Lőrincz Viktor ötödik lett

M4 Sport
Lőrincz Viktor, a 85 kilogrammos kötöttfogású magyar birkózó a bronzmérkőzésen kikapott a német Denis Kudlától, így nem állhat fel a dobogóra a riói olimpián.

Az Európa-bajnoki és kétszeres világbajnoki harmadik ceglédi sportoló délelőtt nagyszerű birkózással jutott el az elődöntőig. Előbb örmény, majd indiai, aztán pedig üzbég ellenfelet győzött le, előbbi kettőt simán, utóbbit nehezebben. A négy között azonban kikapott a későbbi győztes orosz Davit Csakvetadzétól, méghozzá olyan meccsen, mely sokáig nyerhetőnek tűnt.

A 26 éves magyar kötöttfogású nagyon csalódottnak tűnt az elődöntő után, ahogy Sike András szövetségi kapitány is az elszalasztott lehetőség miatt bosszankodott. A kérdés az volt, hogy túltette-e magát a keserűségen a bronzcsatára.

Lőrincz mindenesetre amiatt biztos nem panaszkodott, hogy a nagyon erős vigaszágon az azeri Tahmasebi és az iráni Ahlagi annyira lefárasztotta egymást, hogy utóbbi, a győztes nem bírt Kudlával.

A mérkőzés húsz perccel a német vigaszági sikere után kezdődött, ami mindenképpen a magyarnak kedvezett, aki rögtön neki is ugrott riválisának. Fáradozásait 54 másodperc után egy németnek intézett figyelmeztetéssel honorálta a mérkőzésvezető, majd másfél perc után meg is kapta Kudla az intést, a térdelőhelyzetet azonban Lőrincz nem tudta kihasználni.

Kevéssel később visszaintették a magyart, Kudla pedig lentről elkezdett emelni, ám a keze lecsúszott a magyar lábára, így a mérkőzésvezető felállította a feleket. A két oldalbíró azonban kisebb tanácskozás után megváltoztatta az ítéletet, két pontot ítélt a németnek, amiért Lőrincz a kezével tolta lejjebb a karját. Sike András reklamált, Lőrincz Viktor méltatlankodott, de a magyar birkózó nem kért videózást.

A szünet után Lőrincz hatalmas elszántsággal ment neki ellenfelének, s gyönyörűen mögé került, ami egyenlítést jelentett, de az úgynevezett karikás intés miatt még mindig a német állt jobban. A zakatolást azonban továbbfolytatta a magyar, a német pedig csak védekezett, s passzivitásért meg is kapta intését, ami után már 3-2-re a magyar vezetett.

Ekkor úgy tűnt, nem lehet megállítani Lőrincz Viktort, aki állásból kérte a folytatást és folyamatosan ment előre. A meccs kézben volt, a bírók azonban gondoskodtak a magyar szempontból drámai végkifejletről. Érthetetlen okból ugyanis fél perccel a vége előtt megintették a magyar versenyzőt, 3-3-ra alakítva az állást. Lőrincznek le kellett menni, viszont a parterből azonnal felállt, s utolsó erőtartalékait mozgósítva szépen befogta Kudla fejét, ám akciót ebből sem volt esélye csinálni, mivel a mérkőzésvezető megállította a küzdelmet és figyelmeztette, hogy ne fojtson.

Mást ekkor már nem lehetett tenni, a másodpercek leperegtek, Kudla örömében a földre dobta magát, Lőrincz Viktoron látszott, hogy nem hiszi el a történteket, Sike András pedig tajtékozva „gratulált” a meccsen bíráskodóknak, majd kiviharzott a csarnokból.

„Nem hiszem el, hogy ez történt, egyszerűen nem tudom” – mondta zokogva a vegyes zónában Lőrincz Viktor. „Hihetetlen, hogy egy olimpián ezt csinálják. Hogy lehet, hogy azt intik a végén, aki akciót csinált, érthetetlen. Elvették az érmet tőlem, nem hiszem el”.

A magyar versenyző elmondása szerint kiváló formában volt egész nap, úgy érezte, akár az aranyérmet is megszerezheti:

„Nagyon jól éreztem magam a meccseken. Az orosz elleni elődöntőt megelőzően bíztam benne, hogy le tudom győzni, ahogy öt hete is le tudtam Spanyolországban, de sajnos jobb volt. Ugyanakkor túltettem magam azon a meccsen, mindenképpen meg akartam szerezni a bronzérmet, de nem hagyták. Ezt érzem”

Német legyőzője így értékelt a bronzmeccs után:

„Ez az első olimpiám, még csak 21 éves vagyok, fiatal vagyok még birkózónak. Nekem csak 20 percem volt pihenésre a bronzmérkőzés előtt, magyar ellenfelem viszont két-három órát pihenhetett. Mentálisan és fizikálisan is kimerültem. Harminc másodperccel a vége előtt kaptam egy pontot, onnantól már csak a másodperceket számoltam vissza, de megőriztem a koncentrációmat” – tette hozzá Kudla.

Kedden Lőrincz Viktor bátyja, Tamás, illetve Kiss Balázs lép szőnyegre Rióban. Lőrincz Viktor háromszoros Eb-győztes testvére sorsolásától sem volt boldog.

„Ennél én sem tudtam volna nehezebbet összeírni, de akkor is megcsinálja. Egy ilyen birkózó, mint ő, olimpiai bajnok kell, hogy legyen. Itt leszek és segítek neki” – mondta arra utalva, hogy bátyja a nyolcaddöntőben a dél-koreaiak világbajnokát, Rju Han Szút kapta, győzelem esetén pedig az az örmény jönne neki, akitől a tavalyi világbajnokságon kikapott.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="577810"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Lőrincz Viktor ötödik helyen végzett Rióban
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2016/08/D__AS20160815033-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

  • Augusztus

    05

  • Augusztus

    06

  • Augusztus

    07

  • Augusztus

    08

  • Augusztus

    09

  • Augusztus

    10

  • Augusztus

    11

  • Augusztus

    12

  • Augusztus

    13

  • Augusztus

    14

  • Augusztus

    15

  • Augusztus

    16

  • Augusztus

    17

  • Augusztus

    18

  • Augusztus

    19

  • Augusztus

    20

  • Augusztus

    21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni