Musorujsag
Élő Eredmények

Abu-dzabi Nagydíj: versenyzői nyilatkozatok

Sky Sports, Csapatok
A két Mercedes taktikai csatájával és Nico Rosberg győzelmével zárult a 2015-ös Forma–1-es szezon. Lewis Hamilton abu-dzabi második helyével nem, évével viszont annál elégedettebb lehet. Kimi Raikkönen megszerezte idei harmadik dobogós helyét, a mezőny sűrűjéből rajtoló Sebastian Vettel közvetlenül mögötte ért célba, Sergio Pérez pedig a nagyok első számú követője volt. Max Verstappent büntették, Fernando Alonso már-már föladta a versenyt, végül mégis célba ért – így értékeltek a főszereplők az Abu-dzabi Nagydíj után!
Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Kimi Räikkönen (Fotó: Moy / XPB Images) Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Kimi Räikkönen (Fotó: Moy / XPB Images)

Cikkünk folyamatosan frissül!

Nico Rosberg, Mercedes – 1. hely

„Számomra Austin volt a mélypont, az egy kemény hétvége volt, de szerencsére sikerült erősen visszatérnem és pozitívan zárhattam az évet. Bármelyik pillanatban indulhat a következő idény, akár holnap is! Most nincs szükségem a pihenésre. De komolyra fordítva a szót; természetesen jó így befejezni az évet, és elkezdeni a téli szünetet. Nagyszerű autót kaptam a csapattól, amiért továbbra is hálás vagyok. Lewis ellen nagyon nehéz versenyezni, hiszen ő az egyik legjobb, szóval ennek fényében még édesebb a siker, amikor legyőzhetem őt. Jó ez a csata kettőnk között; ezért érdemes versenyezni! A következő év is izgalmas lesz; biztos jó autót kapunk a csapattól, és ott lesznek még a vörösök is, bár azért remélem, túl közel nem kerülnek hozzánk. Keményen fogunk dolgozni a télen!”

Lewis Hamilton, Mercedes – 2. hely

„Hihetetlen volt ez az idény! Boldog vagyok, hogy itt lehetek, és itt ünnepelhetem az ország 44. évfordulóját. Boldog vagyok, és köszönettel tartozom a csapatnak a mai és az egész éves munkájukért. Örülök, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek. Miután Nico hamarabb kiment a bokszba, szerintem sokkal tovább az én abroncsim sem maradtak volna meg, nem hiszem, hogy befejezhettem volna rajtuk a versenyt, szóval ki kellett jönnöm. Lehet, hogy túl sokáig vártunk a kiállással, de mégis úgy érzem, kihoztuk a legjobbat ebből a helyzetből.”

Kimi Räikkönen, Ferrari – 3. hely

„Jobban kezdtük az idényt, de nem volt ideális az évem. Összességében semmiképpen. Néha így sikerült, néha úgy. Most megvolt a sebességünk, de az év során hol problémáim voltak, hol én hibáztam. A mai napon, illetve ezen a hétvégé minden jó volt, minden jól működött, minden simán ment. Élvezet volt vezetni az autót, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy megverjük a Mercedest. De mindent megteszünk, hogy jövőre más legyen a helyzet.”

Sebastian Vettel, Ferrari – 4. hely

„Mindent megpróbáltam ma, de egyértelmű, hogy ha a 15. helyről indulsz, nem könnyű túljutni a mezőnyön. Szerintem ez volt a lehető legjobb eredmény ma, amit elérhettünk. Nagyon boldog vagyok a csapat miatt, hogy egy negyedik hellyel szolgálhattam számukra. Ez egy nagyszerű év volt, és jól is zárult.”

