Fina 2017
×

Biros Péter: Nem szeretnénk lejáratni magunkat

m4sport.hu | Szerző: Riskó Márton
Szívet melengető hírt kaptunk a közelmúltban: az augusztusi, budapesti masters világbajnokságra - az egykori sikerkapitány, Kemény Dénes irányításával - újra összeáll a három olimpiai bajnoki címet szerzett vízilabda-válogatott. Az m4sport.hu munkatársa a 2008-ban világ legjobb játékosának választott Biros Pétert kérdezte a tornával és az előkészületekkel kapcsolatban.

– Hogyan készültök a tornára? Vannak közös edzések?

– Egyelőre mindenki saját magával készül. Nehéz összeegyeztetni, hogy mindenki egy helyen legyen. Nyilvánvalóan szeretnénk közös edzéseket, de hogy ezek mikor valósulnak meg, azt nem tudom megmondani. Mindenki ott intézi az edzést, ahol jelen pillanatban tudja. Én Egerben, a többiek gondolom Pesten, vagy Szegeden. A vb előtt valószínűleg tartunk közös felkészülést, hogy ne úgy nézzünk ki, mint egy szedett-vedett brigád” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter

– Ti mindent megnyertetek, de a sok aranyérem között nincs olyan, amelyet hazai rendezésű tornán szereztetek volna. A 2001-es budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet értetek el. Motivál benneteket, hogy bepótoljátok a hiányzó budapesti aranyat?

– Magunknak és a közönségnek szeretnénk egy szép emléket szerezni. Engem nem  az motivál, hogy akkor harmadikok lettünk, hanem az, hogy  ha már itthon vagyunk, akkor nyerjük meg a tornát. Nem is lehet más a célunk. Nem szeretnénk lejáratni magunkat, ezért muszáj edzenünk.

Eger, 2016. október 9. A háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter (háttal) fogadja Kásás Tamás gratulációját búcsúmérkőzése után az egri Bitskey Aladár uszodában 2016. október 9-én. MTI Fotó: Komka Péter Eger, 2016. október 9.
A háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter (háttal) fogadja Kásás Tamás gratulációját búcsúmérkőzése után az egri Bitskey Aladár uszodában 2016. október 9-én.
MTI Fotó: Komka Péter

– Az ellenfelekről tudtok valamit?

– Egyelőre semmit nem tudunk, nem néztünk utána, hogy kikkel játszunk.  Ahogy régen mondtuk, nem az ellenfelekkel kell foglalkoznunk, hanem magunkkal. Meglátjuk, mire leszünk képesek. Ha mindenki normálisan karbantartja magát, abból nem lehet probléma. Mindannyian várjuk a meccseket, és hogy újra együtt lehessünk.

– Szoktatok beszélni egymással? Elkezdődtek a viccelődések és ugratások?

– Személyesen, vagy telefonon nem igazán beszélünk, inkább üzeneteket írunk egymásnak. Mindannyian máshol vagyunk, más elfoglaltságaink vannak. Úgy gondolom, hogy ha találkozunk, fél óra múlva már jön az a fajta viccelődés, ami régen is jellemző volt ránk. Októberben, a búcsúmeccsemen is így történt. Ez egy borzasztóan jó, összetartó közeg, jó lesz újra együtt lenni.

A magyar Himnuszt énekli az aranyérmes magyar vízilabda-válogatott: Kósz Zoltán, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Märcz Tamás, Kiss Gergely, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Molnár Tamás és Fodor Rajmund (b-j) a dobogón, a XXVII. nyári olimpián -  MTI Fotó A magyar Himnuszt énekli az aranyérmes magyar vízilabda-válogatott: Kósz Zoltán, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Märcz Tamás, Kiss Gergely, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Molnár Tamás és Fodor Rajmund (b-j) a dobogón, a XXVII. nyári olimpián –
MTI Fotó

– Mióta bejelentették, hogy újra összeálltok, azt hallom az emberektől, hogy nagyon örülnek ennek. Még mindig rendkívül népszerűek vagytok. Mit tapasztalsz ebből?

– A masters vb egy vadiúj élmény lesz mindenkinek. Sportolóként jól ismernek bennünket, de mióta befejeztük az aktív játékot, még nem találkoztunk a közönséggel. Augusztusban végre megint egymásra találhatunk. Remélem, hogy sokan eljönnek a mérkőzéseinkre, hogy átélhessék azt, amit mi is átélünk. Sokan kérdezték, hol edzünk, jelentkeztek csapatok, hogy játszanának velünk felkészülési meccseket. Az időhiány miatt nehéz ezeket megvalósítani, de azért biztosan lesz alkalmunk együtt edzeni a nyáron.

– Az utódoktól, a jelenlegi férfi válogatottól milyen eredményt vársz?

– Bízom benne, hogy bejutnak a négy közé a fiúk, és ha már ott lesznek, akkor bármi megtörténhet. Nemcsak a válogatott tagjainak, hanem az egész magyar vízilabdázásnak nagy lökést adhatna, ha a hazai rendezésű világbajnokságon elődöntőt játszana a csapat. Újra felfelé ívelhetne a pálya, ami mostanában kicsit lefelé ívelt.