Izland Ausztria ellen nyert, és másodikként került a tizenhat közé

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának utolsó fordulójában Izland 2-1-re győzött Ausztria ellen. Az északiak ezzel a magyar és válogatott mögött csoportmásodikként jutottak tovább, keleti szomszédaink pedig csoportutolsóként búcsúznak a kontinenstornától.

A mérkőzésen két perc sem telt el, amikor Johann Gudmundsson majd' huszonöt méterről lőtt kapura, a labda a jobb oldali kapufa és a felsőléc találkozásáról pattant vissza a mezőnybe.

A 11. percben Hannes Halldórsson hozta a frászt az izlandiakra, ugyanis a kapus addig kezelgette, állítgatta a labdát, amíg Marko Arnautovic elcsente tőle, de berúgni nem tudta.

A 18. percben egy nagy bedobás után Jon Bödvarsson estében lőtt a hálóba, ezzel Izland biztosan továbbjutó pozícióba került, Ausztria pedig csoportutolsóként zárt volna.

A 36. percben Ari Skúlason szabálytalankodott az izlandiak tizenhatosán belül David Alabával szemben, a védő sárga lapot, az osztrák csapat pedig büntetőt kapott. A tizenegyest Alexander Dragovic végezte el, a labda a jobb oldali kapufát érintve gurult ki az alapvonalon túlra...

A második félidő első pillanatától kezdve nyomtak az osztrákok, akikhez két csatár is beállt a szünetben. A 60. percben lett meg a mezőnyfölény eredménye, a második félidő első percében pályára lépő Alessandro Schöpf remek szóló után a tizenegyesponttal egymagasságban, attól két méterrel balra sodródva ballal lőtt a hosszú alsóba.

A lefújásig az osztrákok alakítottak ki több helyzetet, de az izlandiak lőttek gólt a hosszabbítás utolsó percében, a teljesen kitámadó elelnfélt remekül megkontrázták, és a támadás végén a csereként beálló Arnór Ingvi Traustason lőtt a kapuba.

Izland Magyarország mögött, de Portugália előtt, csoportmásodikként jutott tovább, a nyolcaddöntőben pedig Angliával küzd meg a következő körbe kerülésért. Ausztria ugyan utolsó meccsén megszerezte első gólját az Eb-n, de így is csoportutolsóként búcsúzik Franciaországtól.

Izland-Ausztria 2-1 (1-0)

Párizs, Stade de France, 65 714 néző. Vezette: Szymon Marciniak (lengyel)

Gólszerző: Bödvarsson (18. perc), Traustason (94. p.), illetve Schöpf (60. p.) 

Sárga lap: Skúlason (36. p.), Sigthorsson (51. p.), Arnason (80. p.), Halldórsson (82. p.), illetve Janko (71. p.)

Izland: Halldórsson - Saevarsson, R Sigurdsson, Arnason, Skúlason - Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (Traustason (80. p.), Bödvarsson (Bjarnason, 81. p.)

Ausztria: Almer - Dragovic, Prödl (Schöpf, 46. p.), Hinteregger, Fuchs - Klein, Baumgartlinger,  - Ilsanker (Janko, 46. p.), Alaba, Arnautovic - Sabitzer (Jantscher, 78. p.)



A csoport másik mérkőzésén: Magyarország-Portugália 3-2 (1-1)

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 5 pont (6-4), 2. Izland 5 (4-3), 3. Portugália 3, 4. Ausztria 1