Sergio Pérez, Force India – 5. hely

„Boldog vagyok az eredménnyel! Amikor azt érzed a nap végén, hogy mindent kihoztál az autóból, amit csak ki lehetett, akkor boldognak kell lenned, és én most ezt érzem. De nemcsak a futammal, a szezonnal is elégedett vagyok. Nagyon jó formában vagyok, és tényleg kíváncsian várom a folytatást. Többször elmondtam idén, hogy pályafutásom legjobb formájában voltam. Fejlődtem, és mivel még fiatal vagyok, remélem, jövőre még tovább léphetek. A csúcs természetesen a dobogó volt.”

Daniel Ricciardo, Red Bull – 6. hely

„Jobb lett volna az első öt közé kerülni, de nem tudtam tartani Sebastiant. Egyetlenegy kör erejéig tudtam előtte maradni, mielőtt könnyen leelőzött a szuperlágy abroncsokon. Próbáltam elkapni Pérezt, de egyszerűen nem bírtam gyorsabban menni. Bár voltak szórakoztató részek, azért szerettem volna egy kicsivel több csatát vívni, szeretek ezen a pályán harcolni. Úgy vélem, egészen jó formában zártunk, hiszen mindent kihoztunk az autónkból, szóval boldogabban fejezem be az évet, mintha két-három futammal előbb ért volna véget. Jó lenne, ha már a jövő héten versenyezhetnék, viszont annak is örülök, hogy lezárult ez a szezon. Én magabiztosan várom a következőt!” 

Nico Hülkenberg, Force India – 7. hely

„Keményen kellett dolgoznom, hiszen voltak nehezebb részei a versenynek. A rajt egészen jó volt! Mindenki befelé húzott, szóval én ott maradhattam a külső íven. Bátor lépés volt, de nyertem vele pár pozíciót. Sajnos később eléggé alulkormányozott volt az autóm, nehéz volt kormányozni ez pedig nem túl jó egy olyan pályán, ahol ennyi szűk kanyar található, szóval az első két etapban elég sokat szenvedtem. Az utolsó szakasz jó volt, jobb ritmust találtam, ez pedig kellett ahhoz, hogy megvédjük a pozíciónkat. Kemény futam volt, szóval a hetedik helyezés jó eredménynek számít. Nem ez volt a legjobb szezonom, de a lehetőség adott, hogy tanuljak belőle és erősebben térjek vissza!” 

Felipe Massa, Williams – 8. hely

„Nagyon nehéz verseny volt, az a fajta, amelyen az elejétől a végéig semmi sem történik igazán. Egész verseny alatt a hozzánk hasonló tempójú versenyzőkkel, Kvjattal és Hülkenberggel harcoltam, és nagyon nehéz volt előzni. Próbáltam óvni a gumikat, aztán sikerült megelőznöm Kvjatot, de őszintén szólva ez egy nagyon unalmas futam volt. Most nagyon keményen kell dolgoznunk azért, hogy egy jó 2016-os évünk legyen. Az idei év sem volt rossz, de ennél többre vágyunk. Minden téren javítanunk kell, minden egyes területen dolgoznunk kell, mert az előttünk állók is folyamatosan javulnak. Hatékonynak kell lennünk.”

Romain Grosjean, Lotus – 9. hely

„Jó verseny volt! Nagyon szerettem volna még egy utolsó tényleg jó futamot futni a csapattal, hogy megköszönjem mindazt, amit az évek során kaptam. A mezőny végéről kellett indulnom, de utólag nézve legalább akciódúsabb lett a versenyem, több akcióval! Az első etap eléggé hosszú volt, de szerencsére jól felkészítettük rá az autót, és profitáltunk is belőle, szóval működött a dolog. Az idei volt a legjobb szezonom a Forma-1-ben, mind az időmérős, mind a versenyen nyújtott teljesítményt nézve. A legtöbb első szabadedzést ki kellett hagynom, szóval kevesebb időm volt a felkészülésre, de ebből is sokat tanultam. Mindenkit megöleltem a garázsban; rengeteg érzés kavarok bennem!” 

