Musorujsag
Élő Eredmények

Rangos verseny helyszíne lesz Magyarország

MTI/M1
Világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontokat is szerezhetnek az indulók a V4 kerékpárversenyen, amelynek magyar szakaszát jövő szombaton rendezik.

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Sándor Benedek, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke hangsúlyozta, a viadal az év egyik kiemelt rendezvénye lesz.

„A kerékpársport az egyetlen sportág, amely egyben közlekedési forma, technikai sport, szabadidősport, egyéni és csapatsport is” – mondta. Kifejtette, a nemzetközi szövetség (UCI) naptárában szereplő, 1.2-es kiemelésű viadal fontos, hiszen a versenyzők a vb-re és az olimpiára kvalifikáló pontokat is gyűjthetnek.

Törzsök Zsolt főszervező hangsúlyozta, az eddigieknél több résztvevő, 27 csapatból mintegy 160 versenyző indul.

„Ekkora mezőny még nem tekert együtt kiemelt kategóriás, UCI-versenynaptárban szereplő viadalon Magyarországon” – közölte, hozzátéve, azért nem emeltek kategóriát, mert akkor nem indulhatna a teljes magyar élmezőny.

Kitért rá, két korábbi profi, a vb-ezüstérmes Bodrogi László és a belga Nico Mattan lesznek a viadal díszvendégei. Mint mondta, a Tour de France történetének eddigi egyetlen magyar szakasz-dobogóját elérő Bodrogi – aki pályafutása végén francia színekben indult – az elmúlt évtizedben nem volt hivatalos látogatáson Magyarországon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az ötödik alkalommal sorra kerülő viadalon Budapestről, a Westend City Center főbejáratától rajtol a mezőny. A 173,7 kilométeres táv során a versenyzők érintik többek között Budakeszit, Telkit, Zsámbékot, Bicskét, Zircet és Cseszneket, mielőtt – a tavalyihoz hasonlóan – a Pannonhalmi Bencés Főapátság előtt célba érkeznek a helyenként 15 százalékos emelkedő után.

A viadal másnap Szlovákiában folytatódik, míg a cseh, valamint a záró lengyel versenyre az eddigiektől eltérően ősszel, szeptember 16-án és 17-én kerül sor.

Lázár András Máté, a V4 nemzetközi koordinátora kiemelte, júliusban egy évre Magyarország veszi át a V4 elnökségét.

„Az elmúlt években egyre nőtt a fontossága, jelentősége ennek a politikai összefogásnak, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Közép-európai érdekek az európai döntéshozatalban megjelenjenek” – szögezte le. Hozzátette, nemcsak a politikai, hanem civil, kulturális eseményekre is sor kerül a négy ország együttműködésének jegyében, így jövő nyáron az elnökség ideje alatt kiemelt rendezvény lesz a V4 kerékpárverseny is.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Aru kihagyja a 100. Girót
Az olasz Fabio Aru sérülés miatt nem indul az év első háromhetes országúti kerékpáros körversenyén, a Giro d'Italián.
Kerékpár
Gilbert szökése aranyat ért
A belga Philippe Gilbert nyerte vasárnap az országúti kerékpárosok klasszikus egynapos viadalai közé tartozó flandriai körversenyt.
Kerékpár