Musorujsag
Élő Eredmények

Ha Hamiltont már motiválja egy teszt…

Auto Motor und Sport
Lewis Hamilton nem tagadja, nem szeret tesztelni, ám elmondása szerint Bahrein után alapos oka volt aktivizálni magát.
Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Ha Lewis Hamilton is lelkesen beleveti magát a munkába egy évközi tesztnapon, tudhatjuk, valami nem stimmel. A háromszoros világbajnok az elmúlt szezonokban rendre megtalálta a módját annak, hogy kivonja magát a munka alól, s többször átengedte a tesztlehetőségeket Nico Rosbergnek, ám a Bahreini Nagydíj után ezúttal örömmel hosszabbította meg műszakját, s teljesített egy teljes napot az Ezüstnyíllal.

Alapos oka volt rá: a Sebastian Vetteltől és a Ferraritól elszenvedett vereség, mely rámutatott, a Mercedesnek javítania kell, ha ismét meg akarja védeni címeit. „A tesztek nem tartoznak a kedvenc elfoglaltságaim közé. Annál csak az interjúk a rosszabbak…” – ismerte el a brit csütörtökön. „Manapság a tesztek mások, mint korábban, kevésbé hatékonyak. Nem végezhetsz olyan sok összehasonlítást, mert nincs elegendő gumid, a pálya állapota, a hőmérséklet pedig folyamatosan változik. Ezúttal viszont jó okom volt tesztelni. Ez volt az első teszt, ami igazán motivált. Meg kell értenünk, miért vannak gondjaink a hátsó gumikkal.”

Bár Valtteri Bottas ennek kapcsán előrelépésekről és érdekes tanulságokról számolt be, csapattársa úgy véli, távolról sem oldották még meg a problémájukat. „Valamivel már többet tudunk, de még mindig nem mindent. Sok tényező van, ami szerepet játszhat ebben: az autó egyensúlya, a motorfék, a futómű beállítása, a súlyelosztás, az aerodinamikai egyensúly, a pálya hőmérséklete. Talán ezek egyvelegének köszönhető, de az is lehet, hogy van egy domináns tényező.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Szerinte Szocsiban a szabadedzéseken nem feltétlenül folytathatják a Bahreinben megkezdett munkát a gumik terén. És azt sem lesz könnyű felmérniük, mennyire voltak eredményesek a teszten. „Itt a hőmérséklet nem olyan magas. Még ha süt a nap, akkor is fúj a hűvös szél. Szocsi másfajta pálya, másfajta aszfalttal. Nem igazán terheli a gumikat. Én egykiállásos versenyt jósolok mindenkinek. Itt egyszerűbb hűteni a gumikat, ha túlmelegszenek. Vagyis a kártyákat újrakeverik” – állapította meg.

A hűvös idő és az alacsony gumikopás a Mercedes kezére játszhat. Sebastian Vettel ki is jelentette, őket tekinti favoritnak a hétvégén. Hamilton azonban nem venne mérget erre. Ahogy tesztelése is jelzi, csapata helyzete gyökeresen megváltozott tavaly óta. „Nincs biztos győzelem. Ha nyerni akarunk, ki kell vívnunk a győzelmet. Nekem és a csapatnak is a legjobbunkat kell nyújtanunk. Ha valahol hiányzik pár százalék, akkor már a Ferrari van elöl” – hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor nem gondolná, hogy a hozzáállásukon emiatt változtatniuk kellene. „Már nem dominálunk, de még ott vagyunk. Csak mert más az ellenfél, sok minden így sem változik” – tette hozzá.

További tartalmak