Musorujsag
Élő Eredmények

Megválasztották az új öttusakapitányokat

m4sport.hu
A Magyar Öttusa Szövetség elnöksége 2017. január 4-én döntött úgy , hogy nyílt pályázatot írt ki a férfi és külön a női, valamint az utánpótlás válogatott szövetségi kapitányi posztjára. A pénteki elnökségi ülésen a korábban kijelölt bíráló bizottság álláspontját a szövetség elnöksége egyöntetűen elfogadta. Ennek értelmében Martinek Jánost felnőtt és junior férfi, Kállai Ákost női, míg Szloboda Józsefet utánpótlás szövetségi kapitánynak választották.

Miután Pálvölgyi Miklós – aki tizenhat éven át volt a sportág szövetségi kapitánya – bejelentette, hogy nem kívánja tovább betölteni a szövetségi kapitányi posztot, az elmúlt években megnövekedett taglétszám, valamint feladatok miatt, a Magyar Öttusa Szövetség úgy döntött, hogy – a korábbiakkal ellentétben – külön pályáztatja a női, a férfi, valamint az utánpótlás szövetségi kapitányi pozíciót. Végül négy érvényes pályázat érkezett és a mai elnökségi ülésen a korábban kijelölt bíráló bizottság álláspontját a MÖSZ elnöksége egyöntetűen elfogadta.

A döntés értelmében, a felnőtt és junior férfi versenyzők szövetségi kapitánya a kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó Martinek János lett, aki az elmúlt években megbízott főtitkárként segítette a szövetség munkáját.

A női versenyzők szövetségi kapitányi feladatait a korábban csapatban és váltóban is világbajnoki címet szerző, és eddig az utánpótlás szövetségi kapitányi posztot betöltő Kállai Ákosra bízta az elnökség.

A harmadik szövetségi kapitányi pozíciót, aki az utánpótlás irányításáért lesz felelős, Szloboda József tölti be, aki számára ez a feladat nem idegen, hiszen évek óta része volt az utánpótlás versenyek edzői csapatának.

Az új szövetségi kapitányok megbízatása határozott idejű: 2017. február 01-től – 2018. január 31-ig, amely a felek kölcsönös megelégedettsége esetén közös megegyezéssel hosszabbítható évenként az olimpiai ciklus lezárásáig.

Martinek János az atlantai olimpián elért harmadik helye után - MTI Fotó: Földi Imre Martinek János már régóta szeretett volna szövetségi kapitány lenni – Fotó: MTI/Földi Imre

Martinek János, a férfi válogatottak szövetségi kapitánya

„Szeretném azzal kezdeni, hogy természetesen óriási megtiszteltetés számomra az, hogy szövetségi kapitány lehetek. Köszönöm a bizalmat és azonnal elkezdjük a munkát, mert lesz feladatunk bőven. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem az elmúlt évek során, melyet nagyon fontosnak tartok továbbadni. Soha nem szakadtam el annyira a sporttól, hogy ne lássak bele pontosan, ne lássam, hogy milyen változások történtek és milyen változásokra van szükség. Edzői hitvallásom egy része, hogy elsősorban szellemi és nem szakmai problémákkal kell megküzdenie a szövetségi kapitánynak. Megváltozott világunkban a versenyzők motiváltsága, hozzáállása is új szemléletet kíván. Ezt helyrerakni nagy kihívás, de megoldható.”

Kállai Ákos ütős csapattal utazna Tokióba – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kállai Ákos, a női válogatottak szövetségi kapitánya

„Nagyon nagy megtiszteltetés számomra az új feladat. Nagy nevek után kapom meg a lehetőséget, hiszen Kulcsár Antalt és Pálvölgyi Miklóst követem női kapitányként, de szövetségi kapitányként még Pécsi Gábort is szeretném megemlíteni, mint nagy elődöt, bár ő nem női kapitány volt. Rengeteg feladatunk lesz, és nagy kihívásokkal kell szembenéznünk, de engem mindig is motiváltak a komoly feladatok, tehát ez nem okozhat gondot. Szeretnénk majd Martinek Janival leülni és kialakítani azt a munkamódszert, amivel garantálhatjuk az előrelépést, biztosíthatjuk a megfelelő felkészüléseket. Szeretném, ha az eredményesség terén is látványos lenne a javulás, de azt nem szabad elfelejteni, hogy hosszú távban kell terveznünk és gondolkoznunk. Abban bízom, hogy a tokiói ötkarikás játékokra már egy  ütőképes és eredményes csapattal utazhatunk.”

Martinek János és Kállai Ákos nyilatkozatát videóban is megtekintheti:

Szloboda József, utánpótlás szövetségi kapitány

Nagyon köszönöm az elnökségnek, hogy rám esett a választásuk. Az utánpótlás szövetségi kapitányi pozíció természetesen nagy megtiszteltetés, de legalább olyan nagy felelősség is. Szeretném az elődöm, Kállai Ákos munkáját folytatni, mert azt gondolom, hogy a program jó, a kijelölt út megfelelő és nagyon sok munkával sikeresek lehetünk. Hatalmas bázissal rendelkezünk, hiszen nagyon sok ügyes és tehetséges fiatal öttusázik, ami annak is köszönhető, hogy sok új egyesület alakult. Figyelnünk kell rájuk, segítenünk kell a munkájukat és így a tehetségekből nagyon jó versenyzőket nevelhetünk. Már túl vagyunk az idei felmérőn és nagyon várjuk a közelgő Budapest Bajnokságot, ami az ifiknek válogató lesz és remélem nagyon sokan neveznek majd, hogy bizonyíthassanak.”