Danyiil Kvjat, Red Bull – 10. hely  

„Jó, hogy be tudtuk fejezni ezt a futamot, az első felében pedig a tempóval is elégedett voltam. A táv feléig úgy tűnt, erős versenyt zárhatunk, hiszen Massát és Hülkenberget is tartani tudtam, később azonban fel kellett adnom a harcot, hiszen gondok akadtak az elektronikával. Ettől kezdve nagyon sok időt veszítettünk az egyenesekben, és szinte minden körben volt valami problémánk, szóval ezt figyelembe véve úgy érzem, kihoztuk a maximumot a versenyből. Ennek örülök! A következető évben szeretnénk néhány előrelépést tenni.”  

Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)

 

 

 

 

Carlos Sainz, Toro Rosso – 11. hely

„Jó nap volt ez, és összességében a hétvége is, főleg a nehéz kezdés után. Örülök, hogy megoldottunk a problémákat, melyek pénteken jelentkeztek és végül megszereztük a 11. helyet; azt hiszem, ma tényleg ez volt a maximum. Ez is jól mutatja, hogy ha nincsenek problémáink, jók lehetünk. Az első évemet összességében pozitívan értékelem, hiszen sokat tanultam és teljesen egyértelmű, hogy fejlődtem, mint autóversenyző. Remélem, a jövőben még erősebb lehetek. Végül szeretnék köszönetet mondani a csapatnak az egész éves munkáért. Nagyszerű volt!”  

Jenson Button, McLaren – 12. hely

„Ami a boxutcai esetet illeti: tudtam, hogy ki fogják engedni, de szerintem nemigen volt fogalma arról, hogy érkezem. Felkészültem az ütközésre, és meg is történt. Ez elrontotta a kiállásomat kicsit, a srácok pedig meg is ijedtek, sok időt veszítettünk a kiállásnál. A legrosszabb viszont az volt, hogy a versenyben maradáshoz mindig a DRS-zónában kellett maradnom, ahogy egész évben is, de kicsúsztam belőle, és ezzel sok időt veszítettem. Nem előztem túl sokat, inkább csak védekeztem, de Ericsson megelőzését élveztem. A védekezés is jó volt, elég agresszív voltam, és egy Williams előtt végeztem. Ez – figyelembe véve a két autó közötti különbséget, valamint hogy mennyire nehéz magunk mögött tartanunk másokat, igazán jó eredmény. Az autóm tegnap volt a legjobb egész évben, és ez most sem változott. Tudjuk, mik a gyengeségeink, javítanunk kell az autónkon, minden területen, de már nagyon várom, hogy jövőre jobb helyezésekért harcolhassunk a Williamsekkel!”

Valtteri Bottas, Williams – 13. hely

„Ez most megint nem az én napom volt. Végső soron a tempóm olyan volt, amilyennek vártuk. A csapat konstruktőri harmadik helye fontos, az én ötödik helyem pedig rendben van. Nem éppen erre vágytam. Nagyon sokat kell tanulnunk az idei évből, a csalódásokból, hogy erősebben térjünk vissza a következő évben. Az első köröm nem volt jó, mindig rossz íven, a pálya rossz oldalán találtam magam, amivel több helyet is elvesztettem. De igazán a kiállásnál siklott félre minden. A csapat zöld jelzést adott, én pedig csak mentem. De eléggé kicsi a mozgásterünk, és amikor felfogtam, hogy érkezik a McLaren a boxához, már túl késő volt.”

Marcus Ericsson, Sauber – 14. hely

„Tisztességes eredmény volt ez egy nehéz hétvége után. Más stratégiával próbálkoztunk, de a futam közepén szenvedtünk; sajnos nem tudtunk harcba szállni a pontszerző helyekért. Azt hiszem, teljesítmény tekintetében ma kihoztuk az autóból a maximumot, az eredmény azonban kiábrándító. Most zárult le az első évem a csapattal, ezért szeretnék mindenkinek köszönetet mondani a pályán és a gyárban végzett kemény munkáért. Sokat tanultam, és sok nagyszerű embert ismertem meg!”

Felipe Nasr, Sauber – 15. hely

„Nem volt szerencsém a futam elején, hiszen szendvicsbe kerültem és megsérült az első vezetőszárnyam. Emiatt hamar ki kellett állnom a bokszba és sajnos időt veszítettem. Innentől kezdve minden a felzárkózásról szólt. Az eredmény nem volt túl jó; nem így akartam befejezni az évet, összességében azonban elégedett vagyok ezzel a szezonnal. Örülök, hogy a csapat megőrizte a 8. helyezést, és annak is, hogy én meg tudtam tartani a sajátomat. Most mindenkinek szeretnék köszönetet mondani az év során végzett munkáért!” 

Max Verstappen, Toro Rosso – 16. hely

„Nem ilyen versenyre vágytam, de a tempónk jó volt, főleg a verseny elején, amikor még a Red Bullokkal harcoltunk. Sajnos a nyolcas kanyarban elfékeztem a gumikat, ezért hamarabb ki kellett állnom, ez pedig rossz hatással volt a futamomra. Volt pár jó előzésem a hajtűkanyarban, de ezt leszámítva eléggé magányos voltam; unalmasan telt a futam. Maga a szezon pozitív volt, voltak jó eredményeim és többször bekerültem a Q3-ba, szóval összességében boldog vagyok!” 

Fernando Alonso, McLaren – 17. hely

„Spórolnunk kellett a gumikkal, az üzemanyaggal, sok mindennel, és a fiúknak azt mondtam, próbáljuk meg nyomni, élvezni a versenyt kicsit, és ha nem történik nagy baleset, mi pedig tizennyolcadikak vagyunk, talán kiállhatunk, mert annak semmi értelme, hogy csak spórolunk mindennel. Így is csináltuk, de aztán tesztelni akartuk a szuperlágy gumit kevés benzinnel, hogy lássuk, milyen az autó teljesítménye, mennyire szemcsésedik, és minden jól működött. A futam az elejétől a végéig nehéz volt.”

Will Stevens, Manor – 18. hely

„Örülök, hogy pozitívan, újabb kettős célba érkezéssel ért véget a debütáló szezonom. Ez a lehető legjobb jutalom a csapattagoknak, azoknak, akik a pályán dolgoznak és azoknak is, akik a főhadiszálláson. Ezen a hétvégén nagyon jól éreztem magam az autóban, és ez a futam ideje alatt sem változott. Elégedett vagyok azzal, ahogyan a dolgok alakultak az első szezonomban. Mindent beleadtam, és úgy érzem, ez tényleg csak a kezdet volt. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani a támogatásért, különösen Johnnak és Graeme-nek, akiktől ma búcsúzunk!”

Roberto Merhi, Manor – 19. hely

„Kiábrándító verseny volt! Sajnos nem úgy fejeztem be az évet, ahogyan szerettem volna. A bokszból indultam, ez pedig sokkal nehezebbé tette az egész versenyt. Az első etapban kockásra fékeztem az abroncsokat és továbbra is szenvedtem a fékekkel, ahogyan a hétvége korábbi részein is. Ennek ellenére elégedett vagyok a debütáló szezonommal és szeretnék mindenkinek köszönetet mondai. Nemcsak ezt a különleges lehetőséget, hanem azt a kemény munkát is, amit a szezon során végeztek. Voltak nehéz idők, de nagyon büszke vagyok! Johnnak és Graeme-nek sok sikert kívánok; én személy szerint biztosra veszem, hogy nem most láttuk őket utoljára.” 

Pastor Maldonado, Lotus – kiesett

„Ez olykor megesik. Ilyen a versenyzés. Most már a jövő évre gondolunk, próbálunk jobbak és jobbak lenni. Minden eszközünk megvan a javításhoz, és az esélyünk is. Remélem, hogy a Renault érkezik.”

Fernando Alonso (Fotó: xpbimages.com) Fernando Alonso (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak