Musorujsag
Élő Eredmények

Brazília új tinicsillaga lehet a City megmentője

skysports.com | Szerző: Petykó Adrián
A Manchester City Pep Guardiola irányításával jól kezdte az idényt, ám formája hamar kiegyensúlyozatlanná vált és jelenleg már az angol labdarúgó-bajnokság dobogójáról is lecsúszott. Az elkeseredettségében már a visszavonulásáról beszélő menedzser csapatának új impulzust adhat Brazília legújabb üdvöskéje, Gabriel Jesus, akiről mindenki csak szuperlatívuszokban beszél.

A City nyári bevásárlásakor kevesek figyelmét keltette fel két dél-amerikai ifjonc átigazolásának bejelentése, főleg annak fényében, hogy egyikőjük sem csatlakozott azonnal a klubhoz. A Deportivo la Corunának kikölcsönzött kolumbiai Marlos Moreno azóta is első gólját kergeti, Gabriel Jesusszal azonban nagyot fordult a világ.

A 19 éves brazil fél évig még maradhatott a számára megszokott környezetben, nem is tört meg a lendülete. Szeretett csapatát, a Palmeirast 22 év szünet után bajnoki címhez segítette, az olimpiai együttessel megszerezte hazája első ötkarikás labdarúgóaranyát, majd az őszi vb-selejtezőkön berobbant a felnőtt válogatottba is.

Gabriel Jesus a Palmeiras csapatával lett bajnok tavaly ősszel. Fotó: EPA/Sebastião Moreira

Első szezonja végén, 2015-ben az év felfedezettjének választották a brazil élvonalban, idén pedig bebizonyította, már több mint egy tehetség a sok közül. Az ötszörös világbajnok nemzet futballja ha épp a csúcson van, azért, ha meg sóvárogva vágyik oda vissza – ahogy jó pár éve teszi most is –, akkor azért, de rendre ontja magából az új Pelének, Ronaldónak, Ronaldinhónak vagy mostanában az új Neymarnak (pedig nemrég még ő is egy volt az előbbiek sorában) kikiáltott reménységeket, akik aztán hullócsillagként veszítik el jobbára túlértékelt fényüket.

Gabriel Jesus annyiban más, hogy remek teljesítménye nem merül ki néhány szemet gyönyörködtető cselben vagy szólógólban, hanem képes kaparni a sikerért és a csapatért. Védőmunkája és agresszivitása éppúgy erénye, ahogy kifogástalan technikai tudása. Nem véletlen, hogy már a korábbi szövetségi kapitánynak is szemet szúrt, ám végül Dunga nem vetette be a lebőgéssel végződő centenáriumi Copa Américán. Utódja, Tite azonban a lehető legelső alkalommal megadta neki az esélyt. Az Ecuador elleni világbajnoki selejtezőn szerzett is másfél gólt (sarkazása végül egy védőről pattant be) és kiharcolt egy tizenegyest. Azóta minden selejtezőn kezdőként játszott, mind a hat válogatottsága tétmeccs volt, és ezeken négyszer ünnepelhették társai.

Nem véletlen, hogy a jobbára egymással soha egyet nem értő legendák, Pelé, Romario és Ronaldo egyformán vélekednek a benne rejlő lehetőségekről. Az évezred két leginkább Európába várt reménységével, az egyaránt a Santosból induló Robinhóval és Neymarral összevetett első két szezonjának statisztikái is igazolják a várakozásokat. Mindnyájan „másodévesként” debütáltak a Selecaóban, a Barca jelenlegi sztárja és ő góllal. Robinho az első hat meccsén be sem talált, Neymar háromszor is, de csak az utolsó szereplése volt tétre menő, Gabriel Jesusnak ugyebár az összes. Bajnoki címhez is csak ő segítette klubcsapatát az első két idényében (Robinhónak három idényre volt szüksége). Igaz, Neymar több bajnoki gólt szerzett ennyi idő alatt, szám szerint 27-et, szemben vele és Robinhóval, akik leragadtak 16-nál. Gabriel Jesus ebből 12-t 2016-ban ért el, és mint mondtuk, nem csak ebben rejlik az ereje.

