Az izlandi gleccser letarolta Angliát

Az izlandi labdarúgó válogatott óriási meglepetésre 2-1-re legyőzte Angliát Nizzában, a franciaországi Európa-bajnokság hétfő esti nyolcaddöntőjében, így az angolok kiestek, Izland pedig a legjobb nyolc közé jutott, ahol a házigazda franciákkal találkozik.

Anglia nagy elánnal kezdte a mérkőzést, aminek hamar meglett az eredménye. A negyedik percben Halldórsson kapus Sterlinget buktatta a tizenhatoson belül, Wayne Rooney pedig magabiztosan a bal alsóba lőtte a büntetőt.

A háromoroszlánosok viszont mindössze két percig vezettek: az izlandi középhátvéd, Ragnar Sigurdsson egy bedobás kedvéért húzódott előre a kapu előterébe, ahol Árnason csúsztatásra az ötösön belül csatárokat megszégyenítő módon csapott le és így postafordultával kiegyenlített.

Dele Alli révén a fehér mezes angolok a 15. percben tetszetős távoli lövéssel próbálták feltörni a kemény izlandi védelmet, a labda nem sokkal ment fölé.

A viharfellegek viszont már ekkor gyülekezni kezdtek a britek felett, az izlandiak ugyanis már a lelátón fölénybe kerültek: szurkolóik buzdítása akár a felkorbácsolt tenger, elmosta az angol drukkerek hangját. A 18. percben pedig Sigthórsson a pályán zúdított hidegzuhanyt Roonyékra: gyönyörű összjáték végén 15 méterről vette célba a jobb alsót, és bár Hart még beleért a labdába, védeni már nem tudott.

Halldórsson viszont nagy bravúrt mutatott be a 28.percben, mikor Harry Kane egy jobb oldali beadást 12 méterről kapásból zúdított kapura.

Roy Hodgson a második félidőben egy cserével igyekezett felpezsdíteni Anglia játékát - Dier helyére Wilshere érkezett - míg Sigurdsson egy ollózással az izlandit. A középhátvéd mozdulata pengés világklasszisokat idézett.

A következő nagy helyzetre egészen a 83. percig kellet várni: Gunnarsson remek akció után került helyzetbe, megforgatta Wilshere-t és tüzelt, de Hart védte a lövést.

Az angol szövetségi kapitány mindent megpróbált, Sterling helyére Jamie Vardy állt be, Rooneyt pedig Marcus Rashford váltotta, de hiába volt a pályán a Premier League két legjobb gólvágója, Vardy és Kane, nem jött össze az egyenlítés. Anglia búcsúzott az Európa-bajnokságtól, Izland pedig a házigazda Franciaországgal találkozik a negyeddöntőben.

A mai másik nyolcaddöntőben Olaszország 2-0-ra legyőzte a címvédő spanyolokat.



A franciaországi labdarúgó Eb negyeddöntőit élőben láthatják az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Anglia-Izland 1-2 (1-2)


Nizza, Stade de Nice, 33 901 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
gólszerzők: R. Sigurdsson (6.), Sigthórsson (18.), illetve Rooney (4., 11-esből)
sárga lap: G. Sigurdsson (38.), A. Gunnarsson (65.) illetve Sturridge (47.)

Izland: Halldórsson - Saevarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Skúlason - G. Sigurdsson, A. Gunnarsson - Gudmundsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (E. Bjarnason, 77.), Bödvarsson (Traustason, 88.)

Anglia: Hart - Walker, G. Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier (Wilshere, a szünetben), Rooney (Rashford, 87.) - Sturridge, Kane, Sterling (Sterling, 60.)