Fina 2017
×

Gerendás György szerint egyszerűen érthetetlen a vb-döntő

waterpolo.hu/m4sport.hu
Gerendás György, a magyar férfi vízilabda-válogatott másodedzője őszintén és dühösen nyilatkozott a waterpolo.hu-nak a horvátok elleni világbajnoki fináléról.

A pólóválogatott szinte minden tagja elmondta már véleményét a kétgólos vereséggel végződő döntőről. Vámos Márton és Manhercz Krisztián szerint rosszul kezdte a csapat az összecsapást, a csapatkapitány Varga Dénes úgy érzi, meg fog szépülni számára ez az ezüstérem, azonban abban mindenki egyetért, hogy a horvátok megérdemelten diadalmaskodtak.

Ezekkel a véleményekkel és azzal, hogy értékelni kell az ezüstérmet, egyetért Gerendás György is, azonban van, ami kifejezetten bosszantja és elkeseríti.

„Úgy vagyok ezzel a világbajnoksággal, mint a jó szörfös: szereti, amit csinál, elkapott egy jó hullámot, élvezi a helyzetet, majd egyszer csak ki tudja miért, lepattan róla, és szenved. A nehezebbnek ítélt sorsolás ellenére elkaptuk a jó hullámot, jó meccset játszottunk az ausztrálokkal, az olaszok ellen ellenszélben, első számú centerünk nélkül döntetlent harcoltunk ki, majd az ausztrálok sportszerűségének is köszönhetően könnyebb ágra kerültünk. Ott tovább lovagoltuk a hullámot, az oroszokat, majd a görögöket remek játékkal győztük le, úgy voltunk az egésszel, ez a teljesítmény elvisz minket az aranyig. Majd számomra döbbenetes módon a döntő első negyedében leugrottunk a hullám tetejéről. Sok döntőt játszottam, illetve éltem meg edzőként, de olyat, mint ez a mostani volt, soha, egész egyszerűen érthetetlen” – kezdte egy hasonlattal Märcz Tamás szövetségi kapitány „jobb keze”.

Märcz Tamás szövetségi kapitány (j) és Gerendás György edző (b) a férfi vízilabdatorna elődöntőjében játszott Görögország – Magyarország mérkőzés kezdete előtt a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 27-én (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Gerendás szerint a válogatott ellökte magától a győzelmet és hagyott elveszni egy soha vissza nem térő alkalmat. „Lehet, hogy közhely, attól még így van: gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek. Olyan gólokat, amelyek ha csak egy kicsit rangosabb ifimeccsen történnek, az edző leüvölti a gyerek fejét” – mondta.

Varga Dénesék négygólos hátrányba kerültek az első negyedben, melyet a harmadik negyedre tudtak egalizálni, de Gerendás György itt kiemelt egy nagyon fontos tényt: „Úgy egyenlítettünk ki, hogy minden gólért, továbbmegyek, mindet jó passzért szenvedtünk, vért izzadtunk. Pont azzal voltak jobbak a horvátok, hogy megdolgoztattak bennünket egy rohadt passzért is! Nem volt esélyünk nyerni. Az, hogy fölálltunk, és négy-négy után két peches góllal kaptunk ki, objektív tény. Mindazonáltal az én olvasatomban ezzel a két peches góllal rosszabb esetben döntetlennek kellett volna lennie a meccsnek.”

Gerendás György, a magyar válogatott edzője (k), valamint Nagy Viktor kapus (b) és Varga Dénes a férfi vízilabdatorna B csoportjában játszott Magyarország – Olaszország mérkőzésen a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 19-én. A találkozó 9-9-es döntetlennel zárult (MTI Fotó: Czagány Balázs)

Az 1976-os montreali olimpia bajnoka elismeri, a horvátok erősebbek, komplettebbek, nem véletlenül játszottak az elmúlt évek világversenyein finálékat, de…

„Odaadtuk nekik a győzelmet. Az első negyedben nem hiszem, hogy bármeny horvát játékosnak feljebb ment volna a pulzusa nyolcvannál… Könnyedén játszva lőttek gólokat, ezt nem vagyok hajlandó elfogadni. Ha tizenkét éve a Kemény Dénes vezette válogatott ilyen lehetőséget szalaszt el, azt mondják, zákson. Szécsi, Biros, Benedek, Kásás, Madaras, Molnár, behúzzák a következőt. De ennek a csapatnak ez volt élete nagy lehetősége, valakinek ez volt az utolsó vb-döntője, valakinek az első és az utolsó… Nem szabad ilyen ziccert kihagyni! Anno ha valaki emlékszik a dán labdarúgó-válogatottra, talán érti, miről beszélek. Akkor, a döntő előtt a dánok pontosan tudták, a büdös életben nem lesz ekkora lehetőségük, persze, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot. Elkeserítő, hogy mi így ellöktük magunktól ezt a győzelmet. Itthon, nyolcezer szurkoló, de tulajdonképpen az egész ország szeme előtt. A korábbi nagy aranygenerációknak, sem a Kárpáti, Gyarmati féle csapatnak, sem nekünk, a Szívós, Faragó fémjelezte társaságnak, de Kásás Tomiéknak sem adatott meg, hogy világbajnokságon, világbajnoki döntőben játszanak itthon, a Margitszigeten, mi pedig most ott álltunk, és néztük, sőt segítettük az ellenfelet. Nem, tényleg nem tudom még megemészteni!”