Az ellenfél támadóharmadában például a második legtöbb labdát szerezte a brazil liga mezőnyében, ez pedig ahogy azt tudjuk, kulcsfontosságú Pep Guardiola futballjában. A katalán mester számol is az új fiúval, de tisztában van vele, a beépítése nem egyik napról a másikra történik majd. Az angol foci kihívásaitól biztosan nem ijed meg, 11 sárgájánál csak ketten kaptak többet idén a brazil élvonalban. Nem rezzen tehát össze a saját árnyékától, de forrófejűségével hozta már hátrányos helyzetbe is csapatát, mikor a Libertadores Kupában – ahol egyébként 5 találkozón 4-szer talált be – kiállíttatta magát. A Palmeiras búcsúzott is a csoportkört követően.

Azzal, hogy 19 évesen teszi át székhelyét az öreg kontinensre, máris két évvel fiatalabban érkezik, mint a Spanyolország két nagyágyújába dobbantó Robinho (Real Madrid 2005, 24 millió euró) és Neymar (Barcelona 2013, 88 millió euró). Mégsem tapasztalatlanul, tavaly 58 találkozón lépett pályára. A sikerek mellett előfordult, hogy két hónapon keresztül góltalan maradt klubjában – pont mikor a válogatottban beindult –, mégsem tört meg, ennek az aranyérem szempontjából fontos gól lett a jutalma az Atlético Mineiro elleni rangadón. El is sírta magát utána a fiatal labdarúgó.

Szüksége is lesz a dacosságra és harcosságára, mert épp a City talán legbiztosabb pontja, Sergio Agüero helyére pályázik, ám stílusából adódóan a széleken és mélyebben is megállja a helyét. A beilleszkedését segítheti két brazil csapattársa, Fernandinho és Fernando, kiket már akkor bevetettek a manchesteriek, mikor arról győzködték, válassza az ő klubjukat a további érdeklődőkkel szemben. De Guardiola is többször hívta személyesen, ami nagyon sokat jelentett a lelkizős ifjúnak, akinek legfőbb kritikusa az őt egyedül felnevelő édesanyja.

A hétközi bajnokin még nem számított rá Guardiola, mert az utóbbi hónapban kiesett a meccsritmusból a brazil, de péntektől már a Premier League-csapatok is bekapcsolódnak az FA Kupa küzdelmeibe, így a West Ham ellen akár át is eshet a tűzkeresztségen Gabriel Jesus, és ha az eddigi sormintát követi, segíthet a Citynek kiegyenesedni.

FA Kupa, 3. forduló:

péntek:
20:55 – West Ham United–Manchester City

szombat:
13:30 – Manchester United–Reading (II.)
16:00 – Ipswich Town (II.)–Lincoln City (V.)
16:00 – Barrow (V.)–Rochdale (III.)
16:00 – Hull City–Swansea City
16:00 – Sunderland–Burnley
16:00 – Queens Park Rangers (II.)–Blackburn Rovers (II.)
16:00 – Millwall (III.)–AFC Bournemouth
16:00 – Brighton & Hove Albion (II.)–MK Dons (III.)
16:00 – Blackpool (IV.)–Barnsley (II.)
16:00 – Birmingham City (II.)–Newcastle United (II.)
16:00 – West Bromwich Albion–Derby County (II.)
16:00 – Everton–Leicester City
16:00 – Wycombe Wanderers (IV.)–Stourbridge (VII.)
16:00 – Watford–Burton Albion (II.)
16:00 – Preston North End (II.)–Arsenal
16:00 – Stoke City–Wolverhampton Wanderers (II.)
16:00 – Bristol City (II.)–Fleetwood Town (III.)
16:00 – Huddersfield Town (II.)–Port Vale (III.)
16:00 – Brentford (II.)–Eastleigh (V.)
16:00 – Bolton Wanderers (III.)–Crystal Palace
16:00 – Norwich City (II.)–Southampton
16:00 – Sutton United (V.)–AFC Wimbledon (III.)
16:00 – Accrington Stanley (IV.)–Luton Town (IV.)

vasárnap:
12:30 – Cardiff City (II.)–Fulham (II.)

14:30 – Liverpool–Plymouth Argyle (IV.)
16:00 – Chelsea–Peterborough United (III.)
16:00 – Middlesbrough–Sheffield Wednesday (II.)
17:00 – Tottenham Hotspur–Aston Villa (II.)

hétfő:
20:45 – Cambridge United (IV.)–Leeds United (II.)

További tartalmak