Kassai büszke a magyar bírói csapatra

A legnagyobb sikernek azt tartja Kassai Viktor, hogy a magyar bírói csapat az "elsőtől az utolsó sípszóig" ott lehetett a vasárnap zárult franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

"Nagy büszkeség számomra, hogy majdnem száz bíróval kezdődött az Európa-bajnokság, s amikor már csak heten voltunk, akkor is volt magyar" - nyilatkozta a 40 éves játékvezető, aki segítői, Ring György, Bognár Tamás és Farkas Ádám, valamint Berzi Sándor, az MLSZ-alelnöknének társaságában vett részt kedden egy sajtóbeszélgetésen, amelyen beszámolt a kontinensviadalon történtekről.

Kassainak és csapatának három találkozó jutott az Eb-n, ők működtek közre a Franciaország-Románia nyitómérkőzésen (2-1), az Olaszország-Svédország csoporttalálkozón (1-0), illetve a német-olasz negyeddöntőben (1-1), amely a világbajnok sikerét hozta büntetőkkel. A magyar játékvezetői csapat jó eséllyel pályázott a fináléra is, végül azonban az angol Mark Clattenburg kapta a döntőt, Kassai pedig negyedik játékvezetőként, Ring György tartalékként működött közre.

Kassai Viktor, Bastian Schweinsteiger és Gianluigi Buffon a német–olasz Eb-negyeddöntőben - fotó: m4sport.hu Kassai Viktor, Bastian Schweinsteiger és Gianluigi Buffon a német–olasz Eb-negyeddöntőben - fotó: m4sport.hu



Kassai hangsúlyozta, a "pohár majdnem tele van, még ha félig van, akkor is", hiszen a nyitómérkőzés, egy komoly csoporttalálkozó, és talán a legnagyobb presztízsű negyeddöntő jutott nekik, utóbbit követően még Ring György is megdicsérte, pedig kollégája, állítása szerint szűkmarkúan bánik az ilyen szavakkal.

Berzi Sándor kiemelte, kiválóan teljesített a magyar játékvezetői csapat - ezt az MLSZ és az elnökség nevében meg is köszönte -, pedig nem volt egyszerű feladatuk, hiszen június 1-vel több új szabály is életbe lépett a labdarúgásban, ezért a legnagyobb kockázatú a nyitómérkőzés volt, amely a játékvezetés szempontjából az egész tornát meghatározta. Berzi Sándor megjegyezte, a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű Eb-n elkövetett hibát követően - az ukrán-angol találkozón a hazaiaknak nem adott meg Kassai egy gólt, mert az asszisztens, Vad II István nem vette észre, hogy a labda áthaladt a gólvonalon - visszajöttek a legmagasabb szintre.

A franciaországi kontinensviadalon Kassainak nem kellett ehhez hasonló fajsúlyos döntést meghoznia, ugyanakkor egy érdekes feladattal is szembe találta magát, amikor a döntő utolsó perceiben a sérülése miatt lecserélt Cristiano Ronaldo gyakorlatilag edzőként irányította csapattársait a partvonal mellől. "Azt gondolom, én sem tudnék ülni hasonló helyzetben. Ez egy teljesen normális, emberi dolog volt, és azt hiszem, ebben a helyzetben egy játékvezetőnek kellően empatikusnak kell lenni" - elevenítette fel a portugál-francia (1-0) finálé utolsó pillanatainak az MTI-nek Kassai.

Az Eb-n nem volt kirívó játékvezetői hiba, Bognár Tamás megjegyezte, ez legfőképpen a játékosok hozzáállásán múlt, hiszen nem volt sok a reklamálás.

Ring György hangsúlyozta, gyakorlatilag két éven keresztül készültek a kontinensviadalra, de megérte, mivel összességében pozitív volt a játékvezetés visszhangja.

Farkas Ádám megjegyezte, ő még csak két éve nemzetközi játékvezető, így számára különösképpen nagy élmény volt belecsöppeni az Európa-bajnokság világába, hozzátette, számára is a német-olasz negyeddöntő jelentette a csúcspontot.

A magyar játékvezetői csapat - amely konkrét ítéletekről nem beszélhetett - elmondta, különleges élmény volt az Európa-bajnokság abból a szempontból is, hogy hazájuk válogatottja is érdekelt volt a tornán. Mint azt megjegyezték, az első mérkőzés előtt még nem igazán beszéltek a körülöttük lévők a magyarokról, ám a torna előrehaladtával folyamatosan fogadták a dicséreteket és a gratulációkat.

Az olimpiai- és Bajnokok Ligája-döntőben is bíráskodó Kassai leszögezte, nagy sikernek tartja, hogy harmadik Eb-jén dirigálhatott, s összességben nézve jó teljesítménnyel térhettek haza,

Kapcsolódó tartalom