Musorujsag
Élő Eredmények

Olasz sztáredző is képben az MLSZ-nél

Olasz sztáredző is képben az MLSZ-nél

m4sport.hu
Az MLSZ elnökségi tagjánál levélben jelentkezett be a korábbi BEK-győztes szakember.

A Magyar Labdarúgó Szövetség kedden közös megegyezéssel menesztette Bernd Storckot a válogatott éléről és sportigazgatói pozíciójából. Az idei hátralévő két barátságos meccsen Szélesi Zoltán, Storck pályaedzője irányítja a csapatot. Az MLSZ vezetősége pedig lázas keresésben van, ki legyen a kapitány, akinek irányításával kiharcolhatjuk a 2020-as Eb-részvételt.

Bánki Erik, a szövetség elnökségi tagja a szegedma.hu-nak adott interjújában azt mondta, a korábbi olasz sikeredző, Giovanni Trapattoni menedzserétől kapott egy levelet, amelyben jelezte, hogy a mester szabad, szívesen tárgyalna a kapitányi posztról.

Az eset azért is érdekes, mert az elmúlt napokban több olyan hír is napvilágot látott, hogy az MLSZ-ben komolyan felmerült, hogy egy fiatal magyar szakemberre bíznák a válogatott irányítását. Ezzel szemben Trapattoni 78 esztendős.

Ugyanakkor az érdemei elévülhetetlenek. Játékosként egyszer, edzőként hétszer nyerte meg az olasz bajnokságot. Szakvezetőként legnagyobb sikereit a Juventus együttesével aratta, 1984-ben KEK-et, egy évvel később – az emlékezetes Heysel-stadionbeli döntőben – BEK-et nyert. Kétszer az UEFA Kupát is megnyerte a torinóiakkal. De dolgozott az Inter, a Bayern München, a Benfica és a Red Bull Salzburg szakvezetőjeként is.

Két válogatottat irányított eddig, 2000-2004 között az olaszokat, 2008-13 között az íreket. Érdekesség, hogy két fájó vereség is a nevéhez kapcsolódik. Az olaszok úgy estek ki vele a 2002-es vb-n, hogy a játékvezető elcsalta a házigazda Dél-Korea elleni meccsüket, míg az írekkel azért nem jutott ki a 2010-es vb-re, mert a pótselejtezőben az elhíresült Henry-kezezés után kapott góllal estek ki.

Hogy mire számíthatnak a magyar játékosok, ha kinevezik? Még 1998-ban így kelt ki a Bayern München edzőjeként, amikor sztárjátékosai megkérdőjelezték pár döntését:

További tartalmak