Musorujsag
Élő Eredmények

„A Red Bull nem fáradt bele az F1-be”

„A Red Bull nem fáradt bele az F1-be”

GMM
A Red Bull-birodalom első emberével jó kapcsolatot ápoló Gerhard Berger nem hiszi, hogy Dietrich Mateschitz belefáradt a Forma–1-es szerepvállalásba, és mindkét csapata eladását fontolgatja. A korábbi futamgyőztes szerint minden adott ahhoz, hogy a bikások visszatérjenek a mezőny élére.

Már távoli emléknek tűnik a 2010 és 2013 közötti „Red Bull-éra”, amikor az osztrák csapat sorra nyerte a világbajnoki címeket Sebastian Vettellel. Bár az alakulat továbbra is a legjobbak közé tartozik, a hibridérában még nem volt valós esélye a bajnoki győzelemre, „nehézkes” évei alatt pedig többször fölmerült, a tulajdonosok lassan belefáradnak az F1-be.

Erre utal, hogy többször erősen kritizálják a jelenlegi szabályokat (melyek előtérbe helyezik a motorokat, ezen a területen pedig továbbra is elmaradnak), és különböző „feltételekhez” kötik maradásukat. Egyesek már azt is tudni vélik, olyannyira megunták a sikertelenséget, hogy csapataik eladását fontolgatják. A tulajdonost jól ismerő exversenyző, Gerhard Berger azonban nem hiszi, hogy honfitársa, Dietrich Mateschitz le akarja zárni az F1-es kalandot.

Gerhard Berger (Fotó: Photo4 / XPB Images) Gerhard Berger (Fotó: Photo4 / XPB Images)

„Szerintem nem igaz, hogy belefáradtak az F1-be” – mondta az osztrák az ORF-nek. „Való igaz, Mateschitz nem elégedett a csapat helyzetével. Viszont a Red Bull még mindig egy szupererős csapat, és a nehézségek ellenére senki sem hagyta el őket. Adrian Newey sem! Hosszú távon persze frusztráló lehet, hogy nincs olyan erőforrásuk, amivel bajnoki címet lehet nyerni” – tette hozzá.

„A Red Bull mindig türelmes volt, és erre most nagy szükségük van. Nem mehetnek mindig jól a dolgaid. Most nehéz időszakon mennek keresztül, de már látszik a fény az alagút végén. A Honda most a Toro Rosso partnere lesz. Ez a kiindulópont. Én hiszek a Hondában. A vállalatnak van sportkultúrája, rendelkezik a szükséges forrásokkal, és most egy olyan istálló partnere lesz, ahol adott a Red Bull-mentalitás. El tudom képzelni, hogy ismét jó motorokat építenek” – magyarázta.

Könnyen előfordulhat, hogy 2019-ben már a Red Bull is Honda-motorokat használ, de idővel az Aston Martin is szóba jöhet náluk, miután a felek szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket. Persze a motorpartnerség csak hosszabb távon lehet valós opció. Berger egyelőre óvatos. „Meg kell várnunk az új motorszabályokat” – mondta. „Addig senki sem fog kockáztatni a mai, modern erőforrásokkal. Megvannak-e a forrásai és a lehetőségei az Aston Martinnak ahhoz, hogy megcsinálja? Én ezt nem tudom, de kételkedem benne” – zárta kissé negatívan gondolatát.

Fotó: XPB Fotó: XPB
Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak