Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen és Bottas megbeszélték

F1Reports, Speedweek
Kimi Räikkönen jobban tette volna, ha nyíltan beismeri az Orosz Nagdíj hajrájában elkövetett hibáját – véli a honfitárs Mika Häkkinen.
Kimi Räikkönen (Fotó: Price / XPB Images) Kimi Räikkönen (Fotó: Price / XPB Images)

Ordítozásról azért szó sem volt, ám az elejtett káromkodás így is jelezte, a mindig hűvös Valtteri Bottast ezúttal kihozták a sodrából. A tettes ráadásul honfitársa, Kimi Räikkönen volt, aki az Orosz Nagydíj utolsó körében egy bevetődős féktávon belecsúszott ellenfelébe, a gumifalba küldve őt. „Mi a **** csinált?!” – kérdezte Bottas a csapatrádión, miután szembesült a ténnyel, elúszott már-már megszerzett harmadik helyezése.

Az FIA végül Räikkönent találta hibásnak, s utólagosan 30 másodperces büntetést, valamint három büntetőpontot adtak neki. Egy harmadik finn, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen szerint teljesen jogosan. „Egyetértek a büntetéssel. Úgy tudom, hogy megbeszélték a történteket” – nyilatkozta 1998 és 1999 legjobbja az Ilta Sanomatnak.

A Bottas menedzsmentjében is érintett Häkkinennek az ugyanakkor cseppet sem tetszett, hogy Räikkönen nem vállalta nyíltana felelősséget a történtekért. „Szerintem Kimi kissé frusztrált volt amiatt, hogy a csapattársa már megint előtte végzett a dobogón” – fogalmazott, majd egyik saját hasonló balesetét idézte fel. „Ez hasonlított ahhoz, amikor 1994-ben Japánban belementem Ayrton Sennába. Rosszul mértem föl a féktávot, és miattam esett ki a versenyből. Úgy döntöttem, megbeszélem ezt Ayrtonnal, aki akkor a Williams versenyzője volt. Átmentem a csapathoz a mérnöki megbeszélés helyszínére, ahol mindenki ott volt, majd elismertem a hibámat, és kiemeltem, hogy nem volt szándékos. A következő versenyen Ayrton szerintem már sokkal többre becsült. Tisztelt azért, hogy a Williams-csapat alkalmazottai előtt tettem ezt. Ayrton a szemembe nézett, és a kezét a vállamra tette. Szerintem jobb, ha a hibádat szemtől szembe beismered” – vélekedett a McLaren volt versenyzője.

További tartalmak