Musorujsag
Élő Eredmények

Még várakozhat a Lotus

BBC,
Nem valószínű, hogy december előtt eldől a Lotus sorsa, hiszen a csapatnak hosszú hetekig kell még várnia a Renault döntésére – árulta el az egylet helyettes csapatvezetője, Federico Gastaldi. Addig, amíg nem kerül pont az ügy végére, az egylet feltehetően új pilótáját sem nevezi meg.
Pastor Maldonado (Fotó: Charniaux / XPB Images) Pastor Maldonado (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Noha a Renault a Japán Nagydíj után hivatalossá tette, érdeklődik a csapat felvásárlása iránt (a gyár vezetői már a szándéknyilatkozatot is aláírták), komolyabb előrelépés azóta sem történt. Az adásvétel bejelentésének csúszása sokak szerint rossz előjel az istálló jövőjére nézve, hiszen a Renault segítsége nélkül bizonytalanná válhat sorsuk. Az érdeklődés pedig hiába öltött hivatalos formát, ez még nem jelent egyet azzal, hogy végül sor kerül a megegyezésre; a korábbi csapatvezető, Eddie Jordan például kijelentette: „Ezek a szándéknyilatkozatok annyit sem érnek, mint a papír, amire írják őket!”

Egy biztos, az arany-feketéknek szükségük van francia cég segítségére, hiszen anyagi helyzetük egyre nyugtalanítóbb. Az Orosz Nagydíjon balesetet szenvedő Romain Grosjean például a hétvége után elsősorban azon aggódott, vajon lesz-e elengedő pótalkatrésze az alakulatnak ahhoz, hogy megjavítsák versenygépét a soron következő amerikai futam előtt. Ezeket a problémákat látva egyre könnyebb megérteni a francia pilóta döntését, aki a Renault lehetséges érkezése ellenére sem hosszabbította meg szerződését a bizonytalan sorsú versenycsapattal (Grosjean a következő szezonban a mezőnyhöz újonnan csatlakozó Haas-istálló versenyzője lesz).

Jolyon Palmer (Fotó: Batchelor / XPB Images) Jolyon Palmer (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Pozíciójának első számú esélyese több forrás szerint is az idén tesztversenyzőként dolgozó Jolyon Palmer, a csapat jövőjéről (és ezáltal saját versenyzői szerződéséről) azonban egyelőre ő sem tud semmi biztosat. Sőt egy kicsit aggódik is. „Tényleg boldogan közölném, hogy én veszem át a helyét, de nem tehetem” – mondta a GP2 tavalyi bajnoka a BBC-nek. „Ha (a Renault beszállása) mégsem jön össze, a jelenlegi tulajdonosok talán leásnak jó mélyére és találnak valami mást a következető szezonra” – teszi hozzá bizonytalanul.

Palmer mellett a McLaren-Honda védencet, Kevin Magnussent és Stoffel Vandoorne-t is szóba hozták az alakulattal, akárcsak Jean-Éric Vergne-t, aki egyesek szerint a Renault első számú kiszemeltje lehet, a cég ugyanis szeretne legalább egy francia pilótát. A helyzet azonban bonyolult, a Renault-szerződés körül bizonytalanság ugyanis a pilótaválasztásra is rányomja bélyegét. „Már nem választhatunk egyedül” – ismeri el Gastaldi. „Az átvételi folyamat azonban hosszú; ez az egész talán csak decemberben zárul le. Nem hiszem, hogy addig bármilyen döntés születik, hacsak a Renault vezetői meg nem gondolják magukat” – teszi hozzá az argentin szakember.

A helyettes csapatvezető később azt is elmondta, Grosjean döntése meglepte az istállót, majd Vergne említésekor elhintette, nem a nemzetiség dönt az ülés sorsáról. „Romain választása megdöbbentett bennünket, hiszen ő volt a legmegfelelőbb ember erre a feladatra. Tapasztalt, évek óta itt van a csapattal, francia, tehát tényleg meglepett, hogy a Haashoz igazolt. Nem készültünk fel arra, hogy új versenyzőt keresünk, és egészen őszintén mondom, még listánk sincs a lehetséges utódokról. Én úgy gondolom, az állampolgárság nem fog szerepet játszani ebben (a döntésben), de szeretném ismét kiemelni, hogy ez is olyan dolog, ami az új tulajdonosokon múlhat” – zárta gondolatát.

Federico Gastaldi (Fotó: Moy / XPB Images) Federico Gastaldi (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak