London, Rio, de az arany még mindig tart

MTI
A pályakerékpáros olimpiai versenyeknek helyet adó impozáns Velodróm a britek örömétől volt hangos a sportág első riói napjának végén, mivel az egyetlen csütörtöki fináléban, a férfiak csapatsprintben nagy csatában az ő válogatottjuk győzött.

Az Olimpiai Park talán legszebb arénája különleges hangulatú, a hatalmas, ovális, döntött padlójú pálya közepén vannak elhelyezve a csapatok bokszai, fürtökben lógnak egymás mellett a méregdrága kerékpárok, s itt alakították ki a vegyes zónát is, ahova a versenyzők a pályáról letérve biciklijükön is begurulhatnak az alagsorból felbukkanó újságírókhoz.

A riói olimpiára eddig jellemző módon itt is akadtak üres helyek a lelátón, a kilátogatók között viszont nagy számban voltak a brit drukkerek, akik ünnepelni érkeztek és nem is kellett csalódniuk.

„Felvezetésként” előbb a női csapat üldözéses viadal selejtezőjében címvédő csapatuk – Kate Archibald, Laura Trott, Elinor Barker, Joanna Rowsell összeállításban – 4:13.260 perccel világcsúcsot ért el, megfosztva a rekordtól az ausztrálokat, akik a tavalyi vb-n érték el a 4:13.683 perces addigi legjobb időt a 4000 méteres versenyben.

A folytatásban a férfi csapatsprint első fordulójában a négy párharcból a két leggyorsabb győztesnek a papírformának megfelelően a világbajnok új-zélandi trió, Ethan Mitchell, Sam Webster, Edward Dawkins, illetve a Philip Hindes, Jason Kenny, Callum Skinner alkotta brit csapat bizonyult, így létrejött az „álomdöntő”.

A sprintszám fináléja a nap utolsó futama volt, előtte pedig még a férfi csapat üldözéses viadal selejtezőjét rendezték meg, melyben kilenc résztvevő csapat külön-külön teljesítette a 4000 métert. A legnagyobb üdvrivalgást az utolsó előttiként induló britek lovagja, a sportágban szinte egyedülálló módon pályán és országúton is csúcsra ért Sir Bradley Wiggins kapta a nézőktől.

A négy éve Londonban az országúti egyéni időfutamban bajnok, korábban pályán háromszor ötkarikás győztes kerekes ezúttal talán kicsit tartalékolt a verseny későbbi szakaszára, ugyanis kihasználva a szabályok adta lehetőséget, alig több mint 3000 métert követően ő volt az, aki kiállt a csapatból. A versenyben három embernek kell célba érnie, s a futóórát a harmadik befutó „állítja meg”. Wiggins kiszállása nem törte meg az addig is elképesztő iramban köröző britek lendületét, s végül saját világcsúcsuknál mindössze három tizedmásodperccel gyengébb idővel végeztek az első helyen.

Az eredményes szerepléshez hihetetlen összhangra van szükség a csapaton belül, ugyanis az irdatlan tempóban centiméterekre követik egymást a társak, s a vezetést az elöl haladók egy-másfél körönként adják át, mindig a nagyon meredek falú kanyarokban, ahol kicsapnak a boly éléről, majd hirtelen visszavágnak annak végére, éppen kicentizve a „sereghajtó” hátsó kerekét. Az óriási igyekezett ezen a napon a hollandok vesztét okozta, az utolsó körben ugyanis – mikor már csupán hárman maradtak – az első kanyarból kijövet a második ember belülről kicsit ráfutott az elsőre, s egy pillanat múlva beleakadt a kerekébe, majd óriási bukott.

A csapat üldözéses selejtező után jött a zárás, a csapatsprint végjátéka. A bronzcsatában a franciák legyőzték az ausztrálokat, majd következhetett a brit – új-zélandi presztízsharc. A mindössze háromkörös versenyben a pálya két egyenesének közepéről indul a két csapat, s minden körben kiáll az elöl sprintelő versenyző. A döntőben az első kör után még az új-zélandiak vezettek, majd a második után századokkal már a britek, akik a végén egy tizeddel győztek.

Végeredmény: 
pályakerékpár, férfi csapatsprint, olimpiai bajnok:
Nagy-Britannia (Philip Hindes, Jason Kenny, Callum Skinner)
2. Új-Zéland
3. Franciaország

A döntőben:
Nagy-Britannia – Új-Zéland 42.440 – 42.542 mp

A 3. helyért:
Franciaország-Ausztrália 43.143 – 43.298 mp

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai menetrend

  • Augusztus

    05

  • Augusztus

    06

  • Augusztus

    07

  • Augusztus

    08

  • Augusztus

    09

  • Augusztus

    10

  • Augusztus

    11

  • Augusztus

    12

  • Augusztus

    13

  • Augusztus

    14

  • Augusztus

    15

  • Augusztus

    16

  • Augusztus

    17

  • Augusztus

    18

  • Augusztus

    19

  • Augusztus

    20

  • Augusztus

    21

Íjászat

4 esemény

14:00

Férfi egyéni

14:00

Férfi csapat

18:00

Női egyéni

18:00

Női csapat

Labdarúgás

3 esemény

00:00

Svédország - Kolumbia (Férfiak)

Online stream #02

01:00

Fidzsi-szigetek - Koreai Köztársaság (Férfiak)

Online stream #04

03:00

Nigéria - Japán (Férfiak)

Online stream #01

Lovastusa

1 esemény

13:30

Lovastusa egyéni

Kapcsolódó tartalom