Musorujsag
Élő Eredmények

Éhes cápák között úszott világcsúcsot Mányoki Attila

M1/telesport.hu
Egy bokapánt óvta a cápáktól Mányoki Attilát, aki tizenkét napon belül átúszott kettőt a világ legnehezebben leküzdhető tengeri csatornái közül. Ilyen rövid időn belül még senki nem teljesítette a Molokai- és a Catalina-csatornát.

A zalaegerszegi sportember az M1 Ma reggel című műsorában megmutatta azt a cápariasztó eszközt, amit a bokáján viselve teljesíti a nyílt vízi szakaszokat. Tájékoztatása szerint a legutóbbi két helyszín a világ legveszélyesebbjei közé tartozik: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatornán tigris, a Los Angeleshez közeli Catalinán pedig fehér cápák leselkednek az úszókra. Ráadásul Mányoki a Molokai átúszásakor este hat órakor rajtolt, a tizenkét órás útból tizenegyet sötétben teljesített, így a cápák reggeli és esti táplálkozási időszakába is „beleesett”. Ehhez képest szinte felüdülés volt, hogy a Catalinán csak éjfél után indult, így ott „csak” a ragadozók napkeltére eső evésidejét kellett átvészelni.

Mányoki Attila - MTI Fotó: Nagy Lajos Mányoki Attila – MTI Fotó: Nagy Lajos

Mányoki Attila elmondta, hogy a cápariasztó bokapánt néhány méteres sugarú biztonságos kört tud nyújtani, így legalább a cápákkal nem kell törődnie, úszás közben pedig állandóban mellette halad egy biztosító kajakos. „Gyakorlatilag ő volt a szemem, ő mutatta nekem folyamatosan az irányt, úgyhogy nekem gyakorlatilag csak raknom kellett a kezemet.”

A zalaegerszei úszó azt is elárulta, hogy ezeken az útvonalakon akkora a túljelentkezés, hogy évekre előre le vannak kötve az időpontok. Neki is megvan már a következő állomása, ami jövő augusztus 9. és 15. között az Északi-csatorna lesz.

A sportember hozzátette, a felkészülése nagyban hasonlít bármelyik úszóéhoz, ugyanakkor ő munka mellett hódol ennek a szenvedélyének. „Az, hogy mellette nekem ilyen lehetőségeim vannak, hogy ilyen eredményeket meg tudjak csinálni, és ilyen célokat el tudjak érni, ez egy óriási ajándék számomra az élettől. Hawaii-on sikerült megdöntenem a világ addigi legjobb idejét, a Catalinát pedig olyan körülmények között sikerült megcsinálnom, amire azt mondták, hogy egy százalék rá az esély. Ez számomra a lehető legjobb visszaigazolás, hogy az elmúlt évben nap mint nap tökéletesen elvégeztem a rám bízott feladatot.”

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

Mányoki Attila eddig négy állomást teljesített az Ocean’s Seven elnevezésű sorozatból, amely a világ hét legnehezebben leküzdhető tengeri csatornájának meghódítását foglalja magába. A La Manche-csatornával kezdett 2013-ban, majd tavaly – a világon tizenharmadikként – sikerült átúsznia a japán Cugaru-csatornát, amelyet a természeti körülmények miatt a világ legnehezebb távjának tartanak. Az Északi-csatorna után 2017 februárjában a Cook-szorost szeretné teljesíteni, az utolsó állomás pedig a Gibraltári-szoros lesz számára.

További tartalmak