Nem véletlenek a bírói hibák

mti
A világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László szerint nem véletlen hibák sújtották Lőrincz Viktort a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjának hétfői bronzmérkőzésén a Rio de Janeiró-i olimpián.

„Egyértelmű, hogy nem lehet véletlen bírói hibáknak tekinteni a történteket. Ennyit nem lehet tévedni” – mondta a Kossuth Rádióban a világ legjobbjának 2014-ben megválasztott Péteri László, majd úgy fogalmazott: amit a bírók csináltak, az „szándékos elvezetése volt a mérkőzésnek”.
Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró megintette a magyart, 3-3-ra alakítva az állást, s mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett.
„A szabály azt írja elő, hogy mindkét versenyzőnek esélyt kell adni, hogy a meccsen belül parterhelyzetben pontokat szerezzen. Amikor már megvan a kellő pont, a bírónak nem szabad belenyúlnia a meccsbe. Nem értettem, miért Viktort noszogatta folyton, hogy szabályosan birkózzon, hiszen ment előre” – vélekedett Péteri.
Mint mondta: Lőrincz maximálisan betartja a szabályokat, a bírókat pedig tiszteli.
„Összeraktam a képet. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) bíróbizottságának elnöke német, a honfitársainak hétfőn még nem volt érmük a sportágban, a bíró pedig határozottan hozzásegítette őket, hogy legyen” – közölte. Hozzátette: nem érti, hogy a szlovén szőnyegelnök miért asszisztált az esethez.
A magyar bíró arról is beszélt, hogy szinte biztosan nem lesz következményük a történteknek, a szőnyegen megszületett végeredményt ugyanis nem fogják megváltoztatni. „A nemzetközi szövetség vezetősége esetleg megvizsgálja a mérkőzést, ez alapján pedig szankcionálhatja a bírók tevékenységét, de ezáltal nem kerül érem Viktor nyakába.”
Lőrincz Viktor bátyja, Tamás a 66 kilósok között kedden a nyolcaddöntőben búcsúzott, miután kikapott a dél-koreai Rju Han Szutól. Péteri szerint „a tajvani bíró kellőképpen támogatta ítéleteivel a dél-koreai versenyzőt, ez pedig érezhetően megzavarta Tamást”.
Kérdésre válaszolva Péteri László azt is elmondta, két évvel ezelőtti kitüntetése ellenére miért nem tevékenykedhet a Rio de Janeiró-i olimpián. Mint mesélte: a tavalyi teheráni világkupaversenyen ő volt a vezetőbíró az Oroszország-Azerbajdzsán döntőn, amelynek egyik mérkőzésén egy orosz világbajnok birkózót szabálytalanság miatt – jogosan, az összes bírókollégájával egyetértésben – leléptetett. Az UWW alelnöke ezt „nem fogadta örvendezve, és azóta minden alkalommal, amikor szóba került a nevem, nemleges választ adott”. Az alelnök állítólag azzal indokolja döntését, hogy másoknak is esélyt kell adni, olyanoknak, akik még nem bíráskodtak olimpián.
„Ott kellene lennem, ez kétségtelen. Az utolsó kvalifikációs versenyen a bíróbizottság elnöke biztosított is, hogy ott van nevem a listán” – vélekedett Péteri. Elárulta, hogy a 2013-as év legjobbjának választott horvát bíró is közreműködött az említett orosz-azeri mérkőzésen, és őt is elmarasztalták.
A magyar mérkőzésvezető úgy vélekedett, ha ott lenne az olimpián, talán elkerülhető lett volna, ami Lőrincz Viktorral történt. „A magyar birkózósportnak nincs olyan sportdiplomáciája, amilyen korábban volt. Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk” – tette hozzá Péteri László

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

  • Augusztus

    05

  • Augusztus

    06

  • Augusztus

    07

  • Augusztus

    08

  • Augusztus

    09

  • Augusztus

    10

  • Augusztus

    11

  • Augusztus

    12

  • Augusztus

    13

  • Augusztus

    14

  • Augusztus

    15

  • Augusztus

    16

  • Augusztus

    17

  • Augusztus

    18

  • Augusztus

    19

  • Augusztus

    20

  • Augusztus

    21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni