A bronzéremért játszhat a női pólóválogatott

M4 Sport/MTI
Nem jutott be a riói olimpia fináléjába a magyar női vízilabda-válogatott, miután az elődöntőben magyar idő szerint szerda este 14-10-es vereséget szenvedett a mérkőzés esélyesének tartott, címvédő amerikai csapattól.

Bíró Attila szövetségi kapitány Európa-bajnok együttese csak az első negyedben tudta tartani a lépést jóval esélyesebb riválisával, amely végül megérdemelt győzelmet aratott.

A két csapat legutóbbi két tétmérkőzését öt góllal nyerték az amerikaiak, tavaly a kazanyi világbajnokság nyolcaddöntőjében 12-7-re, négy nappal ezelőtt Rióban pedig a csoportkör zárófordulójában 11-6-ra győztek. Nyáron az olimpiai felkészülés során egy amerikai túrán is részt vett Bíró Attila együttese, de mindhárom mérkőzés a házigazdák sikerével zárult.

A címvédő pihentebb lehetett, hiszen a házigazda brazilok ellen egy edzőmérkőzésnek is beillő 13-3-mal jutott a négy közé, míg a magyarok elképesztően szoros küzdelemben, végül ötméteresekkel múlták felül az ausztrálokat.

Az Olimpiai Uszodában ezúttal már több ezren figyelték az eseményeket, az amerikaiak több szurkolójuk volt.

Akárcsak a csoportkörben, ezúttal is az amerikaiak szereztek vezetést, de Garda Krisztina révén gyorsan jött a válasz. A túloldalon a 183 centiméter magas, 104 kilogrammos Melissa Seidemann talált be, viszont Kisteleki Hanna egy kétkapufás bombával gyorsan egyenlített. A címvédő a kapitány Maggie Steffens emberelőnyös góljával került újra előnybe (3-2), közvetlenül a negyed vége előtt egyenlíthetett volna a magyar csapat, de Bujka Barbara a kapusba húzta a ziccert.

A második felvonást újabb amerikai gól nyitotta, majd Bujka emberelőnyből volt eredményes. Az amerikaiak rendkívül magabiztosan játszották meg az emberelőnyöket, a negyedik, az ötödik és a hatodik értékesítésével pedig négygólosra duzzasztották a különbséget. Időkérés után szépített a magyar csapat, Bujka fantasztikus egyéni villanása kellett hozzá (7-4). Újabb amerikai gól következett, majd Keszthelyi Rita szépített fórból. Tóth Ildikó szinte közvetlenül a nagyszünet előtt faraghatott volna a különbségből, ám ejtése a kapufán csattant.

A harmadik negyed elején Keszthelyi villant a szélről, de centerből azonnal jött a válasz a másik oldalon. A magyarok mintha elfáradtak volna, az amerikaiak védekezésben könnyedén szerezték meg a labdát, elöl pedig biztosan értékesítették a helyzeteket (11-7). A magyar gólcsendet Keszthelyi törte meg, de a válaszra nem sokat kellett várni (12-7). A magyar kapuban ekkor Kasó Orsolyát Gangl Edina váltotta. Emberelőnyből Kisteleki szerzett gólt egy perccel a negyed vége előtt.

A zárófelvonás elején Ganglt is felavatták az amerikaiak, akik ekkor már inkább csak a védekezésükre koncentráltak, egymást követő két magyar emberelőnyt is megúsztak. Végül Czigány Dóra volt az, aki megtörte a góltalanságot, de a londoni játékok gólkirálynője, Steffens a negyedik találatával állította vissza a különbséget (14-9). A végeredményt Keszthelyi állította be emberelőnyből.

A magyarok így – akárcsak nyolc évvel ezelőtt Pekingben, valamint a legutóbbi londoni olimpián – a bronzcsatában lesznek érdekeltek.

A válogatott két nap múlva az oroszok ellen a magyar női vízilabdázás történetének első ötkarikás érmét szerezheti meg.

Női vízilabdatorna, elődöntő:
Egyesült Államok-Magyarország 14-10 (3-2, 5-3, 4-3, 2-2)
Olimpiai Uszoda, 3500 néző, v.: Flahive (ausztrál), Sztavridisz (görög)
gólszerzők: Steffens 4, Musselman, Neushul 2-2, Fischer M., Seidemann, Fattal, Mathewson, Gilchrist, Craig 1-1, illetve Keszthelyi 4, Bujka, Kisteleki 2-2, Garda, Czigány 1-1
emberelőny/gól: 12/8, illetve 10/3

Egyesült Államok:
Johnson – Fattal, Steffens, Mathewson, Neushul, Fischer M., Craig – cserék: Musselman, Fischer A., Gilchrist, Clark, Seidemann

Magyarország:
Kasó – Illés, Kisteleki H., Szűcs, Keszthelyi, Bujka, Garda – cserék: Antal, Czigány, Takács, Tóth I., Csabai, Gangl

Korábban:
elődöntő:
Olaszország-Oroszország 12-9 (2-2, 4-2, 2-0, 4-5)

az 5-8. helyért:
Ausztrália-Brazília 11-4 (2-1, 3-1, 4-1, 2-1)
Spanyolország-Kína 11-6 (2-2, 2-0, 4-2, 3-2)

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="580487"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Így küzdött a magyar női vízilabda válogatott az amerikaiak ellen.
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2016/08/DEBRE20160817081-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

  • Augusztus

    05

  • Augusztus

    06

  • Augusztus

    07

  • Augusztus

    08

  • Augusztus

    09

  • Augusztus

    10

  • Augusztus

    11

  • Augusztus

    12

  • Augusztus

    13

  • Augusztus

    14

  • Augusztus

    15

  • Augusztus

    16

  • Augusztus

    17

  • Augusztus

    18

  • Augusztus

    19

  • Augusztus

    20

  • Augusztus

    21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni