Musorujsag
Élő Eredmények

Lesz téli olimpia, de NHL-játékosok nélkül

MTI
A dél-koreai szervezők még bizakodnak az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosainak szereplésében, annak ellenére, hogy az NHL hétfőn közölte, a hokisok nem lehetnek ott a jövő februári pjongcsangi téli olimpián.

Az NHL állásfoglalásában tudatta, lezártnak tekinti a kérdést, és a következő idény menetrendjét úgy tervezi, hogy nem számol a háromhetes leállással.

Az ötkarikás játékok szervezőbizottságának szóvivője, Nancy Park ugyanakkor kijelentette, hogy még nem mondtak le az NHL-sztárokról. Hangsúlyozta, van még idő az értelmes vitára az NHL, a játékosok szakszervezete (NHLPA), a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) között.

„Bízom benne, hogy megszületik a megoldás” – szögezte le Nancy Park.

Az NHLPA reakciójában közölte: a hokisok csalódottan fogadták a hírt, és nem értenek egyet az NHL „rövidlátó döntésével”.

Az NHL az 1998-as naganói olimpiára engedte el először a hokisokat, azóta mindegyik játékokon szerepeltek a liga legjobbjai. Ám az egyeztetések általában – a nem tengerentúli események előtt – mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpiát megelőzően szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, ám végül 2013 júliusában mégis sikerült megállapodniuk a feleknek.

Gary Bettman, az NHL első embere szerint a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leáll a bajnokság a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a NOB-tól és a IIHF-től. Erre a másik oldal eleinte nem volt hajlandó, sőt, a NOB a legutóbbi öt olimpián alkalmazott eljárásától eltérően a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és utazási költségeit sem volt hajlandó állni, de ezt március végén a nemzetközi sportági szövetség (IIHF) magára vállalta.

A NOB keddi állásfoglalásában ugyancsak csalódottságának adott hangot, és sajnálatát fejezte ki azoknak a sportolóknak, akik részt akartak venni a pjongcsangi játékokon.

„A döntés különösen sajnálatos, mivel az IIHF ugyanazokat a feltételeket kínálta az NHL-nek, mint az utóbbi olimpiák alkalmával. A NOB bevételének 90 százalékát világszerte a sport fejlesztésére fordítja, így nem bánhat bőkezűbben egy nemzeti profi ligával, mint a nem profitorientált sportági világszervezetekkel, amelyek globálisan fejlesztik a sportot” – szögezte le a közlemény, hozzátéve, a pjongcsangi hokitorna ettől függetlenül izgalmas lesz, mivel más profi ligákból számos játékos lép majd pályára.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Az olimpián nem lesz Észak-Dél háború
A dél-koreai Országegyesítési Minisztérium állásfoglalása szerint nincs akadálya annak, hogy észak-koreai sportolók részt vegyenek jövőre a pjongcsangi téli olimpián.
Egyéb
Tóth Ivett az első magyar olimpikon Pjongcsangban
Tóth Ivett 20. helyen végzett a Helsinkiben zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság női versenyében, ezzel megszerezte Magyarország első hivatalos kvótáját a 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára.
Téli Sportok
Kínai páros nyerte a világbajnokságot
Az előző két alkalommal ezüstérmes Szuj Ven-csing, Han Cung kettős nyerte a párosok versenyét a Helsinkiben zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon.
Téli Sportok