Musorujsag
Élő Eredmények

Berki "gyakorlatkész" a kvalifikációs vb-re

MTI
Berki Krisztián-nak az október 23-án kezdődő glasgow-i, olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon lólengésben a dobogón kell végeznie ahhoz, hogy kvótát szerezzen Rióra.

A lólengés londoni győztese a szerdai sajtónyilvános edzés után elmondta, állapota szépen javul, már nem érzi a vállában azt a fájdalmat, ami miatt pár héttel ezelőtt az országos bajnokságot ki kellett hagynia. A tornász hozzátette: most már csupán apróbb fájdalmat érez, de ennek a sérülésnek semmi köze ahhoz, ami miatt tavasszal műteni kellett a vállát.

„Bár még nem vagyok szászázalékos állapotban, de jól érzem magam, és már csak fizikailag kell egy kicsit javulnom. Még van másfél hetünk a világbajnokságig, ahol bízom benne, hogy az erősebbik gyakorlatomat tudom majd bemutatni” – fogalmazott az olimpiai bajnok. Kovács István, Berki edzője és egyben a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya szerint tanítványának egy ideg csípődött be a vállában, ezért az egyik izma nem működött megfelelően, emiatt pedig három elemet nem tudott végrehajtani. A szakember megnyugtatta a jelenlévőket, hogy Berki két hete már minden elemet tud gyakorolni, és szavaival szerint már „gyakorlatkész”.

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász a Testnevelési Egyetem (TF) új szabadtéri referencia fitneszparkjában 2015. szeptember 30-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az edző beszélt arról is, hogy Berkinek Glasgow-ban október 26-án, a férfi selejtezők második napján kell szerhez lépnie, s mivel a nagy rivális brit tornászok egy nappal korábban szerepelnek, már az ellenfelek gyakorlatának ismeretében döntik el, hogy a 6.7-es vagy a 7.0-s erősségű gyakorlatot mutatja-e be a selejtezőben. Magyar Zoltán, a lólengés montreáli és moszkvai olimpiai bajnoka, a Magyar Torna Szövetség elnöke szerint Berki 95 százalékos állapotban van, de mivel jellemző rá a „bajnoki gén”, ezért „a fontos pillanatokban olyan erőt és állóképességet tud elővenni a hátizsákja mélyéből”, amellyel a világbajnokságon nagy eséllyel ki tudja harcolni a riói olimpiai részvételt. Magyar egyébként úgy látja, jelenleg négy-öt olyan tornász van a világon, aki Glasgow-ban komolyan esélyes az első három hely megszerzésére.

A szövetség elnöke megjegyezte, a cél az, hogy Berki lólengésben dobogós legyen, a magyar férfi és női csapat pedig jusson be a legjobb 16 közé. Magyar Zoltán kérdésre válaszolva hozzáfűzte: ha Berkinek mégsem sikerülne a dobogóra állnia, akkor sincs még minden veszve, hiszen ha a férficsapat bejut a vb-n az első 16-ba, akkor Magyarország mindenképpen kap egy kvótát Rióra, s mivel az nem névre szóló, ezért a hazai szövetség döntheti majd el, hogy kit indít az olimpián. Kovács István elmondta, hogy a vb-n Berki Krisztián mellett Hidvégi Vid, Babos Ádám, Dudás Norbert, Vágner Levente és Vecsernyés Dávid alkotja majd a magyar férficsapatot, a tartalék pedig Szabó Nándor lesz. A kapitány úgy érzi, a 16 közé jutás nehéz lesz, s akkor sikerülhet, ha egyetlen magyar tornász sem ront a világbajnokságon.

További tartalmak