Musorujsag
Élő Eredmények

Agyi károsodást okozhat a labdarúgás

bbc.com
Kutatási projektet kezdeményezett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a labdarúgás és a demencia közötti összefüggés vizsgálatára, és a kutatók kapcsolatot fedeztek fel a hosszabb távú agyi károsodás, valamint volt futballisták között. Ez megerősíti azokat az elképzeléseket, melyek szerint veszélyes az ütközés és a fejelés a pályán.

Európában ez volt az első ilyen jellegű vizsgálat, holott az amerikai fociban már évek óta köztudott, hogy nagyon szoros kapcsolat van az agyi károsodás és az ütközések között. Igaz, hogy ott keményebb a test-test elleni játék, sokkal gyakoribb az agyrázkódás. De miért ne lenne ez probléma az európai fociban is, hiszen itt még védőfelszerelése sincs a játékosoknak? Ráadásul gondoljunk csak bele, sokszor mekkora erővel érkeznek a labdák, amelyekbe a focisták beleteszik a fejüket, és ilyenkor mi mehet végbe a játékos fejében.

Visszatérve a kutatáshoz, hat olyan egykori labdarúgó agyát vizsgálták meg, akik köztudottan jól és sokat fejeltek, és demencia következtében hunytak el.

Az FA (Angol Labdarúgó Szövetség) támogatta a vizsgálatot, azonban az angol labdarúgás képviselői vonakodnak szembenézni ezekkel a komoly dolgokkal. Annak ellenére sem foglalkoznak többet érdemben a kérdéssel, hogy kiderült, az 1966-os világbajnokságot nyert angol válogatott tagjai közül hárman is Alzheimer-kórban szenvednek. Ian St John, aki 1961 és 1971 közt volt a Liverpool játékosa, elmondta, korábbi csapattársai közül hatnál diagnosztizálták a betegséget.

„Évekkel ezelőtt beszéltem erről a Profi Labdarúgók Egyesületével (PFA) – mondta Ian St John. – Azonban a válaszuk ez volt: a nők szenvednek demenciától, úgyhogy ez nem lehet egy tendencia. Ez egy rakás hülyeség, nem?”

A ferencvárosi Leandro fejel a labdába, egy ilyen „ütközés” következtében komoly trauma éri az agyat. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az UEFA próbálja követni az ilyen irányú kezdeményezéseket más sportágakban, például az amerikai fociban is. Szeptemberben az NFL bejelentette, hogy százmillió dollárt szán kutatásokra és a játékosok minél nagyobb védelmére, valamint további egymilliárd dollárt juttat kompenzálásként olyan ex-játékosoknak, akiknek az amerikai foci miatt valamilyen agykárosodása keletkezett.

Egy brit tanulmány már régebb óta vizsgálja, hogy a hosszabb távú agykárosodásoknak köze van-e a rögbisek egészségügyi állapotához, nem beszélve arról, hogy milyen gyakran szenvednek agyrázkódást is ezek a játékosok.

A kutatásba bevont öt profi és egy amatőr labdarúgónál négy esetben agyi sérülés, az úgynevezett krónikus enkefalopátia jeleit találták meg, továbbá mind a hat játékosnál felismerték az Alzheimer-kór jelei is.

A tudósok már bebizonyították, hogy összefüggés van a memóriazavar, a depresszió és a demencia között különböző sportágakban, például a bokszban és az amerikai labdarúgásban is.

A Brit Labdarúgó Szövetség szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon, általánosabbak-e ezek a problémák a volt labdarúgók körében.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Lelkesek a németek
Tizennyolc német város rendezne mérkőzést a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon.
Külföldi futball
Ki lehet a svéd Indiana Jones? Naná, hogy Ibrahimovic!
A Manchester United 3-0-ra győzött a csütörtöki Európa-liga-meccsén a St. Étienne ellen, az angolok mindhárom gólját a a 35 éves Zlatan Ibrahimovic szerezte. Egy mérkőzés utáni nyilatkozatában cseppet sem szerényen beszélt magáról, és képességeiről, habár azon lepődtünk volna meg, ha mégis ezt teszi.
Külföldi futball
A CAS-hoz fordul a Barcelona Suárez miatt
A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul az FC Barcelona, mivel a Spanyol Labdarúgó Szövetség elutasította fellebbezését, azaz fenntartotta Luis Suárez eltiltását a Király Kupa döntőjére.
Külföldi futball
Pogba kontra Pogba
A "legpogbásabb" Európa Liga mérkőzést rendezték csütörtökön, a Manchester United-St. Etienne találkozón ugyanis két Pogba is pályára lépett. Persze nem csupán névazonosságról és véletlen egybeesésről van szó, a két fenegyerek történetesen egy testvérpárt alkot.
Külföldi futball