Musorujsag
Élő Eredmények

"Tőlem csak örökölni lehetett a labdát" - Gera küzdeni fog az Eb-keretbe kerülésért

fradi.hu
Gera Zoltán szerint kiemelkedő tavaszi teljesítményre van szüksége ahhoz, hogy bekerüljön a nyári Európa-bajnokságra utazó válogatottba.

A Ferencváros két hónap múlva 37 éves alapembere a fradi.hu-nak adott hosszú interjút, amelyben elmondta, neki sem garantált a helye a Bernd Storck csapatában, de azért dolgozik, hogy pályára léphessen Franciaországban.

Gera Zoltán - fotó: MTI/EPA/Andrew Paton Gera Zoltán – fotó: MTI/EPA/Andrew Paton

A Premier League-ben több mint 150 mérkőzést játszott futballista fizikálisan jól érzi magát, így szerinte még egy szezont biztosan vállal. „Ha minden jól alakul, legalább egy idényt szeretnék még játszani, aztán lehet, hogy jó pár évig itt rongálom még a levegőt.”

A Fradi felkészülési időszakáról elmondta, változatos edzéseket tartott a csapatnak a Thomas Doll vezette stáb. „Nem is tudom, hogy volt-e két ugyanolyan edzésünk az elmúlt időszakban. Gyakoroltuk a taktikát, a kapuralövéseket, és minden olyat, amire szükség van egy mérkőzés felépítéséhez. Ezért is látom úgy, hogy jól sikerült a felkészülés.”

Király Gábor, Gera Zoltán és Böde Dániel az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás Király Gábor, Gera Zoltán és Böde Dániel az M4 Sport – Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A német trénert közvetlen, szenvedélyes edzőnek tartja, aki ugyanakkor szigorú is tud lenni. „Tudjuk, hogy ha megcsináljuk, amit kér, és nem élünk vissza a közvetlenségével, akkor remek a kapcsolatunk vele. Ez nagyon tetszik nekem.”

Gera szerint az edzői stáb tagjai remekül kiegészítik egymást, ha Doll túl szenvedélyessé válik, akkor Ralf Zumdick és Máté Csaba megnyugatja őt. „Fontos, hogy a szakmai stáb is felépített legyen. Sok meccset nem vesztettünk vele, de persze volt, amikor nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettük volna. Látszik azonban, hogy szépen fejlődünk. Olyan játékosok robbantak be, akikről senki nem gondolta volna. Voltak olyan meglátásai – például, amikor Somaliát középre tette -, amelyek nagyon beváltak. Bátran nyúl a játékosokhoz, nem csak a saját posztjukon játszatja őket. Ez mindenképp őt dicséri.”

Nagy Ádám - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Nagy Ádám – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zöld-fehéreknél felfedezett, a válogatottba is bekerült Nagy Ádámot értelmes, szerény emberként írta le, akinél kicsi a kockázata annak, hogy elszálljon. „Tudja, hogy rengeteg területen kell fejlődnie, de korához, rutinjához képest nagyon jól megoldja a feladatát a Fradiban és a válogatottban is. Szép jövő áll előtte, de fontos, hogy töretlenül fejlődjön. Amikor egy fiatalt bedobnak a mélyvízbe, nincs rajta nyomás, élvezi, hogy lehetőséget kapott. Aztán eljön az időszak, amikor elvárják tőle a folyamatos jó játékot, ekkor derül ki, mire képes igazán. Ahogy látom, Ádám ezt is jól kezeli, tudja, miben kell a leginkább fejlődnie, hogy később akár egy jobb bajnokságba továbblépjen. Figyel arra, amit mondunk neki, remélem, a Fradiban és a válogatottban is sok jó meccse lesz. Az ő játéka arra alapul, hogy sokat fut, nagyon jól passzol, nem adja el a labdákat. Azért ha magamra gondolok, hogyan játszottam… Tőlem csak örökölni lehetett a labdát.”

További tartalmak