Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen csapatává válhat a Red Bull?

Verstappen csapatává válhat a Red Bull?

Autosport, F1Reports, F1i.com
Lewis Hamilton és Sebastian Vettel helyzetét elnézve a Red Bull arra ösztökélné Max Verstappent, hogy építse maga köré a csapatot. De mit szól ehhez Daniel Ricciardo?

Érdekes, de talán nem túl szerencsés kijelentést tett nemrég a Red Bull csapatfőnöke. Miután Max Verstappent kiábrándították az év első felében fellépő sorozatos műszaki hibák, elkezdte pedzegetni, hogy 2018 vízválasztó szezon lehet az ő és a Red Bull kapcsolatában: ha nem jönnek a jó eredmények, elgondolkodik a csapatváltáson. Christian Horner erre is célozva reagált, amikor azt mondta, a holland jobban járna, ha elkezdené hosszabb távon maga köré építeni jelenlegi csapatát.

„Látja, milyen erő lakozik ebben a csapatban. Jól érzi magát nálunk, ő lett a legfiatalabb futamgyőztes és a legfiatalabb kétszeres futamgyőztes is. Lewis eközben elég biztos helyzetben van a Mercedesnél, Seb pedig három évre aláírt a Ferrarihoz. A nyilvánvaló cél emiatt az lenne, hogy magad köré építed a csapatot. De előbb nekünk kell versenyképes autót biztosítanunk számára” – fogalmazott a brit csapatvezető.

Az üzenet egyértelmű: Verstappen szempontjából ésszerűbb lenne a Red Bullnál maradni, mintsem második dudásként bekopogtatni egy másik csárdába. „Jó ezt hallani” – kommentálta főnöke szavait Verstappen Austinban. „Mindig is jó volt a kapcsolatom a csapat minden tagjával, beleértve Christiant. Tudom, hogy a Red Bull képes jobb autót építeni, és az előző két verseny ezt bizonyította is. De nem vagyunk teljesen urai a helyzetnek, hiszen a motorunk még mindig nem elég erős. Remélem, hogy ez a probléma megoldódik, és akkor nem is lesz okom távozni.”

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

A kétszeres futamgyőztes azzal is tisztában van, hogy a Mercedesnél és a Ferrarinál jelenleg egyértelmű a lapok leosztása. „Lewis kedvező helyzetben van a Mercedesnél, Sebastian pedig a Ferrarinál. Nem szeretnék második számúként odamenni. Akkor inkább abba is hagyom! Azt sem gondolnám, hogy ők engem akarnának csapattársnak, és két első számúval is nehéz lenne, amit már láthattunk Hamilton és Alonso esetében a McLarennél.”

A legjobb esélyt az első számú versenyző státuszára a Red Bullnál látja. „Daniel már huszonnyolc éves, versenyeket akar nyerni, de nem tudhatjuk, mik a tervei. Én jól érzem magam a csapatban, mindenkivel szeretek együtt dolgozni, és ez nagyon fontos” – állapította meg a holland.

Hogy a Red Bullnál inkább benne látják a hosszabb távú jövőt, az nem újdonság. Helmut Marko tanácsadó az elmúlt bő másfél évben már arra is többször tett finom utalást, hogy nagyobb potenciált lát benne, mint Ricciardóban. Horner kijelentése ettől független nem túl szerencsés a belső harmónia szempontjából, és ha 2018-ban nő a tét, ez akár még okozhat is feszültségeket.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ricciardót egyelőre nem hatotta meg főnöke víziója. „Max tíz évvel fiatalabb nálam. Nem állítom, hogy teljesen más fázisában jár a pályafutásunk, de természetesen a korából adódóan ő más helyzetben van. De még mindig a győzelmekért versenyzünk, és remélhetőleg Lewis és Seb közé is keveredhetünk. Hiszem, hogy még idén nyerhetek újabb versenyt ” – kommentált az ausztrál.

Mindenesetre érdekes lesz figyelni, hogy a Red Bullon belüli viszonyok jövőbeni alakulása hogyan befolyásolja majd a hosszabb távú terveit. Ricciardónak 2018 végéig szól a szerződése a Red Bull-lal, így ha a következő szezonban úgy érzi, elnyomja őt ifjú csapattársa, vagy nem lát elég esélyt a kibontakozásra és a bajnoki sikerre, akkor bizonyára fontolóra veszi a csapatváltást. Ebben az esetben viszont neki is szembesülnie kell a dilemmával, hogy a Mercedes Hamilton, a Ferrari pedig Vettel csapata…

Borítókép: Max Verstappen szívesen szorítaná háttérbe csapattársát teljesítményével (Fotó: XPB)

További tartalmak