Musorujsag
Élő Eredmények

Köves Gábor: Esélyesebb csapatot is le lehet győzni

MTI
Köves Gábor szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott játékosai önbizalommal telve várják a péntektől vasárnapig tartó oroszok elleni Davis Kupa-párharcot, melynek tétje a világcsoportba jutás.

A szakember a háromnapos esemény helyszínén, a Kopaszi gáton tartott keddi hivatalos csapatbemutatón úgy fogalmazott, azt szeretné, hogy minden játékosa a legjobbját nyújtsa.

„A szlovákok elleni párharcban bebizonyosodott, egy esélyesebb csapatot is le lehet győzni” – mondta Köves Gábor. Hozzátette, reméli, az adódó lehetőségeket ki tudják majd használni.

„Azt szeretném, ha nem úgy érvényesülne a papírforma, ahogy azt a világranglista mutatja” – fogalmazott a kapitány, aki nagy csatára számít a hétvégén.

Az MTI kérdésére, miszerint miért ezt a négy játékost válogatta most be a keretbe, úgy reagált, szeretett volna a párosra és az egyénire is egy-egy tartalékot.

„Borsos Gábor kétszázban van a páros ranglistán, Piros Zsombor pedig sokat lépett előre ebben az évben, ezért választottam őket” – fogalmazott a kapitány.

A jelenlegi első számú magyar játékos, Fucsovics Márton elmondta, a múlt heti genovai challenger torna elődöntőjében összeszedett bokasérülése nem komoly, százszázalékos állapotban várja a hétvégét.

„Egyelőre nagyon nehezek a labdák, remélem, hétvégére jobb, szárazabb lesz az idő, mert az kedvezne a játékomnak” – nyilatkozta Fucsovics, aki kétnapos pihenő után kedd reggel már együtt edzett a csapattal. „Remélem, minél többen kilátogatnak majd a helyszínre, mert úgy érzem, van esélyünk nyerni” – fogalmazott.

Balázs Attila, a csapat másik top 200-as teniszezője szerint Andrej Rubljov játéka fekszik neki, nem véletlen, hogy idén egyszer már legyőzte az oroszt. Elmondása szerint a fizikumon sok fog múlni, ő a maga részéről maratoni összecsapásokra számít.

Az idei Australian Open junior bajnoka, Piros Zsombor az utóbbi hetekben két ITF tornán is a döntőig menetelt, így több mint kétszáz helyet javított a világranglistán. Mint elmondta, már az is megtisztelő számára, hogy itt lehet a csapatban, s azt reméli, Fucsovicsnak és Balázs Attilának is jól fog menni a játék, így nem kell majd pályára lépnie.

Az oroszok részéről az idei US Openen negyeddöntős, világranglistán 37. Andrej Rubljov úgy fogalmazott, Balázs Attilát és Fucsovics Mártont is ismeri és izgatottan várja a hétvégi összecsapásokat. A helyszínnel kapcsolatban minden orosz játékos azt mondta, a pálya jó minőségű, a szervezők igyekeznek ideális körülményeket teremteni számukra, így nekik csak az edzéssel és a játékkal kell foglalkozniuk.

Kiemelték, az elmúlt hónapokban javarészt kemény pályás tornákon szerepeltek, csak a legutóbbi néhány napban edzettek salakon, de abban bíznak, hogy ez nem fog hátrányt jelenteni számukra.

A csapat korelnöke, a 37 éves Konsztantyin Kravcsuk szerint ha ezen a hétvégén győznek, ezzel a fiatal csapattal a következő Davis Kupa szezonban sokáig menetelhetnek a világcsoportban. Kijelentette, győzni jöttek Budapestre.

A péntektől vasárnapig tartó összecsapáson a magyar válogatottban Fucsovics Márton (113.), Balázs Attila (164.), a junior Grand Slam-bajnok Piros Zsombor (677.) és Borsos Gábor (902.) szerepel, míg az oroszok részéről Karen Hacsanov (32.), Andrej Rubljov (37.), Danyiil Medvegyev (61.) és Konsztantyin Kravcsuk (169.) játszik majd.

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt.

Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3-1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek a rájátszásba.

A párharc sorsolását csütörtökön 11 órától rendezik.

További tartalmak