 

Bretz Gyula - fotó: m4sport.hu Bretz Gyula versenyzőcentrikus elnökséget ígért – Fotó: m4sport.hu

Bretz Gyula, a MÖSZ elnöke

„Elegendő számú és jó minőségű pályázat érkezett a Magyar Öttusa Szövetséghez, de őszintén el kell ismernünk, hogy több jelentkezőre számítottunk. Ennek ellenére szeretném hangsúlyozni, hogy remek szakemberek adták be a pályázatokat. Az elmúlt időszakban megháromszorozódott az igazolt versenyzők száma, így tarthatatlanná vált az az állapot, hogy egy kapitány lássa el ezeket a feladatokat. Az eredményességet nem akarta veszélybe sodorni a szövetség, ezért döntöttünk az új felállás mellett. Pálvölgyi Miklós emberfeletti munkát végzett, tizenhat éve irányította a férfi, és nyolc éve a női válogatottunkat. Mostanra azonban már kiderült, hogy külön kell választanunk a területeket. A sikeres pályázatnak felsőfokú öttusa szakedzői végzettség volt a feltétele, de azt is nagyon szerettük volna, ha a versenyzők számára ismert és kedvelt szakemberek veszik át a válogatottak irányítását. Nagyon fontos, hogy jó kommunikációs képességekkel rendelkezzenek, hogy jól megértsék magukat a versenyzőkkel. Ezen kívül rendkívül fontos részükről a kapcsolattartás, a folyamatos kommunikáció megerősítése a versenyzőkkel és szakosztályaikkal.”

„Minimum négy éves folyamatban gondolkodunk, hiszen szeretnénk, ha hosszútávon biztosított lenne az öttusázók profi felkészítése és versenyeztetése, ezen dolgozik az elnökség, és ezen fognak munkálkodni az új szövetségi kapitányok is. Biztos vagyok benne, hogy remek döntések születtek és sikerekben gazdag, eredményes munkát kívánok a kapitányoknak.”

A mezőny idei első megmérettetése 2017. január 28-29-én lesz a Peridot Nemzetközi Fedettpályás versenyen.

A felnőtt férfi- és női válogatottnak eddig Pálvölgyi Miklós volt a szövetségi kapitánya, de a 72 éves szakvezető november közepén jelezte, hogy szerződése január 31-én lejár, és ő már nem pályázik. Pálvölgyi 2001-ben került a férfiválogatott élére és 2009-től irányította a női csapatot. Kapitánysága idején világbajnokságon 17 arany-, 8 ezüst- és 7 bronz-, Európa-bajnokságon pedig 19 arany-, 11 ezüst- és 10 bronzérmet nyertek a magyar versenyzők.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Vörös Zsuzsanna több pályázatot várt az öttusa szövetségi kapitányi posztokra
A magyar öttusázók riói olimpián nyújtott teljesítményével a szövetség, az edzők és a versenyzők egyaránt elégedetlenek voltak, így többen is változásokat sürgettek a sportágban. Mivel azonban a női és férfi szövetségi kapitányi posztot egy személyben betöltő Pálvölgyi Miklós november közepén jelezte, hogy szerződésének január 31-i lejártával nem kíván tovább kapitányként dolgozni, a Magyar Öttusa Szövetség új elnöksége nyílt pályázatot írt ki külön a női, a férfi és az utánpótlás szövetségi kapitányi posztra. A pályázatokat ma tizenkét óráig lehetett benyújtani.
Öttusa
Martinek János: "A szövetségi kapitánynak kell irányítania, nem pedig a versenyzőknek"
Martinek János nem titkolja, hogy szeretne a magyar öttusa-válogatott erőskezű szövetségi kapitánya lenni, a sportágon belül pedig komoly rendrakásba fogna. A versenyzők fejében kezdené a tisztogatást, az öttusa-válogatottat egységes csapattá kovácsolná, melynek tagjai közösen edzenek, kiemelt figyelmet szentelne az ötszámos koordinációnak, az utánpótláskorú versenyzőket mihamarabb a felnőttek közé integrálná és a versenyeztetés kérdését sem hanyagolná el.
Öttusa
Öttusa szövetségi kapitányok kerestetnek
Nyílt pályázatot írt ki a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) a férfi és külön a női, valamint az utánpótlás válogatottak szövetségi kapitányi posztjára.
Öttusa
Összefogásra van szükség az öttusában
A vártnál gyengébb olimpiai szereplés miatti támadások és az elmúlt időszak viharai után az összefogás fontosságát hangsúlyozták a Magyar Öttusa Szövetség évzáró ünnepségén.
Öttusa
Marosi Ádám finoman szólva elégedetlen a magyar öttusa helyzetével
Marosi Ádám, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó már a hétfői elnökválasztás előtt érzelemdús beszédet tartott, melyben teljes megújulásra szólította fel a sportágat, illetve a szövetséget. Álláspontját az M1 Ma este című műsorában fejtette ki bővebben.
Öttusa