Musorujsag
Élő Eredmények

Jelentős átalakulások a kajak-kenu sportvezetésében

Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Nem folytatja a munkáját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökeként Dr. Baráth Etele. A sportág eddigi vezetője az olimpiai ciklust lezáró tisztújító közgyűlésen 21 év után adta át a stafétabotot az eddigi főtitkárnak, Schmidt Gábornak, akit a küldöttek megválasztottak az MKKSZ új elnökének. Baráth Etele mostantól a közgyűlés elnökeként dolgozhat tovább.

Elnökjelöltként vágott neki a mai tisztújító közgyűlésnek Dr. Baráth Etele. A sportág 21 éve regnáló elnöke nyitóbeszédében azonban arra kérte a küldötteket, hogy ne őt, hanem szavazatukkal Schmidt Gábor kinevezését támogassák.

„Hihetetlen fejlődésen ment keresztül a sportág az elmúlt két évtizedben, egyesületeink száma az akkori 58-ról 146-ra emelkedett, a költségvetésünk pedig több mint a 200-szorosa a húsz évvel ezelőttinek. Egy ekkora szervezetnek szükség van egy olyan elnökre, aki nem társadalmi funkciót lát el, hanem főállású vezetőként felügyeli a sportág mindennapjait, ennek érdekében alapszabály módosítási javaslatot nyújtok be. Szintén javaslom, hogy Schmidt Gábor legyen a következő ciklusban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki egy személyben ellátná a főtitkári feladatokat is. A kajak-kenu ugrásszerű fejlődésen ment keresztül húsz év alatt, ezért tovább kell erősíteni a demokratikus működést és létre kell hozni egy olyan fórumot, amelyen keresztül a sportág egészének javaslatai az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak. Ezért jönne létre a közgyűlés elnöke funkció, amelynek elnökeként dolgoznék tovább a sportágért, amennyiben bizalmat kapok” – mondta a közgyűlésen Dr. Baráth Etele.

A küldöttek 146 igennel, két tartózkodás mellett elfogadták a funkció létrejöttét, majd megválasztották Dr. Baráth Etelét a közgyűlés elnökévé és a stratégiai bizottság vezetőjévé. A közgyűlés elnökének feladatai közé tartozik majd az innentől kezdve évente két alkalommal megrendezett közgyűlések levezetése, a sportág által megválasztott stratégia bizottság vezetése, két közgyűlés között pedig a sportág által elfogadott határozatok és stratégiák működésének felügyelete, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi üléseinek állandó meghívottjaként.

Az új alapszabály elfogadása után a küldöttek titkos szavazáson választották meg Schmidt Gábort a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökének. A 150 megjelent küldöttből 144 fő szavazott bizalmat az eddigi főtitkárnak.

Az újonnan felálló elnökségben a regionális kapcsolatokért felelős alelnök Kadler Gusztáv, a fejlesztési alelnök Apáthy Endre, a gazdasági és vagyongazdálkodási alelnök pedig Kárai Péter lett.

Dr. Baráth Etele elnöksége alatt a magyar kajak-kenu összesen 367 aranyérmet és több mint 800 dobogós helyezést szerzett a világversenyeken. 1995 óta a sportág összesen 17 arany-, 7 ezüst- és 8 bronzérmet gyűjtött az ötkarikás játékokon, amelynek 21 évvel ezelőtt egyetlen kétszeres olimpiai bajnoka volt, jelenleg pedig öt kétszeres-, öt háromszoros- és egy ötszörös aranyérmese van.

„Köszönöm a bizalmat és köszönöm Dr. Baráth Etelének az eddigi közös munkát. Nagyon örülök, hogy az elfogadott új alapszabály továbbra is lehetővé teszi számunkra, hogy ha más felállásban is, de ezután is együtt dolgozzunk a magyar kajak-kenuért ” – mondta az újonnan megválasztott elnök, aki az M1 aktuális csatornán péntek este emlékeztetett arra, hogy a kajak-kenu az elmúlt időszakban kiemelt sportágként kiemelt figyelemben, extra finanszírozásban részesült, s mint mondta, a források egy részét új egyesületek létrehozására, edzők támogatására, a képzés erősítésére fordítanák, illetve nagyon szeretnék, ha Budapesten megépülne egy szlalompálya.

Schmidt Gábor, aki az elnöki pozícióban Baráth Etelét váltja, beszélt arról is, hogy a riói szereplés a három olimpiai arannyal pozitív volt, de van azért hiányérzetük is, a férfi kajak, illetve kenu szakágban meg kell fordítani a trendet, amire az utánpótlásban elért eredmények jó alapot szolgáltathatnak.

A műsorban szóba került a szövetségi kapitányi poszt betöltése is. Ezzel kapcsolatban Schmidt Gábor emlékeztetett arra, hogy a jövő hét a pályázatok leadási határideje, az elnökség azután foglal állást.
„Még ebben az évben megszületnek a döntések. Egy erős elnökség és egy nagyon erős szakmai vezetés fog felállni a jövő évre” – ígérte Schmidt.

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Felbomlott a világbajnok egység
Külön utakon folytatja pályafutását a kenupárosban világbajnok Vasbányai Henrik és Mike Róbert. Mike úgy döntött, hogy Korisánszky Dáviddal szeretné kipróbálni a párost.
Kajak-kenu
Két év múlva Budapesten lesz a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség kongresszusa
Két év múlva, 2018-ban Budapesten lesz a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) kongresszusa - többek között erről is döntöttek a hétvégén a sportág küldöttjei Bakuban. Az idei tisztújításon a következő olimpiai ciklusra ismét az eddigi elnök, a spanyol Jose Perurena Lopez kapott bizalmat.
Kajak-kenu
Kozák Danuta is a budapesti olimpiáért kampányol
Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos az M1 Ma reggel című műsorában beszélt arról, hogy az olimpia óta nem sok mindenre volt ideje, mert annyi közönségtalálkozóra hívták, hívják. Az UTE klasszisa jól emlékszik, mekkora élményt jelentett neki gyermekként a szegedi kajak-kenu világbajnokság, ezért is állt a 2024-es magyar rendezés mellé.
Kajak-kenu
Négy évük lesz az átállásra a magyar kajak-kenusoknak
Négy év múlva a tokiói olimpián már a két női kenus számban is érmeket osztanak, ugyanakkor a férfi kajak-kenusoknál csak egy sprintszám marad. A Sportreggeli vendége volt Storcz Botond a kajak-kenusok szövetségi kapitánya, aki beszélt a magyar sportolókat érintő változásokról, a kajak-kenusok riói szerepléséről,
Kajak-kenu