Cavani ellen. Majd beküldi Maouroane Fellainit? Frissítés: a Manchester United közben kirúgta Mourinhót.

Neymar pályafutásának szüksége van egy igazán nagy dobásra a PSG-vel (fotó: EPA/SRDJAN SUKI)

A PSG előzetes esélyei nem sokkal nőttek, a Manchester Unitedé pedig nem sokkal csökkentek a sorsolás pillanatában, de a párharc favoritja toronymagasan a francia bajnok: a fogadóirodáknál csupán 1.3-szoros pénzt fizet a továbbjutása, míg a Unitedé több mint négyszerest. Ez pont az a helyzet, ami fekszik José Mourinhónak?

Dortmund(44%)–Tottenham(56%)

Két hipszter csapat nagyszerű párharcára van kilátás. A Spurs a Liverpoolhoz hasonlóan az utolsó fordulóban harcolta ki a továbbjutást, ráadásul a Barcelona vendégeként. A sorsoláson elkerülték a Juventust, a PSG-t, a Bayernt és a Realt is, de aligha kezdtek ünnepelni a Dortmund láttán.

Ebben a szezonban is rengeteg semleges szurkolót állít maga mellé a Dortmund (fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL)

A Luvien Favre vezetőedzővel a Bundesligát magabiztosan vezető, BL-csoportját megnyerő Dortmund számos tekintetben a csoportkör legjobbja volt: ők követték el a legkevesebb szabálytalanságot (49), játszották a legtöbb mérkőzést kapott gól nélkül (5) és adták a legtöbb sikeres passzt, illetve szerezték a legtöbb gólt cserejátékos által (5).

A százalékos esélyek változása azonban azt mutatja, a sorsolással az angolok jártak jobban.

Juventus(62%)–Atlético Madrid(38%)

Cristiano Ronaldo visszatér a spanyol fővárosba, de nem korábbi sikerei helyszínére, hanem egyik kedvenc ellenfele az Atlético otthonába és a 2019-es BL-finálé stadionjába.

Ronaldo a megszokottnál csendesebb volt a csoportkörben, az első meccsen kiállították és csupán egy gólt szerzett, de ha tavasszal beindul, komoly gondokat okozhat a korábbi évekkel ellentétben nem annyira kőszikla Atlético-védelemnek.

A Juventus Ronaldo leigazolásával egyértelműen a BL-győzelmet célozta meg, 2015 óta kétszer is eljutottak a fináléig. Erre ebben a szezonban is jó esély mutatkozik (19%), de az Atlético elleni párharc rendkívül feszesen tűnik, és inkább a z olasz bajnok esélyét rontotta, igaz csak 5%-kal.

Porto (54%)–AS Roma(46%)

Egyik fél sem panaszkodhat, hiszen ez a nyolcaddöntő egyetlen párosítása, amelyben mindkét csapat továbblépési esélye nőtt a sorsolás előttihez képest, ráadásul mindent egybevetve ennek a két csapatnak nőtt a leginkább a negyeddöntős sansza. Belehúztak.

Barcelona(84%)–Lyon(16%)

A City–Schalke mellett a másik tutinak tűnő párharc, amelyben a sorsolást követően a katalánok esélye nagyjából annyit nőt (10%), mint amennyit az OL-é csökkent (9%), tehát egyértelmű, a sorsolás kinek kedvezett. A Lyon a csoportkörben a Cityat meg tudta lepni, egy meccsen talán a Barcelonával is megteheti, de a továbbjutásba aligha lesz beleszólása Depayéknak.

A FiveThirtyeight modellje szerint  egyébként a Barcelona a Bajnokok Ligája-győzelem második legnagyobb esélyese (14%).

További tartalmak