Musorujsag
Élő Eredmények

Hófehér varázs – a wimbledoni tenisztorna sajátosságai és érdekességei

m4sport.hu
Közeleg a leginkább várt Grand Slam-torna, a wimbledoni teniszverseny, amely a maga nemében páratlan. A hagyományain túl számos érdekesség fűződik a viadalhoz. Hogy ki volt az, aki a dresszkód miatt évekig nem látogatta a tornát, ki üvölt hangosabban, mint egy motorbicikli, mely játékosoknak van katapult a válla helyén és miért fogy Wimbledonban 28 ezer kilogramm eper? Írásunkból sok más érdekesség mellett ezek is kiderülnek.

A 2017-es évben immáron 131. alkalommal rendezik meg a négy Grand Slam-torna legrégebbi és leghíresebb, egyetlen füves borítású teniszversenyét, a wimbledoni tornát. Az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban (AELTC) július 3. és 16. között a világ élmezőnyébe tartozó több száz játékos két héten át kényezteti majd a sportág kedvelőit.

A főtáblára egyéni versenyeken 128 teniszező, a női és férfi páros versenyeken 64 pár, a vegyes pároson 48 pár kerülhet, akik kieséses rendszerben játszanak egymással. (Egyéni versenyszámokban 32 versenyző, páros versenyeken 16 pár kaphat kiemelést.)

A mostani viadalon két magyar, Babos Tímea és Fucsovics Márton is főtáblás.

Címvédőként csak Andy Murray lesz ott az idei tornán, hiszen Serena Williams gyermekáldás elébe néz, amint az a Vanity Fair címlapján is jól látható.

Sajátosságok

1. A wimbledoni teniszversenyt 1877-től kezdve ugyan évről évre Angliában rendezik, ám férfi egyéniben Fred Perry 1936-os sikerét követően 77 évet kellet várni az újabb brit sikerre. Az átkot végül 2013-ban Andy Murray törte meg. A kétszeres olimpiai bajnok – 2012-ben Londonban és 2016-ban Rióban is aranyérmes lett – teniszező a mostani tornára címvédőként érkezik.

A női egyéni versenyeket 1884 óta rendezik meg, de 1977-től hiába keresünk brit hölgyet a bajnokok közt. Virginia Wade 40 évvel ezelőtti győzelme az utolsó hazai diadal.

2. Azon túlmenően, hogy ez az egyetlen teniszverseny, amelyet füvön rendeznek, a wimbledoni tornának más sajátosságai is vannak: minden játékosnak tetőtől talpig fehérben kell játszania és tilosak a szponzori feliratok.

Már nem áznak meg a wimledoni centerpálya nézői (Fotó: bluechiphospitality.com) Már nem áznak meg a wimledoni centerpálya nézői (Fotó: bluechiphospitality.com)

3. A centerpálya 1922-ben nyílt meg, amikor az All England Lawn Tennis and Croquet Club a Worple Roadról jelenlegi helyére, a Church Roadra költözött. A 15 ezer ember befogadására alkalmas stadiont az esős angol időjárás miatt – sokszor meg kellett szakítani vagy el kellett halasztani a versenyeket – 2009-re behúzható tetővel látták el, ami tíz perc alatt becsukódik. A centerpályát kizárólag a wimbledoni bajnokságra használják. Az egyetlen kivételt a 2012-es londoni olimpia teniszversenyei jelentették.

4. A II. világháborúban öt bomba rongálta meg a centerpályát, ahol 1200 ülőhely ment tönkre. A wimbledoni tornát ugyan 1946-ban már ismét megrendezték, a károkat csak 1949-re tudták teljesen helyreállítani.

5. Egészen 2003-ig élt a hagyomány, hogy a teniszezők meghajoltak a nézők előtt. Ma már csak akkor láthatunk ilyet, ha II. Erzsébet brit királynő vagy a walesi herceg, Károly is a lelátón ül.

6. A tornán közreműködő 250 labdaszedő kivétel nélkül a helyi londoni iskolákból kerül kiválasztásra. Akik Andy Murray, Rafael Nadal, Roger Federer, Angelique Kerber és a többi klasszis meccsein szeretnének labdát szedni, azoknak írásbeli és állóképességi teszten is meg kell felelniük, s a legjobbak közül az osztályfőnök választja ki a szerencséseket. Lányok csak 1985 óta lehetnek labdaszedők a centerpályán. A versenyen segédkező gyerekek átlagéletkora 15 év, s fejenként 150 fontot, azaz megközelítőleg 53 ezer forintot kapnak a két heti munkáért.

