Fina 2017
×

Czene Attila megfejtette Szilágyi Liliána álmát

M4 Sport/m4sport.hu
„Száz pillangó után megálmodtam egy technikát, amit most kipróbáltam. Azt tudom, ehhez a technikához nagyon egybe kell legyen a fejem, úgyhogy örülök neki, hogy sikerült megvalósítanom” – nyilatkozta Szilágyi Liliána az M4 Sportnak a 200 vegyesen úszott győztes előfutama után. Hogy mi is ez a technika, azt Czene Attila álomfejtő szakértő magyarázta el.

A középdöntőbe az ötödik legjobb idővel bejutó Szilágyi kiemelte, könnyedén esett neki az úszás. Ennek legalább akkora boldogságra adott okot, mint annak, hogy végre hallotta is a közönség buzdítását.

A megálmodott technikát pedig az M4 Sport szakértője, Czene Attila magyarázta el.

A lényege, hogy átvette a például Cseh Lászlótól vagy Hosszú Katinkától megszokott egyes levegővételt, ami azt jelenti, hogy minden tempónál vesz levegőt. Az első ötvenet még kettes levegővétellel tudta le (ilyenkor ugye minden második tempónál a víz alatt tartják a fejüket a versenyzők), utána váltott.

Ilyenkor a fenék és a csípő mélyebbre megy a víz alatt, emiatt nagyobb lesz az ellenállás. A mozdulatsor fizikai, anatómiai szempontból nehezebb, de a több oxigén felhasználása miatt előnyösebb.

Ahogy Szilágyi is említette, ehhez nagyon összeszedettnek kell lennie, de sikerült megvalósítania. Ezt hangsúlyozta Czene is mikor arról beszélt, hogy „furcsa mód kiegyensúlyozottabb volt az úszása”.

Ezt a technikát Cseh mellet Chad Le Clos-tól és egyre többször Kenderesi Tamástól is láthatjuk, és az ex-úszó szerint Micheal Phelps hozta be.