Musorujsag
Élő Eredmények

Rögbiből vett példával újítana a labdarúgás

SkySports | Szerző: Török Viktor
Pierluigi Collina, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Játékvezetői Bizottságának elnöke üdvözli a videótechnológiát, és határozottabb fellépést sürget a pályán tiszteletlenül viselkedő játékosokkal szemben.

A szóban forgó témák a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testületének (IFAB) márciusi ülésén merültek fel, ahol ez egykori kiváló játékvezető a videóbíró (VAR) szélesebb körű bevezetését is méltatta.

„Hatalmas változást hozhat, ám bevezetése óriási kihívás is egyben. Nagyszabású tesztek folynak különböző országok különféle szintű sorozataiban. Az eddigi eredmények biztatóak, de természetesen akadnak még buktatók, ami teljesen normális egy új technológia bevezetése előtti fázisban” – ecsetelte Collina.

„Nem szabad megijedni, tanulni kell a hibákból, és azok alapján tovább fejlődni, megoldást találni a felmerülő problémákra. Nem lenne szerencsés, ha éles körülmények között döntő hibát vétene a rendszer” – egészítette ki a korábbi sípmester.

A szisztéma felhasználási területéről az olasz szakember elmondta, hogy rendkívül kevés esetben hívnák csak segítségül a technikát, a fő cél, hogy az újítással megelőzhetőek legyenek a mérkőzések kimenetelét befolyásoló tévedések.

A FIFA illetékese ellenőrzi a technikát a klubvilágbajnokság elődöntője előtt Tokióban. Fotó: EPA/Kimimasa Mayama

Egy felmérés eredménye szerint a 2016-os klubvilágbajnokságon debütáló, a tervek szerint a 2018-as angol FA Kupa harmadik fordulójában bevezetésre kerülő rendszer jelenet-visszajátszó funkcióját a megkérdezettek 85 százaléka támogatja.

„Egy olyan világban élünk, ahol a technológiai fejlődés kiemelt szereppel bír. Ma már elképzelhetetlen, hogy az ember ne használja a technika különböző vívmányait. Azonban módfelett kíváncsi lennék arra, vajon ez a 85 százaléknyi ember tisztában van-e azzal, pontosan mire is szeretnénk használni a VAR-t. Ha azt gondolják, hogy a pálya közepén elvégzendő minden egyes bedobást újranézünk majd, tévednek. A legfontosabb kérdés jelenleg, hogy tisztázzuk a szerepköröket, és a szisztéma segítségével ne az összes, de a legkritikusabb ítéleteket vizsgáljuk felül” – reagált Collina az újítás népszerűségére.

Egy történelmi pillanat magyar vonatkozása – Kassai Viktor a VAR segítségével ítélt meg egy büntetőt a Kashima Antlers-Atletico Nacional mérkőzésen:

A videóbíró bevezetésének ösztönzésén túl Collina hangot emelt a játékvezetők körül kialakuló tömegjelenetek megfékezése mellett is.

„Ez egy olyan jelenség, amit egészen egyszerűen ki kell irtani a labdarúgásból. Évekkel ezelőtt kezdődött az a folyamat, melynek során kemény elvárásokat fogalmaztunk meg a játékvezetőkkel szemben, mondván nem engedhetik az efféle viselkedést a pályán. Nyilvánvalóan az esetek kialakulásában túlfűtött érzelmek is szerepet játszanak, de nem hanyagolható el a tiszteletlenség sem. Figyelmeztettük a sípmestereket, hogy amennyiben nem szabnak gátat a tömegjeleneteknek, és továbbra sem gátolják meg az ilyen szituációk kialakulását, el kell számolniuk a döntésükkel” – fejtette ki álláspontját a pozícióját január óta betöltő tisztségviselő.

Clement Turpin (k) játékvezetőt veszik körül a Paris Saint-Germain játékosai (Marco Verratti, Adrien Rubiot és Serge Aurier, b-j) egy vitatott ítéletet követően az Olympique Lyon elleni bajnokin. Elképzelhető, hogy a videóbíró bevezetése csökkentené az efféle jelenetek számát? Fotó: EPA/Christophe Petit Tesson

„A bírók és asszisztensek felé intézett utasításról tájékoztattuk az edzőket és a játékosokat is, és a tapasztalatok szerint, néhány kivételtől eltekintve, jelentős előrelépés történt a játékvezetők iránt mutatott tisztelet terén. Folytatni kell a megkezdett utat” – tette hozzá Collina.

Az angol szövetség (FA) egyébként több ízben is bírságot szabott ki olyan klubokra, melyek játékosai tömegesen vették körül a bírót a mérkőzések során. A büntetés azonban legfeljebb egy kezdeti eszköz, hosszabb távon alapvető változásokra van szükség.

„Pozitív üzenettel kell ellátni a fiatalokat, és elsősorban az elvárt viselkedési formára kell nevelni a jövő labdarúgóit. Ez természetesen nem történhet egyik napról a másikra, így valamilyen módon reagálni kell, ha nem kívánatos események történnek. Az együttesek megrovása mellett azonban sokkal fontosabb az illetékesek meggyőzése, hogy oktatóprogramok indításával megelőzzék a bajt. Értelemszerűen egy televízió által is közvetített eseményen való kiabálás és trágárság olyan megítélést kölcsönöz a futball számára, amin határozottan változtatni kell” – vázolta jövőképét a 2002-es világbajnoki döntőt dirigáló olasz.

Tömegjelenet a labdarúgó klubvilágbajnokságon játszott Kashima Antlers-Atletico Nacional mérkőzésen, miután Kassai Viktor (b) a videós visszajátszás alapján büntetőt ítélt. Fotó: EPA/Kimimasa Mayama

Hatással lehet a problematikára az a javaslat is, ami a mindenkori csapatkapitányok szerepkörét hivatott hangsúlyosabbá tenni.

„A kapitány nem csak egy ember a tizenegy közül, aki karszalagot visel, sokkal több annál. Ha a rögbit nézzük, ott a kijelölt csapattag sokkal nagyobb tiszteletnek örvend társai és a játékvezetők körében egyaránt. Egy hasonló szerep betöltése a cél a labdarúgópályákon is. Amennyiben a bíró csak egyetlen játékossal beszélne, az nagyban segítené a kérdéses dolgok tisztázását. Nem gondolom, hogy teljes mértékben korlátozni kellene a többi játékost, hiszen a találkozók során számos esetben vált ki érzelmeket, reakciókat egy-egy ítélet, ugyanakkor néhány meghatározott, nagyobb jelentőséggel bíró szituációban kizárólag a kapitány hatásköre lenne a játékvezetővel történő diskurzus” – taglalta ötletét Collina.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Újabb sérülés sújtja az angolokat
Michail Antonio után Phil Jones sem játszhat az angol labdarúgó-válogatott soron következő mérkőzésein Németország és Litvánia ellen.
Külföldi futball