7. A bajnokok mindig megkapják az eredeti trófeánál negyednyivel kisebb serlegmásolatot, amit hazavihetnek.

Érdekességek és legek

Charlotte Dod valósággal falta a sportokat (Fotó: sportskeeda.com) Charlotte Dod valósággal falta a sportokat (Fotó: sportskeeda.com)

A legifjabb bajnok kiváló íjász is volt

Érdemes megjegyezni Charlotte Dodd nevét. Az 1887-es wimbledoni teniszverseny női egyéni versenyét csupán 15 évesen és 285 naposan nyerte meg, hogy aztán négy éven keresztül ne találjon legyőzőre a tornán. Öt sorozatban begyűjtött bajnoki címe mellett eredményesen szerepelt az 1908-as londoni olimpián is: íjászatban lett aranyérmes. 1899-ben a brit jégkorong-válogatottnak is a tagja volt, 1904-ben pedig a brit amatőr golfbajnokságon szerzett arany medált. A különféle sportokban való jártassága miatt bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint minden idők legsokoldalúbb női atlétája.

A katapultkezűek

A leggyorsabb szerva az amerikai Taylor Dent nevéhez fűződik. A 2010-es viadalon egy 240 kilométer per órás szervával lepte meg a szerb Novak Djokovicsot, aki azért megnyerte a meccset.

A nőknél Venus Williams karja sült el a legjobban. Ő 205 kilométer per órával küldte át a labdát ellenfele térfelére.

André Agassi (Fotó: sportskeeda.com) André Agassi nem kedvelheti túlságosan a fehér színt (Fotó: sportskeeda.com)

Akadt, aki berágott a wimbledoni dresszkódon

Bár a balhés John McEnroe is egy meglehetősen szélsőséges figurája volt a sportágnak, mégsem ő, hanem a nyolcszoros Grand Slam-bajnok André Agassi volt az, aki 1988 és 1990 között nem volt hajlandó pályára lépni Wimbledonban. Az amerikai fenegyerek a torna dresszkódja miatt rágott be és a viadalt körülvevő egész légkört „begyöpösödöttnek” nevezte.

Boris Becker (Fotó: atpworldour.com) Tán még maga Boris Becker sem számított 1985-ös diadalára (Fotó: atpworldour.com)

Boris Becker meglepte a világot

A mára már tönkrement korábbi teniszcsillag nem akármilyen tettet hajtott végre 1985-ben. Első németként, 17 évesen és 227 naposan lett Wimbledon legfiatalabb férfi bajnoka úgy, hogy soha senki nem nyert még előtte nem kiemeltként tornát Londonban.

Eperfalva

Bár Anglia nem a gasztronómiájáról híres, mi tagadás, nassolni azért tudnak a britek. A világ minden tájáról érkező szurkolók is előszeretettel fogyasztják a helyiek kedvenc finomságát, a tejszínes epret. A gyümölcsből közel 28 ezer kilogramm, míg a tejszínből átlagosan 7 ezer liter fogy el a wimbledoni torna alatt.

Tim Henman (jobbra) lovagiassága kevés volt ahhoz, hogy feledtesse tettét (Fotó: telegraph.co.uk) Tim Henman (jobbra) lovagiassága kevés volt ahhoz, hogy feledtesse tettét (Fotó: telegraph.co.uk)

Az első kizárás

Az 1995-ös versenyen történt, hogy Tim Henman egy mérkőzés során elvesztette hidegvérét és dühében nagyot ütött a labdába, amely egy labdaszedő lány arcán csattant. Az angol teniszező ugyan rögtön elnézést kért és virággal is kedveskedett, de nem kerülhette el a büntetést: kizárták a tornáról.

A sárga labda

A teniszben ma is használt sárga labdák elsőként az 1986-os wimbledoni tornán tűntek fel. A váltásra azért került sor, mert a játékvezetők nehezen látták a korábban használt fehér labdákat.

Martina Navratilova, Wimbledon királynője (Fotó: bbc.co.uk) Martina Navratilova, Wimbledon királynője (Fotó: bbc.co.uk)

Rekordbajnokok

Wimbledon királynője kétség kívül Martina Navratilova. A cseh származású amerikai teniszező kilencszer lett a híres füves pályás torna bajnoka a nők egyéni versenyében.
A férfiaknál hármas holtverseny alakult ki: William Renshaw, Pete Sampras és Roger Federer is hét-hét alkalommal diadalmaskodott.

A leghosszabb meccs

Ha maratoni hosszúságú teniszcsatát keresünk, akkor mind közül egy 2010-es összecsapás emelkedik ki leginkább. Az amerikai John Isnernek nem kevesebb mint 11 óra és öt percet kellett szenvednie azért, hogy legyőzze a francia Nicolas Mahutot. Ja, és nem mellesleg három napon át gyűrték egymást.

Marija Sarapova lenyelt egy motorkerékpárt (Fotó: sportskeeda.com) Marija Sarapova lenyelt egy motorkerékpárt (Fotó: sportskeeda.com)

Sikoly

Sokak számára megmosolyogtató, ahogyan a játékosok nyögnek és sikítanak egy-egy teniszmeccs alatt. 2009-ben azonban inkább összerezzent a publikum, mikor meghallotta az orosz Marija Sarapova velőtrázó 105 decibeles sikolyát. Megmérték, egy gyorsasági motorkerékpárból jön ki ilyen erejű hang.

További tartalmak